Kilo vermenizi engelleyen nedenler Beslenmenize dikkat ettiğinizi düşünseniz dahi bazı gözünüzden kaçan önemli hususlar kilo vermenizi engelliyor olabilir.Unutulmamalıdır ki ağzınızdan giren her lokmanın bir enerji değeri vardır ve ihtiyacınızdan fazla aldığınız enerji size fazla kilo olarak dönecektir.Sizin için günlük hayatınızda çok farkında olmadan kilo vermenize engel olan 8 kuralı sizin için hatırlatıyorum.

Kilo vermenizi engelleyen nedenler

1.Kalori Hesabı Yapmamak
Günlük beslenmemizde salata tüketmek çok büyük önem taşır, içerdiği vitamin ve mineraller, taze sebzelerin güçlü antioksidanları içermesi, hacimce büyük ancak az kalori içermeleri bakımından kilo kontrolü sağlarken en çok tüketilmesini istediğimiz besinlerden ancak; bu çok masum görünen seçenek içerine eklenen soslar, üzerine kızartma yöntemi ile hazırlanarak eklenen etler,yağlı peynirler, fazla eklenen ceviz,badem gibi yağlı tohumlar,kruton ekmekler,salatanın içeriğinde bulunan kurutulmuş meyveler bir anda masum görünen salatanızın bir kalori bombasına dönüşmesine neden olabiliyor.Sadece 1 tatlı kaşığı z.yağ ile hazırlanmış yeşil salatanızın yaklaşık 100-150 kkal olmasını beklerken hazırlanan ürünlere göre salata sosları sadece 400-500 kalori civarında kalori içerebiliyor. Kilo kontrolünü sağlayabilmek için ;salatalara eklenen sosları yanında isteyin, salatanızda ceviz,badem gibi yağlı tohumlar varsa ekstra yağ eklemeyin,salata soslarından ziyade salatanızı taze limon ile tatlandırın .Limonun içeriğinde ki C vitamini yağ yakımını hızlandırırken bağışıklık sisteminizin güçlenmesine de katkı sağlar.

Günlük Kalori İhtiyacı Hesaplama için tıklayınız!

2.Günlük Egzersiz Planı İle Ne Kadar Enerji Harcandığının Doğru Hesaplanmaması
Egzersiz sırasında bireylerin kalori yakımının doğru hesaplanmaması nedeniyle kilo vermekte zorlanan bireyler olabiliyor.Bir kişi aynı egzersizle 500 kkal yakabilirken aynı egzersiz programı ile başka biri 300 kkal enerji harcayabilir.Her bireyin bireysel özelliklerine göre egzersiz sırasında ki kalori yakımı farklıdır.Bu nedenle egzersiz programlarınızı dikkatli uygulamak ve doğru kalori yakımınızı öğrenmenizi tavsiye ederim.

3.Ekstra Eklenen Her Baharatın, Sosun Enerji İçeriği Vardır
Yemeklerimizi tüketirken veya içeceklerimizi tatlandırmak için bazen soslar ve baharatlar ekliyoruz bazen 1 yemek kaşığı yeterli olurken çoğu zaman sosları yemeklere boca edilebiliyor. Yemeğinize eklediğiniz 1 yemek kaşığı hardal sosu 84 kkal,1 yemek kaşığı ketçap 20 kkal,1 yemek kaşığı mayonez 90 kkal,1 yemek kaşığı nar ekşisi 51 kkal,1 yemek kaşığı ranch sos yaklaşık 80 kkal içeriyor.Bu eklenen soslarla birlikte hiç fark etmeden tükettiğimi besinlerin enerji değerini artıyoruz.Bunun yerine;yemeklerinize bahartlar ekleyebiliriniz,Tuzun enerji değeri olmasa dahi vücutta ödem yapması ve sağlığınızı olumsuz etkilemesi nedeniyle tuz tüketiminden kaçınmanızı tavsiye ederim. Kahve tüketirken genellikle tatlandırmak için eklenen süt tozunun 1 kaşığı ortalama 35 kkal içeriyor.

4.Dışarda Yemek Yemek
Restoranlarda size yemekler ikram edilmeden hemen önce çok leziz hazırlanmış ekmekler, taze zeytinler ve zeytinyağı ikram ediliyor. Yemeğin beklenmesi sırasında hiç fark etmeden onları tüketmeye başlıyoruz yaklaşık yemek gelene kadar 200-250 kalori daha yemek gelmeden almış oldunuz. Yemekler ikram ediliyor. Yanında hafif sebzeler ve biraz da patates kızartması, belki kilo vermeye çalışıyorsunuz ve gelen garnitürlerden sadece sebzeleri yemeye karar veriyorsunuz. Dikkat bazen restoranlar daha da sebzelerin lezzetlenmesi için sebzeleri haşladıktan sonra bir de üzerine ol tereyağı ekliyor işte hiç fark etmeden yine kalorileri toplamaya başladınız. Yapılan birçok araştırma dışarıda sık sık yemek yiyen bireylerin, evde yemek yiyen bireylere göre daha fazla kalori aldığını gösteriyor. Dışarıda yemek yiyeceğiniz zaman menüleri iyi incelemeye dikkat edin.

Kalori Hesabı Diyet Listeleri için Tıklayınız!

5.Etiketi İyi Okumamak
Son zamanlarda obezitenin artması bireylerin daha zayıf olma istekleriyle birlikte çok çeşitli diyet ürünler piyasada yer almaya başladı.Bireylerin diyet adı altında satılan bir çok ürünü incelemeden zaten diyet tüketmememden zarar gelmez düşüncesi ile kilo veremediğini görüyoruz.Her tükettiğiniz besinin bir enerji içeriği var diyet ürünler hazırlanırken de bazılarının yağ oranları değiştirilse bile karbonhidrat oranları artabiliyor.Aslında ürünün kalorisi çok değişmese bile ürünün içeriğinin değişmesi ürünün daha light olarak lanse edilmesini sağlayabiliyor.Bu yüzden tükettiğiniz besinlerin etiketlerini okuma alışkanlığı edinin,bazı çalışmalar etiket okuma alışkanlığı edinen bireylerin kilo kontrolünü daha iyi sağladığını söylüyor.

6.Porsiyon Kontrolünü Öğrenmemek
Günümüzde porsiyonların gittikçe büyüdüğünü görüyoruz.Kalıcı kilo kontrolünün sağlanabilmesi için öncelikle porsiyon kontrolünün öğrenilmesi gerekiyor. Bazen tükettiğimiz besinlerin porsiyonlarını bilmemek daha fazla kalori tüketimine neden oluyor.1 porsiyon sebze yemeği dendiğinde bazı bireyler bunu 5 yemek kaşığı olarak algılarken bazılarının ölçüsü 10 yemek kaşığını gösterebiliyor. Yemek yiyeceğiniz tabak boyutlarınızı küçültün,hem yemeğinizi daha az almanızı hem de gözünüze daha fazla görünmesini sağlayacaktır.1 porsiyon elma 100 gr. İken bazı elmaların 200 gr bazılarının daha da fazla kalori içerdiğini görüyoruz. Genellikle sayı olarak veya miktar olarak belirlenen gıdaların tüketiminde çok sorun yaşamazken, meyve, sebze, et, tavuk, balık, peynir gibi günlük tüketiminde gram olarak verilen besinleri ne kadar tüketmeniz gerektiğini öğrenene kadar bir mutfak terazisi alarak porsiyon kontrolünüzü kendinizde rahatlıkla öğrenebilirisiniz.

Kilo vermenizi engelleyen nedenler

Kilo vermenizi engelleyen nedenler

7.Yemeklerin Yanında İçilen İçecekler
Günlük hayatınızda yediklerinize çok dikkat ediyor olabilirisiniz fakat yediğiniz besinler kadar tükettiğiniz içeceklerde kilo kontrolünüzde önemli. Özellikle sağlığımızın korunmasında önemli olan vitamince çok zengin olan meyvelerden hazırlanan taze sıkılmış meyve suları çok yüksek kalori değerine sahip olabiliyor. 1 porsiyon elma ortalama 60 kkal enerji içerirken 1 su bardağı elma suyu yaklaşık 100 kkal enerji içeriyor.Gazlı içecekler 150 kalori civarında enerji içeriyor.Dışarıda bir kahve içmek istediniz kremalı ve sütlü olmasını tercih ettiğinizde neredeyse 400 kkal tükettiniz.Eğer içecek tercihlerinizi doğru yaparsanız çok daha az kalori almış olursunuz.kahve tercih edeceğiniz zaman yağsız süt ve kremasız olması durumunda yaklaşık 300 kaloriden kurtulmuş olursunuz.taze sıkılmış veya konsantre meyve suları,gazlı içecekler yerine su veya mineralli suları tercih ederseniz yaklaşık 150 kaloriden daha kurtulmuş olabilirsiniz.ilk içecek tercihiniz her zaman su olsun.

Dyt. Pakize Gizem AKGÜL