Daha önce burun estetiği olmuş ve bir şekilde sonucundan memnun kalmayan hastalara uygulanır. Bazen sadece burundan nefes alma ile ilgili problemi olan hastalara yapıldığı gibi bazen de burnundaki şekil bozukluğu nedeniyle mutsuz hastalar için yapılır. Kişi bir veya birden fazla burun ameliyatı geçirmiş olabilir. Bazı durumlarda sadece burun ucuna dokunmak yeterli olabileceği gibi bazı durumlarda kulak veya kaburgadan greft alınarak var olan şekil bozukluğunun giderilmesi yoluna gidilebilir. Hatta nadir de olsa bazen dışarıdan yapılacak dolgu maddeleri ile ameliyata gerek kalmadan kişi rahatsız olduğu görüntüden kurtulabilir. Kişi revizyon ameliyatı sonrası sorunlarından tamamen kurtulabileceği gibi, yapılabilecek müdahaleler kişinin isteği doğrultusunda yeterli gelmeyebilir. Sonuçta bir organa vücudun izin verdiği ölçüde müdahale edilebilir. Daha önceden müdahale geçirmiş bir burnun düzeltilmesi her zaman için ilk defa operasyon geçirecek bir burundan çok daha zordur. Örneğin önceki ameliyatlarından fazlaca küçültülmüş bir burnun büyütülmesi, büyük ve kemerli bir burun için yapılacaklardan çok daha zordur.

Kişi son burun ameliyatından en az 6 ay veya 1 sene sonra ikinci bir ameliyatı düşünmelidir. Bu burnun son şeklini alması için gerekli bir süreçtir. Çok kalın derili burunlarda bu süre uzayabilir. O nedenle ameliyattan 2 ay sonra ben burnumu beğenmiyorum, yeniden ameliyat olmak istiyorum gibi bir durum söz konusu olamaz. Erken dönemde yapılan düzeltme operasyonları var olan sorunun giderilmesi yerine artmasına neden olabilir. Tabi öncelikle kişinin burnunda önceki ameliyat nedeni ile oluşan veya giderilemeyen sorunlar mı var, yoksa geçmiş ameliyat aslında başarılı ama sonuç hastanın beklentilerini mi karşılamıyor, bu soruların cevabının bulunması çok önemlidir. İşte bu aşamada devreye doktor – hasta ilişkisi girer. Karşılıklı net ve anlaşılır bir iletişim kurmak gerekmektedir. Bazı durumlarda kişiye tıbben yapılacak gerekli bir müdahale yoktur.

Revizyon burun ameliyatına karar verdiğinizde görüşeceğiniz ilk kişi ameliyatınızı yapan doktor olmalıdır. Bir doktor hastasına ameliyat sırasında neler yaptığını daha net bildiği için hastanın mutsuzluğunu gidermede çok etkili bir rol oynayabilir. Eğer kendi doktorunuzla revizyon görüşmeniz tatmin edici geçmedi ise başka plastik cerrahlar ile görüşebilirsiniz.

Ameliyat sonrası dönem kişinin ilk ameliyatı ile pek de farklılık göstermese de ödemlerin inme süreci daha uzun olabilir, masaj gerekip gerekmediği yine yapılan işleme göre değişebilir.

Op. Dr. Naci Çelik
nacicelik.com