Bazı insanlar için oldukça doğru kararların verilmesi gereken konular vardır. Bunlardan en önemlisi olan sağlık ve kilolu olan kişilerin ise en uygun zayıflama yöntemini bulabilmektir. Diyet listeleri kişilerin küçük bir araştırma yaparak istekleri doğrultusunda hazırlayabileceği bir sistem üzerine kurulmuştur. Bu nedenle vücudunuz, kilonuz, yaşınız, boyunuz ve metabolizmanıza uygun diyetin nasıl hazırlanılması gerektiğini öğrenmeniz gerekmektedir. Eğer kendiniz hazırlamayıp da internet üzerinden veya herhangi bir yerden hazırlanmış olan bir listeyi uygulamak istiyorsanız bunun içinde sağlığı bozmayacak, sağlıklı bir şekilde diyet seçme metotlarını bilmeniz gerekmektedir.

Herkesin kendine göre hazırlayabileceği diyet listeleri çeşitlilik göstermektedir. Sizlerde kendiniz için bir liste oluşturabilir ve istikrarlı bir şekilde uygulayabilirsiniz. Kişi kendisine göre diyet hazırlamak istiyorsa dikkat etmesi gereken en önemli konulardan birisi listesinde karbonhidrat, protein, yağ ve mineralleri gerektiği kadar bulundurmasıdır. Vücudun bunların hepsine ihtiyacı vardır ve azaltılmış olarak dahi olsa alınması gereklidir. Bütün diyet listeleri içerisinde en büyük mineral kaynağı olan suyun bol bol tüketilmesi gereklidir. Unutmayın ki yağların vücut içerisinde çözülmesini sağlayan en büyük etmenlerden birisi sudur. Diyet listeleri içerdiği ürünler ile sağlıklı ve sağlıksız özelliği taşımaktadır. Eğer sizlerde sağlıklı bir diyet listesi hazırlamak istiyorsanız haftada iki veya üç gün boyunca balık tüketmeye geri kalan günler ise tavuk tüketmeye özen göstermelisiniz. Listenizde bulunan bütün yiyeceklerin pişirilmesi de listenin hazırlanması kadar önemlidir. Şöyle ki yiyeceklerinizi yağ ile kavurarak ve kızartarak pişirirseniz kesinlikle kalorisini arttırmış olursunuz. Eğer haşlama, buğulama ve ızgara yöntemleri kullanılırsa kalori artmayacak ve sağlıklı pişirme yöntemi olacaktır. [1] Diyet listeleri salata ve meyve açısından da zengin olmalıdır. Özellikle salatayı her öğününüzde bulundurmanız önerilmektedir. Salata lifli yapısı sayesinde uzun süre tok kalmanızı ve bağırsaklarınızın düzenlenmesini sağlamaktadır. Meyve tüketiminin de vücudunuzun tatlı ihtiyacını gidermesi açısından oldukça önemli ve doğal olduğu için diğer işlenmiş ürünlere göre daha sağlıklı olacaktır.

Örnek Diyet listeleri için tıklayınız!

Kendiniz diyet listeleri hazırlamak yerine uzmanların hazırladığı listeleri arasından vücudunuza göre en uygununu bulup uygulayabilirsiniz. Hazırlamak kadar hazır diyetlerin de en sağlıklısını tercih etmek önemlidir. Günümüzde her alanda yapılan araştırmalar sonucunda binlerce diyet uygulamaları bulmak mümkündür. [2] Hazırlanan yanlış listeler sonucunda birçok insan sağlığından olmakta ve daha kötü durumları yaşamaktadırlar. Bu nedenle sağlıklı bir diyet seçimi önemlidir. Diyet listeleri arasında bir diyetin sağlıklı olması vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin hepsinden yeteri kadar alacak şekilde listelenmesine bağlıdır. Bunlardan herhangi biri azaltılabilir ancak tamamen kesilmesi vücuda zarar verecektir.

Bunun yanında bir diyette aramanız gereken en önemli nokta her zaman aldığınız kaloriden daha az kalori alabileceğiniz bir diyet listesi olmasıdır. Diyet listeleri hazırlanırken bayanların 1200 erkeklerin ise 1700 kalori alacak şekilde besin içermeleri gerekmektedir. Eğer bu durumda kilo verilmiyorsa çok fazla zorlamayacak şekilde kalori azaltılabilir. Ancak vücudu tamamen aç bırakıp zorlayacak diyetler uzun süreli kullanımlarda sıkıntı oluşturabilir. Genel olarak diyet listeleri uygulanırken uzun süreli uygulamamak gerekmektedir. Kişiden kişiye göre değişebileceği gibi ortalama 15 gün ara ile diyet uygulanmalı ve vücut dinlendirilmelidir. Sağlıklı bir diyet her zaman doğru birsporla birleştiğinde vücuda tam olarak etkisini gösterecektir. Bu nedenle her gün düzenli bir şekilde yaptığınız farklı bir aktivite, yürüyüş veya herhangi bir spor bu süreçte sağlıklı ve hızlı kilo vermenizi sağlayacaktır.

Kaynak: blog.radikal.com.tr / Ahmet Serkan