Evlilikte yaş farkı ne olmalı, yaş faktörü gerçekten mühim mi yoksa anlaştıktan sonra göz ardı edilebilir önemsiz bir durum mu? Kadın büyük olursa ilişkide sorun olur mu? Kendinden çok büyük bir erkeğe aşık olma durumunda ne olur?
İşte her yönden ilişkilerde yaş farkı meselesi…

Çoğumuzun amacı tek bir kişiyle evlilik yapıp, bunu ömrümüzün sonuna kadar sürdürmektir.
Bunu istememizin en büyük nedenlerinden biri de yeni birini tanımak, onun huyuna suyuna alışmak biz insanoğluna zor geldiğinden, iki farklı ruhun birbirine uyum süreci zor olduğundan, tek atışta hedefi tutturmak ve bir kişiyi seçip onla ömür geçirmek isteriz.

Evlilikte ideal yaş farkı şu kadar olursa evlilik yürür diye somut bir durum yoktur, şunu unutmayın her beraberlik kendi istisnasını yaşar, aynı yaşta olup boşanan çiftlerde çok olduğu gibi, arada 15-20 yaş gibi uç yaş farkı olup mutlu birliktelikler de var.
Bu nedenle şayet yanında mutlu hissettiğimiz, güvendiğimiz, sesizlikte bile huzuru yakaladığımız birini bulursak korkmadan, tereddüt etmeden o kişiyi hayat arkadaşı olarak seçebilmeliyiz.
Kimi zaman korkaklık ve kararsızlıklar yüzünden mutlu bir birlikteliği elimizle itebiliyoruz…

Genelde Türk toplumunda erkeğin büyük kadının yaşça küçük olması tercih edilir.
Bunun en büyük nedenlerinden biri de toplumun koyduğu yazısız kurallar, normlardır.
Toplum, erkeğin koruyucu ve kollayıcı pozisyonda olması için büyük olmasının doğru olduğuna inanır.

İlişki uzmanları evliliği, uygun bulduğumuz biriyle hesapsız içine dalınması gereken bi oyun olarak görürler, kurallar size ait çünkü bu oyun sizin
oyununuz, bu masal da sizin masalınız, toplumun çizdiği normlara uymak mutlu bir evliliği garantilemez kimseye…

Kızların ve erkeklerin olgunlaşma yaşı genelde birbirinden farklıdır, genelde erkekler
yetiştiriliş tarzı  yüzünden ve ruhen daha geç olgunlaşırlar. Hatta çoğu kız yaşıtı olan erkeğin çocuk gibi olduğu görüşündedir. Bu durum kızları kendilerinden büyük kişilerle birlikteliğe yönlendirir.
Genç kızlarda kendilerinden büyük biriyle evlenme isteği sebeplerinden biri de ailesinden, babasından yeteri kadar sevgi ve şefkat görmemesidir.
Böyle bir genç kız kendine ilgi gösteren, baba korumacılığına sahip bir erkekle olmak ister ve kendinden yaşça oldukça büyük erkekle beraberlik kurar.
Bu beraberlik kimi zaman mutlu devam ettiği gibi, çoğu zaman yaşın verdiği erkeklerde cinsel performans düşüklüğü, enerji azalması, genç bir kızla yaşı büyük bir erkeğin hayattan beklentilerinin farklı olması gibi sebeplerle tökezleyip, bitebilir de.

Evlilikte yaş farkı meselesine bakarken geniş düşünmeliyiz, kendimize sınırlar çizmemeliyiz.
Hayat kural tanımadan ilerliyor, kurallarla tercihlerimizi kısıtlamak kendi elimizle mutluluğu tepmekten başka bir şey sağlamaz.
Büyük konuşmamak gerekir, aynı yaşlardaki erkekler sizin için daha uygun gözükebilir, fakat ya “Asla benden 20 yaş büyük bir erkekle evlenemem” dedikten sonra sizden büyük birini evlenmek için uygun görürseniz?

Öte yandan birbirine yakın yaşlarda olup, iki taraflı veya tek taraflı psikolojik rahatsızlığı olan yahut başka herhangi bir sorun gözüken evlilikler bir süre sonra yıkılma emareleri gösterir ve yıkılır. Yani evlilik mefhumu yaşa değil, daha çok şahıslar üzerinden değerlendirilmesi gereken bir kavramdır.

Evlilikler, birliktelikler için belli kıstas koymak yaş şöyle olursa evlilik sürer, böyle olursa biter gibi öngörülerde bulunmak yanlıştır.
Hiç kimsenin evliliğini bir diğeriyle kıyaslayamayız.

Yaş kriterini bir kenara bırakıp kişilere odaklanmak yapılacak en doğru şeydir,
yaş farkından ziyade uyuma, evliliği yürütebilecek kapasitede olup olmadığına bakın,
görsel olarak beğeniyor musunuz? ve huy olarak beğendiğiniz vasıflarda mı, yanında huzur buluyor musunuz, kaprisli ve geçimsiz biri mi, onla olmayı arzuluyor musunuz, size cazip geliyor mu,
onla evlenirseniz evliliğiniz yürür mü yoksa boşanmayla mı sonuçlanır, 
 bunlara öncelik vermelidir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.