Diyetisyen Güneş Aksüs, karbonhidrat eksikliğinin olumsuz sonuçları konusunda uyarıyor.

“Televiyonda ne kadar çok diyetisyen var artık.”
“Diyetisyenler ne de popüler oldu, herkes diyetisyen olmuş.”
“Ekranda diyetisyen, yemek, doktor görmekten bıktım, nerede o eski programlar.”
“Diyet profösörü bilmem kimin başına gelenler.”
“Aaa… sen hangi diyeti yapıyorsun, ben bu yılın modası et diyetini yapıyorum, döner falan da serbest.”
“Bu diyet kesinlikle harika, ben hocama çok güveniyorum, her gün 5-10 yumurta yiyorum. Ekmek asla yemiyorum, hiç acıkmıyorum.”
“Doğru tabii, tereyağı, kuyrukyağı, bunlar yenmeli, sabah sucuk, akşama kuzu çevirme,
ara öğün olarak pastırma da yenmeli.”
“Ekmek alacak paramız yok, sabah akşam et yiyin diyorlar, tövbe, tövbe.”
“Bence doğru söylüyor, karbonhidratı kesince zayıflıyorsun.”
“Onun dediğini yapıp sabah akşam tavuk yedim, her gece rüyamda börekler görüyorum, çok sinirliyim, sanırım depresyona girdim ben.”

Bu hafta karşılaştığım insanlara ‘Karatay Diyeti’ hakkında ne düşünüyorsunuz diye sordum. Aldığım cevaplar, karşılaştığım tepkiler yukarıda. Hepsini yazmadım tabii. Kısa kısa durumu anlatmak istedim. Karatay ya da bir başkası, bu diyetler her zaman olacak ve daha da yenileri. Bir taraftan Alkali diyeti ve detoksçular, “Sadece sebze, meyve, bol antioksidan, et yok, süt yok” diye bağırırken, diğer taraftan da “Hayır sabah akşam et, tavuk, yumurta, yağ yiyin” diyenler. Bu zıtlık sizin kafanızı karıştırıyor mu? Hiç karıştırmasın! Dedim ya, bu ve bunun gibi doğru olmayan ama moda olan yöntemler tüm dünyada var. Bu diyetler zayıflamayı sağlıyor mu? Evet, sağlayabilir. Bu kişiye göre değişir ama herhangi bir diyeti alıp düzgünce uygulamak sizi zayıflatır. Nasıl yani herhangi? İster lahana çorbası diyeti yapın, ister Atkins, ister Hollywood diyeti, ister alkali diyeti, kaloriyi azaltmak ve size kilo aldıran besinleri veya içecekleri hayatınızdan çıkarmak ve hatta bir de yürüyüş yapmaktan bahsediyorsanız zayıflarsınız.

Karatay diyeti deneyimlerimiz için tıklayın!

Diyeti diyetisyen yazar
Ama sadece zayıflarsınız! Zayıflarken kalbiniz, böbreğiniz, damarlarınız, kaslarınız ve beyniniz, zayıflamıyor olmalı! Yani eğer sağlıklı zayıflamaktan bahsediyorsanız diyetinizde kesinlikle ekmek, bulgur, makarna, meyve, süt, yoğurt, et, balık ve zeytinyağı mutlaka olmalı. Özetle, börek de olmalı, çikolata da, hamburger de, narlı roka salatası da. Sadece neyi ne kadar ve ne zaman yiyeceğinizi bilmelisiniz. Bu da bir eğitimdir. Elinizdeki listeyi alıp aylarca uğraşmak değil, size verilen listeyi anlamak, bilmek, neyi neden yediğinizi ve sevdiğiniz yiyecekleri yiyerek zayıflamanın ne kadar sağlıklı ve keyifli olduğunu bilmek önemlidir. Bu eğitimi size verecek kişiler diyetisyenlerdir. Diyeti diyetisyen yazar. Sosyal medya bu hashtag ile çalkalanıyor. Bu konu hakkında önümüzdeki günlerde ayrıntılı bir yazı paylaşacağım.

Sağlıklı beslenme programı içinde döner de olabilir, neden olmasın? Lahmacun da yenebilir. Amaaa… O yasak bu yasak yöntemleri ile, tatlı yok, meyve yok, ekmek yok… yok artık gerçekten de yok! Hiçbir araştırma kuyrukyağının faydalarını göstermez. İnsanları kandırmayalım. Sürekli farklı şeyleri dinlemekten de şaşkına döndünüz, biliyorum. Televizyonda, haberlerde gördüğünüz diyetisyenlerin bir kısmı “GERÇEK” diyetisyen değil. Bilin, ona göre dinleyin. Herkesin uzmanlığı farklı, hatta bazılarının sağlıkla uzaktan yakından ilişkisi yok. Diyetisyen olmak 1-2 ay kursa gitmek veya hobimdi, ben çok seviyorum bu işleri demek veya zaten sosyete beni tanıyor, ben ünlüyüm, sizi zayıflatabilirim iddiası ile ortaya çıkmak değildir.

Bilin istedim!

Bu “Ünlü diyetisyenlerin” gerçekten bu konuda uzmanlıklarının olmadığını hatırlatayım.

Ekmek yemek önemli, çünkü yeteri kadar karbonhidrat almamak algıyı azaltır, dikkat dağınıklığına sebep olabilir, hafıza için olumsuz etkileri vardır, depresif ve sinirli olmanıza neden olur.