Cinsiyete göre diyet… Sağlıklı bir yolla kilo vermek ve onu korumak, genelde zaman alır. Kendini adamayı ve sabrı  gerektirir. Hızlı kilo verdiren Diyetler, size daha hızlı olumlu sonuçlar vaat edebilir ama genelde strese sokup, aç bırakabilir. Bir diyeti devam ettirmek yeteri kadar zor ama koşulların yanlış kitleyi hedef alması her şeyi daha da zorlaştırır. Siz de eğer kilo verme ve onu korumada başarılı olmak istiyorsanız, cinsiyet farkının farkında olmalısınız. Çünkü yeni araştırmalar erkek ve kadınların değişik diyet gereksinimleri olduğunu ortaya koydu.

Cinsiyete göre diyet

Kilo sadece kadının sorunu değil

Toplum, yıllardır kadınlara daha ince olma baskısı uyguluyor, birçok kadın da kilo vermesi gerektiğini düşünüyor. Kilo vermek hemen her kadının arzusu. Bunun bilincinde olan dergiler de diyetten bahseden makalelere sık yer veriyor. Yakın zamana kadar ister zayıf,  ister kilolu olsun, erkeklerin kilosu normal kabul edilirdi. Erkeklerin ölçülü beslenmeleri garipsenirdi. Artık bu bakış açısı değişiyor. Günümüzde medya ve reklamlar aynen kadınlara olduğu gibi erkeklere de daha sağlıklı vücuda sahip olması konusunda baskı uygulamaya başladı.

Cinsiyete göre diyet

Cinsiyete göre diyet

Mars ve Venüs farkı

‘Erkekler Mars’tan, Kadınlar Venüs’ten’, 1993 yılında Amerikalı yazar John Gray tarafından yazılmış bir Kitap. CNN’e göre 50 milyondan fazla satan kitap; yazarın daha sonraki kitapları, seminerleri, tek kişilik     Broadway şovu, TV programları, egzersiz videoları, erkek ve kadın iç giyim tasarımları, cinsiyete göre hazırlanan salata soslarının temeli olarak popüler kültürün bir parçası haline geldi. Kitaba göre, erkekler ve kadınlar farklı gezegenlerden geldi…

– Her cinsiyet, ancak kendi toplum ve geleneklerine uyum sağlar; yani farklıdır. Bu farklılık sağlıklı beslenme tercihleri, alınması ve yakılması gereken kalori miktarları, vücut yağ / kas / su oranları gibi faktörlerde de kendisini gösteriyor.

– Kadın ve erkek arasındaki farklardan biri, değişim hedeflerinde öne çıkıyor. Kadınlar genelde daha ince olmak isterken, erkekler kas yaparak daha geniş olmayı arzu ediyor.

– Erkekler daha çok vücutlarının üst kısmından, kadınlar ise altından memnun olmadığını söylüyor.

– Kadınlar ve erkekler arasındaki yeme tarzı farkı, biyolojik olmaktan çok kültürel.

Kadın ve erkeğin açlık, tokluk, çeşitli gıdalara düşkünlüğünü yöneten beyin mekanizmaları hemen hemen aynı olsa da, kadınlar genelde salata sosu veya tatlı seçerken kalori hesaplar, her şeyin ‘light’ını ısmarlar.

Kadınlar ve erkekler kalori yakma konusunda da farklılık gösterir.

– Kadınlara olduğu gibi, erkeklere  de özel yazdığım ‘İyi Yaşam Günlüğü 2016’da nedenlerini açıkladığım üzere; erkekler, daha fazla kalori alsalar ve fazla hareket etmeseler de daha fazla kalori yakma ve çok kas kitlesine sahip olma eğiliminde.

– Araştırmalar erkeklerin daha az mide kazınması yaşadığını gösteriyor.

– Söz konusu yiyecek seçimi   olduğunda, kadınlar ve erkekler yine farklı iki kutupta yer alıyor.

Erkeklerin tercihleri ‘bunu yerim, onu yemem’ gibi siyah ve beyaz, gri bölgeleri yok. Bir diyet programına başlarlarsa, bunu etrafa pek yaymazlar.

Kilo vermekten çok, şekillerinin düzgün olmasına dikkat ederler. Diğer taraftan kadınlar deneyimlerini paylaşabilecekleri gruplara katılarak, diğer diyet yapanlar arasında huzur bulmaktan, ara öğün yapmaktan keyif alırlar.

Erkekler sadece salatayı kadınlar da sadece eti büyük olasılıkla öğle yemeyi olarak göremez…

Bu göz önünde tutulduğunda, erkek ve kadınlara genelde benzer diyet seçenekleri sunulmasının kilo vermeyi nasıl zorlaştırdığı ortaya çıkıyor.

Diyetisyen Dilara Koçak / Milliyet