Hemen herkes yaşamının türlü evrelerinde stresle karşı karşıya kalıyor. Bu durum kişinin çevreyle uyumunu bozmanın yanı sıra, kapasitesini zorluyor, zihinsel ve fiziksel gücünü azaltabiliyor.

Strese karşı doğal reçete

Stres hayata negatif yönden bakıp, karamsar bir ruh haline bürünmeye de neden oluyor. Beslenme Danışmanı Dr. Gönül Ateşsaçan, günümüzün en yaygın hastalığı olan stresten kurtulmak için doğal bir reçete veriyor. Bu çay, gerginlik ve sıkıntıdan uzaklaşmanıza yardımcı olacak.

Gerginlik azaltıcı ve sakinleştirici karışım

Malzemeler:

– 1 yemek kaşığı melisa

– 1 tutam papatya

– 6-7 sap taze nane

– 1 yemek kaşığı esmer şeker

– 1/2 limon

– 1 litre su

Hazırlanışı:

Kaynar suda melisa ve papatyayı 4-5 dakika demleyin. İçine şeker ekleyip, ılınınca limonun suyunu ve kabuğunu ilave edin. Taze nane yaprağı ile süsleyerek servis edin.

İçin, güzelleşin

Bol miktarda mineral ve vitamin içeren ananas suyunun, içeriğindeki B, C vitaminleriyle hücre kaybını ve cilt rahatsızlıklarını engellediğini biliyor muydunuz? Uzmanlar tarafından vücudun ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri içerdiği vurgulanan ananas suyu, birçok hastalığa karşı kalkan görevi görüyor. İçeriğindeki C vitamini ile güneşten zarar gören derinin yenilenmesi için gerekli kolajen oluşumuna yardımcı oluyor. Mineral yapısı ise yıpranan saç ve tırnakların sağlığına kavuşmasını sağlıyor. Antioksidan özelliğiyle de vücuttaki toksinlerin atılmasını kolaylaştırıyor.

Hızla değişen yaşam koşulları ve beslenme alışkanlıkları, fazla kilolu ve obez insanların sayısının yükselmesine neden oluyor. Bu da diyabet vakalarının artışına katkıda bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre dünyadaki yetişkinlerin yüzde 8,4’ü (382 milyon kişi) diyabet hastası. 2035 yılında bu sayının 592 milyona ulaşacağı öngörülüyor.

Ayın güzeli Yulaf

Bol miktarda nişasta içeren yulaf, B6 vitamininin yanı sıra kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve demirden zengin bir tahıl olarak öne çıkıyor. Yulafın beyaz, siyah, sarı, kırmızı ya da boz tohumlu, kısa ya da uzun saplı pek çok çeşidi bulunuyor. Bunlar ekim yapılan iklime ve toprak koşullarına göre değişiyor. Yulaf, yüksek LDL (kötü kolesterol) seviyelerini düşürmenin yanı sıra kalbi koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Düşük kan şekeri oranlarını düzenleyen bu tahıl, ayrıca kalp hastalıkları ve damar tıkanıklıkları gibi hastalıkların tedavisinde de fayda sağlıyor. Yüksek tansiyon, varis, kabızlık, hemoroid ve diyabet tedavilerinde kullanılan yulaf, bağırsaklarda oluşan zararlı bakterilerin büyümesini engelliyor. Cildi yumuşatıcı ve rahatlatıcı etkisi sayesinde vücuttaki kızarıklık ve kaşıntıları da gideriyor.

strese_karsi

Formsanté Dergisi Ekim 2014 sayısı