Dönemsel olabildiği gibi uzun zaman da sürebilen saç dökülmelerinin altında yatan birçok neden vardır. Bu sorundan yepyeni saç dökülme tedavi yöntemleri ile kurtulmak mümkün. Ancak önce sebebi araştırılmalı.

Saçlarımız en önemli görsel hazinemizdir. Genel vücut sağlığımız ve ruhsal durumuzla ilgili ilk ipuçlarını çevremize verdiğimiz organımızdır. Sağlıklı, canlı, temiz, bakımlı bir saç karşı tarafta olumlu bir izlenimin başlangıcıdır. Hepimiz zaman zaman saçlarımızda dökülme, cansızlık, solukluk, kırılma gibi sorunlar yaşayabiliriz. Dönemsel olabildiği gibi uzun zaman da sürebilen bu sorunların altında yatan birçok neden vardır. Konu ile ilgili olarak Dr Eylem Acar Kliniği’nin sahibi Dermatolog Dr Eylem Acar, saç dökülmesi nedenleri ve son gelişmeleri kısaca şu şekilde özetledi.

saç-dökülmesi

Yepyeni saç dökülme tedavi yöntemleri

Genetik (androgenetikalopesi) sebepler,
Doğum sonu dönemi,
Menopoz
Diyabet
Beslenme bozuklukları
Anemi(kansızlık),
Bazı  ilaçlar
Kronik hastalıklar

Dermatoloğa başvurun
Sık fön çekilmesi, kötü fırçalama, sıkı saç toplama, bazı şampuanlar, boya, perma, renk açma işlemleri de saç dökülme nedenidir. Stres, deniz suyu, güneş, havuz sularındaki klor da saçları olumsuz etkiler. Bu gibi nedenlerin araştırılması için öncelikli olarak mutlaka dermatoloğunuza danışmalısınız.

İşte tedavi yöntemleri
Elde edilen sonuçlara göre uyguladığpımız birçok tedavi yöntemi vardır. Bunlar kısaca;
la dı ğı mız bir çok te da vi yön temi

Oral Te davi Yöntemleri: Ağızdan alınan ilaçlarla vücuttaki eksik maddenin yerine konması örneğin kansızlığın tedavisi, vi tamin mineral eksikliklerinin tedavisi, hormonal sorunların, stresin tedavisi gibi.

Saçlı Deri Mezoterapisi: Saç mezoterapisi saç ekimine gerekliliği azaltan, saç dökülmesini önemli ölçüde durduran, saç kalitesini arttıran bir tedavi yöntemidir.
Bu yöntemde saçlı derinin ihtiyacı olan vitamin, mineral ve amino asitler çok ince uçlu küçük iğnelerle minik dozlar halinde zerk edilir. Saçlı derideki kıl follikülleri doğrudan beslenirler. Ağrılı bir işlem değildir. Her seans ortalama 15 dakika sürer. Seanslar şeklinde bir kaç aylık bir tedavi planı oluşturulur.

PRP Te davisi (Platelet Rich Plasma): Hasarlı saç köklerini onaran, saçla ilgili bağışıklık sistemini güçlendiren, kan dolaşımını arttırarak saçın daha iyi beslenmesini sağlayan bir tedavi yöntemi dir. Kişiden alınan 10-20 cc kan özel işlemlerden geçirilerek trombositten zengin hale getirilir. Trombositler vücudumuzda hasar gören dokuları onaran, büyüme faktörlerini yapısında barındıran kan bileşenleridir. Yoğunlaştırılmış trombosit hücrelerinden el de edilen serum saçlı deriye enjeksiyon yöntemiyle çok ince uçlu özel iğnelerle verilir. Her seans ortalama 30 dakika sürer. 3-6 seanslık kürler halinde uygulanır.

Growth Faktör Tedavisi: Büyüme faktörü serumu ince iğnelerle saçlı deriye zerk edilir. Var olan
saçların güçlenmesi ve yeni saç kazanımı amaçlanır.

Topikal Tedaviler: Saçlı deriye sürülen bazı solüsyonlar özellikle tepe bölgesinde, saçların inceldiği alanlarda kan akımını artırarak dökülmeleri azaltıp yeni saç çıkmasını sağlar. Topikal tedaviler uygulandığı dönem de etkilidir.

Beslenmenize dikkat edin
Saç sağlığı ve güzelliği için beslenme de çok önemli. B ve C vitamini, çinko, biotin, selenyum eksikliği de saç dökülmelerine neden oluyor. Et, süt, yumurta, balık gibi protein içerikli gıdalara sofranızda mutlaka yer verin. Çinko ve demir içeren ceviz, fıstık gibi kuruyemişleriabartmadan tüketin. Mutlakatüm tetkikleriniz yapılmalıdır. Çünkü, dökülen saçlar hastalık habercisi de olabilir.

yepyeni_sac_dokulme_tedavi_yontemleri

Yepyeni saç dökülme tedavi yöntemleri

Kıllı deri kök hücre enjeksiyonu
DİĞER yandan, yepyeni bir uygulama olan kıllı deri kök hücre enjeksiyonu zayıf ya da seyrek saç problemi olan hastalarda saç dökülmesi sürecini durdurarak mevcut follikülleri uyarır. Böylece yeni saç çıkmasını sağlar. Kişiden alınan 5-6 greft ve 50 cc kanın labaratuvarda çalışılarak 1 ayda milyonlarca kıllı kök hücre üretilir. Kişi ayda bir 3 seans olarak bu işlemi yaptırır. Her bir seansta 30 milyon kıllı kök hücre kişiye enjekte edilir. Kişiden kişiye farklılıklar görülen sonuçlarda dökülmenin durdurulduğu, ince saçların kalınlaştığı ve yeni foliküllerin oluşmaya başladığı gözlemlenmiştir. Oldukça etkili sonuçlarla karşılaşılmaktadır. Yan etkisi yoktur.
Kombine tedavi gerekli olabilir
Görüldüğü gibi yeniden sağlıklı saçlara kavuşmak, var olan saçlarımızın
kalitesini korumak için faydalanılacak birçok yöntem var. Bazen kombine tedaviler yapılabilir. Ancak doğru zamanda doğru yöntemin seçilmesi tıbbi tedavilerin etkinliği açısından çok büyük önem taşımaktadır.