Osmanlı Devleti’nin Doğubayazıt Sancakbeyi İshak Paşa’nın babası Çolak Abdi Paşa için pişirilen “Abdigör köftesi” Anadolu’nun en eski diyet yemeği olarak biliniyor.
Osmanlı Devleti’nin Doğubayazıt Sancakbeyi İshak Paşa’nın babası Çolak Abdi Paşa için pişirilen ve Anadolu’nun en eski diyet yemeği olarak bilinen “Abdigör köftesi” ramazan süresince sofraların vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor.
Midesindeki rahatsızlık nedeniyle çok sevdiği halde et yemekleri yiyemeyen Çolak Abdi Paşa için 400 yıl önce pişirilen Abdigör köftesi, Anadolu’nun en eski diyet yemeği olarak biliniyor.
Genç sığırın sağ arka but kısmından yapılan köfte için hazırlanan yağsız et, taşın üzerinde tahta tokmakla iki saat dövülerek hamur kıvamına getiriliyor. İçine soğan ve tuz eklenerek hazırlanan köfteler, avuç arasında portakal büyüklüğünde hazırlanarak haşlanıyor. Köfte, daha sonra içine nişastası az olan pirinç katılarak pişirildikten sonra servis ediliyor.
Doğubayazıt ilçesinde aşçılık yapan Ahmet Dursun yaptığı açıklamada, Abdigör köftesinin yörede en meşhur ve tarihi geçmişi olan en güzel yemek olduğunu söyledi.