Emziren anne diyetinde beslenmede özellikle “protein ağırlıklı beslenme” olmasına özen gösterilmelidir. Hayvansal proteinlerin yanında bitkisel protein grubu ( fasulye – nohut – soya ) mutlaka tüketilmelidir. Balık ve balık ürünleri haftada 1 ile 2 öğünde yer alması omega3 ve balık yağı asitlerinin faydaları açısından oldukça önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki balık kesinlikle yağda kızartılmamalıdır. Izgara ya da buğulama yöntemi tercih edilmelidir.
Her diyet programında olduğu gibi emziren anne diyetinde de ana amaç, ne tarzda olursa olsun sadece kilo vermek değildir; sağlıklı ve dengeli beslenerek kilo vermektir

Kilo vermek için yapılan sağlıksız ve bilinçsiz diyetlerde bazı ana gıdalar az veya hiç alınmamakta, bunu sonucunda anne sütü azalmakta veya kalitesinde ciddi seviyelerde bozulmalar gözükmekte ve sonuçta annede ve bebekte sağlık problemleri oluşabilmektedir. Özellikle anneler bu dönemdeki diyetlerini mutlaka bir uzman yardımıyla yapmalıdırlar. Yenilecek gıdalar özenle ve iyi hesaplanarak seçilmeli ve diyet programına harfi harfiyen uyulmalıdır.

Emziren Anne Diyeti, sağlıklı doğum sonrasında annenin gebelik dönemde alınan ortalama 10 ile 15 arasında kiloyu bir an önce vermek istemektedir. Fakat diyet programına en erken 3 hafta sonra başlanması en doğru ve sağlıklı olanıdır. Emziren bir anne günde en az iki bin kalori almak zorundadır. Mutlaka yeterli miktarda protein almalı ve günde en az 2-3 litre sıvı tüketmelidir. Suyun yanında limonata, nane aromalı ıhlamur veya papatya çayı hem bebek hem anne için oldukça yararlıdır.

Bebeklerin beslenmesinde anne sütünün en önemli besin kaynağı olduğunun unutulmaması gerekmekte ve diyetin o şekilde yapılması gerekir. Bu dönemdeki diyetin en önemli farkı diyetin tekil değil iki kişilik yapılmasıdır! Anne sütü, bebeğin beslenmesi, metabolizmasının gelişmesi ve büyümesi adına en önemli gıda olduğu gibi anne ile bebeği arasında psikolojik bağ oluşmasını da sağlamaktadır. Bu sebepten dolayı annenin beslenirken özellikle sütünün yeterli oranda ve kalite seviyesinin düşmemesine öncelikle birincil olarak dikkat etmesi gerekir.

Vitamin ve mineral yönünden zengin olan meyve ve sebzeler ihmal edilmeden yenilmelidir. Bu dönemde ( hatta her dönemde ) kesinlikle sigara ve alkol yasaktır. Kilo verilme aşamasında diyetin değişmez yardımcısı olan egzersiz ideal kilolarınıza gelinmesinde kesinlikle yardımcı faktördür. Pilates, yoga, yürüyüş ve yüzme kesinlikle önerilen sporlar arasındadır. Kilo verme döneminde ve açlık hissinin meydana gelmemesi konusunda alternatif tıptan yardım alınıp “akupunktur” uygulamaları yardımcı olabilir.

Emziren bir annenin günlük kalorisi normal bir kadına göre 600 – 750 kalori fazlalık içermektedir. Bu yüzden de günlük alınacak kalorinin en az 2 bin – 2 bin 200 olmasına mutlaka dikkat etmelidir. diyet programında unutulmaması gereken diğer konu bol miktarda sıvı alınmasıdır. Sıvı alınması yaklaşık 2 – 3 litre civarında olmalıdır. Sizlere diyet uzmanı Dr. Ender Saraç tarafından hazırlanan diyet listesini sunuyoruz.

Dipnot: Bir haftalık bu diyet programı arasında ara verilmeli ve doktor görüşü alınması tavsiye edilmektedir.

 

Emziren Annelerin Birlikte Zayıflama Deneyimleri için tıklayın !

 

Dr.Ender Saraç’dan Bir Haftalık Emziren Anne diyet Programı

Emziren Anne diyet Programı
1. Gün

Sabah :

– Bir Bardak Şekersiz Süt, – Bir Yumurta, – Bir Kibrit Kutusu Kadar Beyaz Peynir,
– Bir Dilim Kepek Ekmeği

Ara Öğün: Bir adet Elma.

Öğle :

– Bir Porsiyon Yağ Konmadan Yapılan Etli Türlü, – Bir Ufak Tabak Makarna ( Yağsız )
– Bir Kase Yoğurt, – Bir Dilim Kepek Ekmeği.

Ara Öğün:

-Bir Dilim Kepek Ekmeği ile Bir Dilim Beyaz Peynir.

Akşam :

– Bir tabak Domates Çorbası, – Bir Balık Izgara, – Bol Salata, – Serbest Meyve.

2. Gün

Sabah :

– Bir Bardak Şekersiz Süt, – Bir Yumurta, – Bir Kaşık Bal, – Bir Dilim Kepek Ekmeği,
– Bir Domates-

Ara Öğün: Bir tane Muz.

Öğle :

– Bir Tabak Etli Taze Fasulye ( Yağsız ), – Bir Porsiyon Yağsız Yapılmış Pilav,
– Bir Kase Komposto ( Sakarin yada esmer şeker tatlandırılmalı ), – Bir Dilim Ekmek.

Akşam :

– Bir Kase Tarhana Çorba, – 5-6 Adet Izgara Köfte, – Bir Tabak Püre, – Bir Kase Yoğurt, – Bir Tabak Kayısı.

Ara Öğün: Yatmadan Önce Bir Bardak light süt.

3.Gün

Sabah :

– Bir Bardak Taze Portakal Suyu, – Bir Dilim Beyaz Peynir, – Bir Yumurta, – Bir Dilim Kepek Ekmeği.

Öğle :

– Bir Tabak Taze Etli Bezelye, – Bir Kase Cacık, – Bir Ufak Dilim Börek, – Bir Kase Komposto ( Sakarin ya da esmer şeker tatlandırılmalı ), – Bir Dilim Kepek Ekmeği.

Akşam :

– Bir Kase Yayla Çorbası,- Bir Tavuk But Haşlama, – İki Havuç, – Bir Domates, – Bir Salatalık ve Birkaç Yaprak Maruldan Oluşan Salata Tabağı,

Ara Öğün: Yatmadan Önce Bir tane Muz.

4.Gün

Sabah :

– Bir Yumurta, – Bir Dilim Beyaz Peynir, – Bir Domates,- Bir Dilim Kepek Ekmeği, – Birkaç Bardak Çay.

Öğle :

– Bir Porsiyon Barbunya Pilaki, – Bir Dilim Kepek Ekmeği, – Bol Salata, – Bir Ufak Kase Kaymağı Alınmış Yoğurt,

Ara Öğün: Bir adet Muz.

Akşam :

– Bir Porsiyon Bonfile, – Bir Patates Haşlama, – Bir Tabak Taze Fasulye, – Bir Kase Cacık, – Bir Dilim Kepek Ekmeği, – Bir Domates.

Ara Öğün:Yatmadan Önce Bir Bardak Light Süt.

Emziren anne diyeti ile sağlıklı zayıflayın!
5.Gün

Sabah :

– Bir Bardak Şekersiz Süt, – Bir Yumurta, – Bir Dilim Beyaz Peynir, – Bir Dilim Kepek Ekmeği, – Birkaç Bardak Şekersiz Çay.

Öğle :

– 6 Adet Yağsız Kıyma ve Az Ekmekle Yapılmış Izgara Köfte, – Bir Ufak Kase Kaymağı Alınmış Yoğurt, – Bir Tabak Süt ile Yapılmış Püre, – Bir Portakal.

Ara Öğün: Bir tane Muz.

Akşam :

– Bir Kase Mercimek Çorbası, – Bir Tavuk Göğüs Haşlama, – Bir Tabak Taze Fasulye, – Bir Kase Cacık, – Bir Elma veya Portakal.

6.Gün

Sabah :

– Bir Dilim Kepek Ekmeği, – Bir Bardak Süt, – 8 & 9 Adet Siyah Zeytin, – Bir Dilim Beyaz Peynir, – Birkaç Bardak Şekersiz Çay.

Öğle :

– Bir Tabak Yağsız Et İle Yapılmış Türlü, – Bir Kase Cacık, – Bir Ufak Tabak Yağsız Yapılmış Pilav, – İki adet Portakal.

Ara Öğün: Bir Bardak Ayran.

Akşam :

– Bir Dilim Kepek Ekmeği Bir Adet Alabalık Haşlama, – Bir Domates, – İki Havuç,
– Bir Salatalık, – Birkaç Yaprak Maruldan Oluşan Tabak,
– Bir Ufak Tabak Yağsız Makarna (Üzerine İki Kaşık Yoğurt Koyabilirsiniz),
– İstediğiniz Meyveden Bir Porsiyon Yiyin.

7.Gün

Sabah :

– Bir Bardak Şekersiz Süt, – Bir Dilim Kepek Ekmeği, – Bir Dilim Beyaz Peynir, – Bir Domates, -Birkaç Bardak Şekersiz Çay.

Öğle :

– Bir Tabak Taze Bezelye, – Bir Dilim Kepek Ekmeği, – Bir Kase Cacık, İki Havuç,
– İki Domates, – Bir Haşlanmış Patates,

Ara Öğün: Bir tane Elma Ve Bir Portakal.

Akşam :

– Bir Kase Domates Çorbası, – Bir Bonfile, – Bir Dilim Kepek Ekmek, – Bir Patates Püre, – Bir Domates, – Bir Salatalık, – Bir Havuç, – Bir Muz.

Emziren Anne Diyeti Yapanlar

Malumunuz özellikle yeni olmuş anneler için diyet programlarını uygulamak ayrı bir hassasiyet gerektiriyor bu nedenle daha önce emziren anne diyetini uygulamış olanların görüşü bu aşamada büyük önem arz etmekte. Lütfen daha önce emziren anne diyeti yapmışsanız tecrübelerinizi bizlerle paylaşınız.

Bu diyeti yapmadan önce lütfen hekimizinle görüşünüz.

ilgili konular :
– Doğum Sonrası Diyet Ne Zaman Yapılır?
– Doğum Sonrası Forma Girme Rehberi
– İdeal kilo ile hamile kalın
 makalemize tıklayarak bakabilirsiniz…