Ütü parlaması nasıl giderilir, En sevdiğiniz pantolon veya gömlekleri ütülerken telaş ve sıkıntı yapmanıza gerek yok. Eyvah parlama yaptı dememek için size önerilerimiz var.

Siz siz olun zaten sevimsiz bir iş olan ütüyü, böyle küçük kazalarla daha da can sıkıcı bir hale getirmeyin. Bunun için ütü yaparken telefonda konuşmaya, televizyona dalmaya kalkmayın.

Acilen kapıya ya da ocağa koşmanız gerekirse ütüyü kaldırıp kenara koyun ve mümkünse pantolon ütülerken bez kullanın. Şimdi gelelim ütü parlaması nasıl giderilir konusuna..

1) Ütü parlaklığı oluşmuş kıyafetleriniz için; ütü bezini sirkeli suyla ıslatın, sonra çok sıcak su ile ütüleyin. Parlaklığın tamamen kaybolduğunu göreceksiniz.

2) Etek ve pantolonlarınızda parlaklıklar oluşuyorsa, bu kısımları yeni kesilmiş bir patatesle iyice ovalayın. Kuruduktan sonra fırçalayabilirsiniz. Parlaklıktan eser kalmaz.

Ütü yapmanın püf noktaları nelerdir?

– Buruşuklukları ortadan başlayıp kenara doğru açın. Ütüyü sertçe bastırmayın, çünkü önemli olan ütünün fiziksel gücü değil ısı ve buhar gücüdür.

– Gömlek, kazak, önlük, elbise gibi kıyafetlerin sırasıyla yakasını, manşetlerini, kollarını son olarak da bedenini ütüleyin. Tersini yaparsanız, ayrıntı bölgelerini ütülerken diğer kısımlar yine buruşabilir.

– Tam temizlenmemiş ve lekeli çamaşırlarınızı ütülemeyin. Çünkü yüksek ısıyla birlikte lekeler kumaşa derinlemesine işler.

– İpeklileri tersinden ütüleyin ve asla su püskürtmeyin. Aksi halde kumaşta su lekeleri kalır.

– Kadife kıyafetlerinizi dikey buhar gücüyle ütülemeye çalışın. Buruşukluk açılmazsa kumaşı tersinden ütüleyin.

– Tüy bırakmayan bir ütü bezi edinin. Koyu renkli kıyafetleri özellikle de pantolonları ütülerken bu bezi kullanın. Yoksa kumaş parlama yapacaktır.

İzlerinin çıkmaması için ütüyü düğme, fermuar ve kopçalar üzerinde gezdirmeyin.

– Buhar gücü önemlidir. Rezistansı kireç bağlayan ütüler ısınmaz. Ütünüzden maksimum fayda sağlamak için saf su kullanın. Bu, marketlerde satılan ütü suyu olabileceği gibi içme suyu veya kaynatılıp dinlenmiş su da olabilir.

– Dantellerinizi ütülerken nemli olmasına dikkat edin. Kurumuşsa da suya bastırıp çıkarmanızda fayda var. Narin bir dantelse ütü bezi kullanın. Daha dayanıklıysa tersinden ütüleyin.

– Pantolon ya da etek pililerini önce tersinden sonra yüzünden ütüleyin. Böylece daha belirgin olacaklardır.

– Ütülerinizde kola kullanacaksanız sertlik derecesini sulandırarak ayarlayın. Kolayı kumaş istediğiniz sertliğe gelinceye dek sprey şişe yardımıyla azar azar püstürterek kullanın.