Kadın – erkek pek çok kişi gereğinden daha geniş gözenekler nedeniyle pürüzsüz bir cilt görüntüsüne sahip olamıyor.
Derimizin üzerini kaplayan gözeneklerinizin çok büyük olduğunu düşünüyorsanız ve bunların cildinizin güzel gözükmesini engellediğinden yakınıyorsanız korkmayın yalnız değilsiniz. Kadın erkek pek çok kişi gereğinden daha geniş gözenekler nedeniyle pürüzsüz bir cilt görüntüsüne sahip olamıyor. Yapabilecekleriniz ve yaptırabileceklerinizle gözeneklerinizle baş etmek mümkün.

Derinizin üzerindeki gözenek olarak adlandırdığımız küçük açıklıklar, yağ ve ter bezlerinin üretimlerini derinin üst tabakasına ulaştıran kanallardır. Bu gözenekler sayesinde derimizin üst tabakası nemlenir ve ter atılımı gerçekleşir. Deri sağlığımız için gerekli olan bu kanalların temiz kalması ve açık olması şart, gereğinden fazla geniş olması ise istenilmeyen bir durum.

Gözenek ölçünüz genetik miras…

Gözeneklerinizin ölçüsü aslında genetik olarak kodunuzda var. Çocukluk yaşlarında gözenekler gelişmeye başlıyor ve ergenlik döneminde belirgin genişleyerek erişkin ölçüsüne ulaşıyorlar. Her bir gözeneğinizin çevresinde bir kollajen yumağı var. Yaşla birlikte kollajeniniz azaldıkça bu kollajen lifler gözenekleri eskisi gibi sıkı tutamıyor ve genişleme meydana geliyor. Özellikle kadınlarda menapoz sonrası bu durum çok daha belirgin hale geliyor.

Önce temizlik…

Gözeneklerinizin açık kalabilmesi için derinizin temizlenmesi çok önemli. Her gece düzenli derinizi kurutmayacak PH sı dengeli bir temizleyiciyle yüzünüzü temizleme alışkanlığı önemli. Asla makyajla uyumamak gerek. Yüzünüzü kurutucu veya aşırı soyucu peelingler yağ bezlerinin daha çok çalışmasına neden olduğu için sık aralıklarla kullanılmamalı. Derinizin neminin sağlanabilmesi için yeterli su tüketimi şart. Bunun için günde 2 lt su içmeniz iyi bir başlangıç.

Ya kremler…

Gözeneklerin küçültülmesi için vitamin A dan elde edilen retinollu kremler tavsiye edilir. Bunlar kişiyi güneş hasarına hassas hale getirdiği için aksi doktor tarafından önerilmediği takdirde geceleri kullanmanız tavsiye edilir. Düzenli kullanımda gözeneklerin daraldığı ve yeni deri ve kollajen gelişiminde artış görülür. Bu kremleri tercih ederken mutlaka bir dermatolog veya plastik cerraha danışmakta fayda olur.

Profesyonel cilt bakımları…

Sıkarak yapılan cilt temizliği ve bakımlardan uzak durun. Teknolojik cilt bakım cihazları artık vakumla temizliği sağlayıp ardından da püskürtmeyle besleyici ve nemlendiricileri deri altına ulaştırıyor. İlk kez cilt bakımı yaptırırken yeterli temizliğe ulaşmak için hafta da bir kez den 3-4 kez yaptırmanız yeterli olur. Ardından aynı seviyeyi korumak için cilt tipinize göre ayda veya iki ayda bir cilt bakımı önerilir. Kullanılan cihazların ve solüsyonların önemli olduğunu söylemeye gerek bile yok tabi ki. Bu bakımlar siyah nokta dediğimiz tıkanmış gözenekleriniz tekrar açılmasına ve temizlenmesine yardımcı olacaktır. Unutmayın içi dolu ve ağzı tıkanık olan bir gözeneği küçültemezsiniz.

Gözeneklerimizi daraltalım…

Temizlik sonrası artık gözenekleri küçültmek için yapılacak işlemlere hazırız demektir. Bu noktada gözeneklerinizi daraltırken yaşınıza göre kollajen dokunuzu arttırmaya da çalışmakta fayda var. Yetersiz kollajen gözenekleriniz kolayca tekrar gevşeyip açılması anlamına gelecektir. Gözenek tedavisi kullanılabilecek pek çok yöntem var; bunlardan bir kısmına bakalım beraberce:

Karbon peeling: Bu yöntem yüze sürülen karbon partiküllerinin Q switch denilen bir lazerle ortadan kaldırılmasıdır. Temizlenmiş gözeneklerin iç duvarına giren karbon partiküllerinin lazer enerjisi ile mikro düzeyde patlatılması sonucu gözenek duvarları birbirlerine hasarlanarak yaklaşır. Sonuç gözenek boyutunda küçülmedir. Ağrısız bu yöntemde, günlük yaşantıya hemen dönülür ve haftada bir toplamda 4-6 seans önerilir.

Diamond peeling: Elmas uçlarla mikro düzeyde bir tıraşlama işlemi olan diamond peeling de alt tabakalara zarar vermeden sadece derinin en üst tabakası törpülenir. Böylelikle genişlemiş olan gözenek ağızları daralarak yeniden alttaki deriden gelişir. Bu da ağrısız bir yöntemdir, yaklaşık 2-3 saatlik kızarıklık olabilir. Her hafta bir kez yapılan bu uygulamada sonuçlar birinci seansla izlenmeye başlanır; toplamda 4-6 seans uygulanır.

Fraksiyonel Lazer: Yeni nesil ultrapulse veya superpulse fraksiyonel lazerler yanık hasarı yaratmadan deri de bir yenilenme sağlar. Hem gözenekleri daraltırken hem de çevresindeki kollajen gelişimini arttıran bu uygulama gözenek tedavisindeki en etkin yöntemdir. Yüzeyi tamamen alan ve yüzeyde hasar bırakmayan iki değişik tipi mevcuttur ve ihtiyacınıza göre plastik cerrah veya dermatolog unuz tarafından buna karar verilmelidir.Ağrısız yaklaşık 30 dk lık bir uygulama sonrası 1-3 günlük iyileşmeye ihtiyaç vardır. Yani çalışanlar için Cuma günü yaptırıp Pazartesi işe gitmek mümkün olur. Yirmi günde bir 2-3 seans çoğu kişiye yeterlidir.

(PROF. DR. REHA YAVUZER / AKŞAM GAZETESİ)