Yapılan bir araştırmada parasetamol içeren ağrı kesici kullanımının kısırlıkla ilişkilendirilebileceği ortaya çıktı.

Daily Mail’de yayınlanan habere göre yapılan araştırmalar sonucunda, parasetamol içeren ağrı kesicilerin erkeklerde kısırlığa yol açabileceği keşfedildi. Reçetesiz olarak satılan bu haplar, ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılıyor.

Çiftlerde, erkeğin vücudunda parasetamol fazla bulunuyorsa idrarında da fazla bulunuyor ve erkeğin kısır olma olasılığı artıyor, çocuk sahibi olma olasılığı da düşüyor.

Araştırmayı yöneten bilim insanları yine de insanların panik olmamaları gerektiğini belirtirken bu araştırmanın doğruluğunu kanıtlamak için yapılacak yeni araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu eklediler.

ABD’nin Texas eyaletinde yapılan araştırmaya katılan çiftlerde kadınların ve erkeklerin idrar örnekleri incelenirken; erkeklerin idrarında parasetamolün fazla bulunmasının tehlikeli olduğu, kadınlarda ise parasetamol oranı daha yüksek çıkmasına rağmen hamilelikle ilişkilendirilemeyeceği ortaya çıktı.

Uzmanlar, gelecekte daha kapsamlı araştırmaların yürütülmesi gerektiğini belirtirken parasetamolün kaynağının ve çevresel faktörlerin de hesaba katılması gerektiğini dile getirdiler.
Kaynak: Milliyet.com.tr / PembeNar Özel