“Bayan” yalnızca bir hitap şeklidir. İşte kadınlara “bayan” dememek için 10 neden…

İki cinsiyet vardır: Kadın ve Erkek

Bayan yalnızca bir hitap şeklidir. Cinsiyet yerine kullanılamaz.

Yolda bir kadınla konuşmanız gerektiğinde elbette, “kadın / karı / kız / hatun bakar mısınız?” demeyeceksiniz. “Erkek / adam / herif bakar mısınız” diyor musunuz? Hayır. Demek ki konu hitap yerine geçen “bayan” değil; cinsiyet yerine kullanılan “bayan”.

Yalnızca hitapla kısıtlı durumlarda, “Hanımefendi ya da bayan” diyebilirsiniz.

Erkeğe, “erkek” denildiği durumlarda, kadında da “kadın” denilir. “Bayanlar kırılgandır ama erkekler dayanıklıdır”, “Erkekler tuvaleti sağda bayanlar solda” denilemez.

Bayan reyonu, Bayan milletvekilleri, Bayan futbol takımı, bayanlar tuvaleti gibi birliktelikler yanlış. Onları lütfen ayırın.

Kız diye de bir cinsiyet yoktur. Kadın / Erkek; tıp dilinde “Dişi / Erkek” olarak geçer. Bunların küçük boylarına kız / oğlan denir.

Ayıp olan “kadın” demek değil; kadın kelimesinin çağrışımlarını “ayıp” bulup, bir cinsiyeti nazikleştirmeye ya da bayanlaştırmaya çalışmaktır. Bayan, kadın olmanın ayıp sanıldığı ve sayıldığı tutucu anlayışın kelimesidir.

Bilgi formlarında cinsiyetinizi belirtmeniz gereken yerde genelde iki hane vardır. bunlardan biri “bayan” diğeri “erkek” şeklinde görünüyorsa, o formu doldurmayın.

Yine karıştırırsanız, şuradan aklınıza gelsin: Günün adı, “8 Mart Dünya Bayanlar Günü” değil; “8 Mart Dünya Kadınlar günü”dür.