Evinizi hazırlamadan önce bu tavsiyelere kulak verin.Evlenecek çiftlerin en büyük heyecanından biri de yeni evlerinin dizaynı ve dekorasyonu.

Evdeki mimarinin (renklerden tasarımlara kadar) aile olma psikolojisini de etkileyebileceğini söyleyen Mimar Muharrem Çay, yeni ev kuracak çiftlere önerilerde bulundu.

Mekan tasarımı sade, kullanışlı ve yaratıcı olduğu sürece kalıcı olacaktır. Sadeliği ve kullanışlığı herkes
öngörebilecekken yaratıcılığı yalnızca sanat kabiliyeti olanlar ve tasarımcılar ortaya koyabilmektedir.

Tasarım kabaca biçim ve renklerin sonsuz sayıda bir araya gelebilme olasılığıdır. Tasarımcının bilgisi ve hayal gücü bu sonsuzluğu noktalamaktaki yegane faktördür. Peki bir tasarımcı olmadan neler yapılabilir?

• Öncelikle yaşayacağınız mekanı iyi gözlemleyin. Örneğin; ufak bazı duvar yıkımlarıyla ya da ilaveleriyle oda daha kullanışlı hale getirilebilir mi?

• Renklerin ne gibi anlamlar taşıdığını öğrenip size uygun renkleri belirleyin. Uyumlu renkler, zıt renkler mekanda kullanılabilir. Mesela beyaz, krem ve bej tonlar evinizi ferah ve geniş gösterecektir.

• Mobilyalar evin önemli unsurlarıdır, onları seçerken doğallık ve ergonomiyi hedefleyin. Kullanın ve deneyin, kullanışsız mobilya almayın.

• Çizgiler evin şekillenmesinde rol oynar. Uzun bir koridoru dik çizgilerle kısa gösterebilirsiniz. Dar mekanları ise yansıtıcı ve aynalarla geniş etki verebilirsiniz.

• Ufkunuzun açılması için tasarım medya ve yayınlarını inceleyin.

• Işığı doğru yerde ve biçimde kullanmak gerekir. Direkt ışık yerine indirekt gizli ışıklar kullanmak, mekan kurgusunu zenginleştirecek, derinlik kazandıracak ve bütünlüğü tamamlayacaktır.

• Farklı düşünerek tavana ahşap parke, yere düz poliüretan kaplama yaptığınızda, tasarımı zevkli hale getirebilirsiniz. Biçimde süreklilik tasarımın kalitesini artıracaktır. Örneğin; yerden başlayıp duvardan tavana dönen malzeme, renk ya da doku ortamı çekici hale getirecektir.