Öksürük özellikle kış aylarında karşılaşılan sağlık sorunlarındanır. Öksürük için ne yapmalı? makalemizde öksürük kesmek için doğal yöntemlere yer verdik.

Yağ ile gargara yapmak, ağızdaki zararlı mikropları ve bakterileri ortadan kaldırmak için harika bir yöntemdir.
Sebze, susam, zeytin veya hindistan cevizi yağı gibi organik, soğuk preslenmiş yağ kullanın. 1 yemek kaşığı yağı ağzınıza alın ve 1 dakika boyunca ağzını yağ ile çalkalayın. Yağın bu özelliğinden yararlanmak için gargara işini aç karında yapmanızı tavsiye ederiz. Gargara işlemi bittikten sonra musluğa tükürün ve ağzınızı su ile durulayın. Bu yağlar toksinleri yani vücuttaki zaralı atıkları emen lipidler içerir, bakteriler ölür, ağız kuruluğu giderilir ve öksürüğün kesilmesine yardımcı olur.oksuruk_icin_ne_yapmali (3)

Mürver yaygın olarak, anti-enflamatuar ve antiviral özellikleri ile öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır. Aynı zamanda, bağışıklık sistemini uyarır. Şurup, pastil veya diyet kapsül takviyesi olarak mürver özü satın alabilirsiniz.
Mürver özünü kendiniz de yapabilirsiniz. 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı kurutulmuş (elder flower) mürver çiçeği atıp 10 dakika demlemeye bırakın, bu çayı günde 2 kez demleyip içebilirsiniz. Uzun süreli kullanımı önerilmez
Mürver kan inceltici bir bitki olduğundan, düşük tansiyonu olan kişiler için tavsiye edilmez.
Hamile kadınlar, otoimmün hastalığı olan kişiler , diyabetik, müshil, kemoterapi ilaçları, ya da immünsüpresifler ilaç kulllananlar doktora danışmadam mürver bitkisi tedavisini uygulamamalıdır.oksuruk_icin_ne_yapmali (4)

Nane ile öksürüğe son! Nane içeren pastil, bitkisel çay, esansiyel yağ, veya nane bitkisini satın alıp kullanabilirsiniz. 1 bardak sıcak suya 1,5 tatlı kaşığı kurutulmış nane atıp, günde 2-3 kez tüketmeniz de öksürüğünüze şifa olacaktır.
Nane boğaz ağrısı ve kuru öksürüğü yatıştırmaya yardımcı olan mentol içerir. Ayrıca dekonjestan özelliği ile mukusu inceltip, balgamı söktürür.oksuruk_icin_ne_yapmali (2)

Okaliptüs
Boğaz ağrısı yatıştırmak için eczaneden okaliptüs içeren pastil, öksürük şurubu veya tabletler satın alabilirsiniz. Tıkanıklığı açmak ve balgamı yumuşatmak için burnunuza ve göğüs topikal okaliptüs merhem sürebilirsiniz. Yetişkin cildine okaliptüs merhem uygulamak genellikle güvenlidir. Veya, okaliptüs çayı da tüketmek öksürüğünüze deva olabilir. Yarım tatlı kaşığı kurutulmuş okaliptüs yaprağını 1 bardak sıcak suya atıp 10 dakika demleyin, günde 3 kez kadar içebilirsiniz.
Okaliptüs solunum yolu enfeksiyonlarında mücadele ve öksürüğü hafifletmek için bir balgam söktürücü olarak çalışan cineole adında bileşik içerir. Okaliptüs ayrıca hücreleri serbest radikallerden koruyan antioksidan deposu bir besindir.
Ağıız kokusunu azaltmak ve boğaz ağrısını dindirmek için yemeklerden sonra okaliptüs suyu ile gargara yapabilirsiniz. 1 bardak sıcak suya kurutulmuş yarım tatlı kaşığı okaliptüs yaprağı atın, beş on dakika demleyip, günde 3-4 kez bu su ile gargara yapın.oksuruk_icin_ne_yapmali (1)

Zencefil kullanın.
Zencefil, mukoza üretimini destekleyerek öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilir.
Zencefil çayı içebilirsiniz.

Kekik deneyin.
Kekik bronşit ve öksürük tedavisi için kullanılabilir.
Kekik çayı içebilirsiniz.

İlgili Konular

Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürüğe Doğal Çözümler Tıklayınız

Öksürüğü geçirmenin yolları tıklayınız