Tropikal Meyvelerin Faydaları

dids

f & d
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2007
6.481
23
43
KİVİ


Faydaları

Kivi meyve eti yüksek oranda (100-400 mg/100 gr.) C vitamini içermektedir. Bu miktar turunçgillerin 2-4 katıdır. Ayrıca Demir,Potasyum,Kalsiyum, ve P minarelilerini yüksek oranda içerir. Buna karşılık düşük oranda şeker içerdiği için kaloriside düşüktür. Bu yüzden kivi “Sağlık meyvesi” olarak da bilinir.

Özellikle içerdiği petkin sayesinde vücudu toksinlerden arındırır. Zararlı kolesterolü düşürür. Faydalı kolesterolü yükseltir.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Öte yandan yeşil renkli meyve eti asıl tüketim yanında pasta ,kek, dondurma ve fermantasyon sanayiinde de kullanılmaktadır. Meyve suyu, reçel ve marmelat yapımında kullanıldığı gibi derin dondurularak da kullanılabilmektedir.

Muhafaza Koşulları

Kivi meyvesinin doğal koşullarda 2-3 ay, soğuk hava depolarında 6-8 ay kolaylıkta saklanabilmesi de bu yeni meyveye ayrı bir değer kazandırmaktadır.




MUZ



Faydaları

Vücudun ihtiyacı olan bütün maddeleri karşılar. Kemiklerin gelişmesini sağlar. Nekahat devresini kısaltır. Sinir zafiyeti ve yorgunluğu giderir. Böbrek ve mafsal iltihabında, bağırsak hastalıklarında faydalıdır. Müzmin kabızlık çekenler fazla yememelidir.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Muzu özellikle pastalarınıza, keklerinize lezzet, tat ve koku vermesi amacıyla değerlendirebilirsiniz. Yine kokteylerinizde süsleme yaparken kullanabilir, meyve salatalarınızda kullanabilirsiniz.

Muhafaza Koşulları

14 ºC de %90 - %95 nem oranında muhafaza edilmelidir.




ELMA



Faydaları

Yatmadan önce yenen bir elma, rahat uyumaya yardımcı olur. Kabızlığa karşı pişmiş elmanın etkili oldugu bilinir. Gut, böbrek, mesane hastalıklarına ve hemoroite karşı uygulanacak bir elma küründen yararlı sonuçlar alınabilir. Deri döküntülerine, gut ve romatizma rahatsızlıklarına karşı, taze elma suyu basarıyla kullanılabilir. Elma suyu, özellikle soğuk algınlığına, öksürüğe, ses kısıklığına, yüksek ateşe ve iltihaplı hastalıklara karşı başarılıdır.

Elma, içerdiği organik asitler, soda ve fosforun yardımı ile, beyni, karaciğeri ve mideyi çok olumlu etkiler. Kullanım biçimleri, taze meyve ve meyve suyu olarak sıralanabilir. Çiğ elma kabuğu yenerek bedendeki ürik asit azaltılabilir. Pişmiş elma ile yapılan kompresler yumuşatıcı ve rahatlatıcıdır. Taze elma suyu ile yıkanan kırışık ve pörsük deri canlılık ve tazelik kazanır.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

İçerdiği Tiamin özellikle suda eriyen bir vitamindir ve vücutta biriktirilmez. Bu vitamin, merkezi sinir sistemimizin doğru çalışması için gereken anahtar bir vitamindir. Uygun Tiamin alınması beyin fonksiyonlarında düzelmeye neden olur. Yetersiz Tiamin alınması gözlerde zayıflamaya, düşünsel karmaşaya ve fiziksel fonksiyonlarda uyum bozukluğuna neden olur.
Yine içerdiği potasyum sayesinde kaslarımızın ve buna bağlı olarak kalbimizin fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcıdır.


Muhafaza Koşulları

Elma 0 ºC de %90 - %95 nem oranında muhafaza edilmelidir.





(alıntıdır)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
AVOKADO



Faydaları

Kabıza karşı etkili, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri bulunmaktadır. İçerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolesterolün yükselmesini önler dolayısıyla Kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaçtır. Avokado, vücutta toksit maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder. Dolayısıyla yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede önemli rol oynar.

İçeriğinde bulunan protein, mineral ve vitaminler küçük çocukların ve hamile bayanların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinde çok gerekli olan maddelerdir. Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

1. Meyve uzunlamasına ortadan kesilir. Ortadaki iri çekirdek çıkarılır. Meyve ince ince cips gibi doğranır veya ezilir. Tuz, kırmızı veya karabiber ekilir. Limon sıkılır karıştırılır. Arzuya göre biraz taze yada kuru soğan kıyılarak ilave edilir, Maydanoz ve domates ilave edilebilir. Salata gibi yenir, yağ istemez.

2.Soyulmuş ve ezilmiş avokado sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır. Limon ilave edilmez, böyle de yenilebilir.

3. Omlet yapılır. Peynir yerine avokado konur.

4. Mantar sote gibi sote yapılabilir.

5. Ezilmiş avokado bal ve ezilmiş cevizle karıştırılır. Bu takdirde tuz, limon, biber ilave edilmez.

Bazı öneriler

1. Avokadoları soyduktan sonra kararmamaları için limonlu suda bekletin.

2. Saltalar için, avokadoları dilimlemek yerine bir kaşıkla oval parçalar çıkardıktan sonra üzerlerine limon sıkarak servis yapabilirsiniz.

3. Çabuk sos hazırlamak için, soyulmuş avokadoyu püre haline getirin. İçine 1 çorba kaşığı rendelenmiş soğan, 1 limonun suyu, tuz ve karabiber ekledikten sonra karıştırın. Havuç, salatalık ve kerevizle servis yapılır.

4. Avokado tavuğa çok yakışır. Taze bir pidenin veya sandviçin içine haşlanmış tavuk, ince dilimlenmiş avokado, marul yaprakları, domates dilimleri , taze soğan koyulur, arasına mayonez gezdirilir afiyetle yenir.

Muhafaza Koşulları

0 ºC de %90 - %95 nem oranında muhafaza edilmelidir.




MANGO


Faydaları

Olgunlaşmış mango oldukça faydalıdır. Mangodaki ana gıda maddesi şekerdir. Ayrıca tartarik asit ve malik asite ilave az miktarda sitrik asitte bulunur. Bu asitler vücut tarafından kullanılır ve vücudun alkali kaynaklarını koruyabilmesine yardımcı olur. Olgunlaşmamış mango, bizleri sıcağın ve kavurucu rüzgârların zararlı etkilerine karşı korur. Sıcak kül üzerinde pişirilen mango su ve biraz şekerle karıştırılıp bir içecek hazırlanırsa, bu sıcak çarpmasına karşı çok etkili bir tedavi yöntemidir. Ham mangonun üzerinde biraz tuz serpip yemek yaz aylarında aşırı terleme sonucu oluşan tuz ve demir kaybını azaltır.


Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Kesmeden önce Mangoları yıkayınız. Mangonun etli kısmı ortasındaki çekirdeğe sıkı bir şekilde birleşiktir. Çekirdeğine mümkün olan en yakın yerden boylamasına kesiniz. Çekirdeğini çıkartıp kabuğunu soyarak kullanım amacınıza uygun bir şekilde doğrayınız. Çok olgun Mangoların kabuğunu bıçakla boylamasına izler gibi yapıp muz soyar gibi geriye soyabilir ve meyveyi çekirdeğine kadar boylamasına dilimleyerek kullanabilirsiniz. Ayrıca ortadan ikiye kestiğiniz mangonun etli kısmını bıçakla kabuğuna zarar vermeden baklava dilimi şeklinde çizip kaşıkla kabuğundan ayırabilirsiniz.
Taze olarak tüketilmesinin yanı sıra,meyve salatalarında, meyve suyu olarak, kokteyllerinizde, pasta yapımında ve süslemelerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca, yemeklerinize aroma ve lezzet katmasının yanı sıra, dondurma ve sos yapımında da kullanabilirsiniz.

Muhafaza Koşulları

Olgunlaşmamış mango, satın alınmışsa olgunlaşana kadar oda sıcaklığında 3-5 gün saklanır.
Olgunlaşmış mangoları kapalı plastik çantalarda sebzelikten uzak bir yerde 3-4 gün buzdolabında saklayabilirsiniz.

Besin Değerleri

Mango gelişiminin bütün evrelerinde kullanılabilen bir meyvedir. Yeşil ya da olgunlaşmamış mango olgunlaştıkça glikoza, sakroza ve maltoza dönüşen nişasta içerir. Bu nişasta mango olgunlaşmasını tamamlayınca tamamen kaybolur. Yeşil mango zengin bir pektin kaynağıdır.
Fakat çekirdek oluşmaya başladıkça pektin yavaş yavaş kaybolmaya başlar.




PAPAYA



Faydaları

Papaya enerji veren bir besin olması sebebiyle gelişmekte olan çocuklar, hamile ve emziren bayanlar için mükemmel bir kuvvet deposudur.
Papaya'nın eski zamanlardan beri bilinen inanılmaz bir özelliği vardır. Sindirimi en kolay meyvelerden biri olmasının yanı sıra diğer besinlerin kolayca sindirilmesine de katkıda bulunur. Papaya da bulunan “papain” adlı enzim yiyeceklerdeki proteinin sindirilmesine yardımcı olur ve özellikle mide suyu eksikliği olması ya da midede çok fazla oranda sağlıksız sıvı bulunması durumunda hayli etkili bir maddedir. Düzenli yendiği takdirde kabızlığa, kanayan basur ve kronik ishale iyi gelir. Papaya’nın eti yumuşatıcı özelliği de keşfedilmiştir.
Papaya nın etinin yumuşatıcı özelliği de bulunmaktadır.Hem de papaya'nın suyu bazı cilt bozukluklarına da iyi gelmektedir. İçinde irin oluşumu olabilecek şişkinliklere ya da doğrudan irinlere, siğillere, sivilcelere, nasırlara, normal olmayan dışarı uzanan deri çıkıntılarına iyi geldiği görülmüştür.
Papayanın sıvısı kozmetik olarak çillere ve güneşe maruz kalma sonucu oluşan kahverengi lekelere iyi gelip derinin pürüzsüz bir görünüm almasını sağlamaktadır.
Papaya çekirdeğinden yapılan macunlar, mantar gibi değişik cilt hastalıklarına sürüldüğünde
de olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Olgunlaşmamış papaya'lar genelde sarıyla karışık yeşildir ve baskı uygulandığında serttirler, olgunlaştıklarında renkleri yarı sarı yarı yeşil durum alır ve basıldığında biraz daha yumuşak bir his verirler, derileri pürüzsüzdür yaralanma izleri ya da aşırı yumuşak bölgeleri yoktur.
Papayaları kesmeden yada doğramadan önce yıkayınız. Kabuklarını bıçakla soyun ve ortadan boylamasına ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkartın. İstediğiniz gibi dilimleyin.
Papaya, taze olarak tüketilmesinin yanı sıra, meyve salatalarında, meyve suyu olarak, kokteyllerinizde, pasta yapımında kullanabilirsiniz. Ayrıca, yemeklerinize aroma ve lezzet katmasının yanı sıra dondurma yapımında da kullanabilirsiniz.

Muhafaza Koşulları

Eğer olgunlaşmamış papaya alınmışsa mutfakta güneş ışığından uzak bir yerde 2-3 gün saklanabilir. Olgunlaşma projesini hızlandırmak için genişçe ağzı kapalı kağıt bir torbada elma, muz, armut gibi etilen gazı üreten bir meyveyle beraber 1-2 gün bekletebilirsiniz. Eğer papayayı uzun süreli bekletmek istiyorsanız plastik bir çantada sebzelikten uzak bir yerde buzdolabında saklayabilirsiniz.




(alıntıdır)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
ANANAS


Faydaları

Protein sindiren enzim olan bromelain sayesinde sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, vücutta meydana gelebilecek olan iltihapları ve şişkinlikleride etkili bir biçimde azaltır. Özellikle sinüzit, bademcik iltihabı, gut hastalığı, mafsal iltihabı yada yaralanma veya ameliyatlardan sonraki iyileşme dönemlerinde ananasın faydalı olduğu bilinmektedir.
Ananas, az bulunan bir mineral olan manganezin mükemmel bir kaynağıdır. Anti oksidan koruma sağlar ve bağışılık sisteminin destekçisidir. Sağlıklı bir diyet meyvesidir.


Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Meyve olarak yiyebilir, suyunu çıkartıp kokteyllerinizde kullanabilirsiniz. Meyve, sebze ya da etli salatalarınız ile birtakım yemeklere de ilave edebilirsiniz. Ayrıca dekorasyon amaçlı da kullanabilirsiniz.

Ananas Seçerken:

Tombul, taze gözüken ve mümkün oldukça en geniş olanını seçin. Ananas ne kadar genişse yenilebilir kısmı o kadar fazla olur. Taze gözüken koyu yeşil yapraklar iyi kalitede olduğunun belirtisidir. Kokusu da iyi kalitede olduğunun bir göstergesidir fakat soğuk ortamlarda muhafaza edildiği için genelde kokusu oda ortamında olmadıkça fazla hissedilmez. Yaprakların kolayca çıkabilir olması yada kabuğunun rengi ananasın olgunluğu yada iyi kaliteli olup olmadığı hakkında bilgi vermez. Ananası olgunlaşması için saklamak gerektiği hakkındaki bilgilerde yanlış yönlendiricidirler. Ananas hasat edildikten sonra ne olgunlaşır nede tadı tatlılaşır. Ananas olgunlaşmaya çok yakınken hasat edilir ve hemen pazarlara gönderilir. Bu yüzden hemen yenilmesi gerekir.

Ananas Keserken:

Ananasın üst yapraklı bölümünü bıçakla kesin. Daha sonra boylamasına 4 parçaya ayırıp kavun keser gibi kabuğundan meyvesini ayırıp dilimleyebilirsiniz. Eğer ananasın kabuğunu meyva salatası olarak kullanmak ve yapraklarının dekoratif bir görüntü vermesini istiyorsanız ananası boylamasına ikiye ayırıp yine kavun keser gibi etli kısmını kabuğundan ayırabilirsiniz. Elde edeceğiniz ananas kabuğunu meyve salatası, yeşil salata yada dondurma koymak maksadıyla kullanabilirsiniz. Ayrıca güzel bir şekilde ananası dilimlemenin ve ortadaki sert kısmından kolayca kurtulmanın en kolay yolu bir ananas dilimleyicisi satın almaktır. Bu alet yardımıyla dilimleri çıkardığınızda elde edeceğiniz ananasın çanağını hazırlayacağınız meyve salatalarını servis etmekte dekoratif kap maksadıyla kullanabilirsiniz.

Muhafaza Koşulları:

Ananası saklamak için streç yada alimünyum folyoya sararak kokusunun diğer yiyeceklere bulaşmasını önleyebilirsiniz. Ananas buzdolabında saklanmalıdır. Dilimlediğiniz ananasları ağzı sıkıca kapatılmış bir saklama kabında buzdolabında 2-4 gün saklayabilirsiniz.

Ananas optimum 80°C de 4-5 gün saklanabilirler. Dilimlenmiş ananslar ise streç ya da alüminyum folyo ile sarılarak 2-4 gün buzdolabında saklanabilinir.




ZENCEFİL


Faydaları

Zencefil, mide bulantısı, şişkinlik ve kolik gibi sindirim problemlerine karşı başarıyla kullanılabilir. Yolculuk kusmalarına karşı etkilidir. Antiseptik etkisi sayesinde, mideye bağırsak enfeksiyonlarına ve hatta gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir. Zencefil kandolaşımını uyarır ve böylece kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar. Bu etkinliği sayesinde donuklarda, ısınmayan el ve ayakların ısıtılmasında çok önemli görevler üstlenebilir. Aynı zamanda yüksek kan basıncını da normalleştirebilir. Terletici ve ateş düşürücü etkileri vardır. Öksürük,grip, soğuk algınlığı ve öteki solunum yolları hastalıklarında, ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca iştah açar ve kabızlığa karşı kullanılabilir.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Zencefil çayı olarak: Değirmende inceltilmiş yarım tatlıkaşığı zencefil, bir bardak dolusu soğuk suya eklenir,hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5-6 dakika hafif ısıda kaynatılır ve süzülür. Gerektiğinde bir bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.

Özellikle zayıf ve sinirsel etkiye açık mideler için çok yararlı bir bitkidir. Zencefil, mide ülseri olanların bile kullanabileceği özelliktedir.

Muhafaza Koşulları

+13 C de, %60 nemde çok soğuk olmayan serin ortamlarda muhafaza edilir.

Besin Değerleri

Taze zencefil B6-C Kalsiyum,Demir,Magnezyum,Fosfor,Potasyum,Manganez ve Lif açısından yüksek
besin değerlerine sahiptir




HİNDİSTAN CEVİZİ




Faydaları

Hindistan Cevizi çok besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir. Yüksek oranda fakat kolayca sindirilebilen yağ içerir. Vücut bu yağdan diğer yağlara nazaran daha kolay yararlanır. Bu yağ hem fiziksel hemde kimyasal özelliği bakımından tereyağına çok benzer. Hindistan Cevizi bütün amino asitleri içeren yüksek kalitede protein içeriğine sahiptir. Potasyum, sodyum, magnezyum, ve sülfür açısından da zengin bir besindir. Kurutulmuş hindistan cevizinin enerji değerleri oldukça yüksektir. Olgunlaşmış kuru bir hindistan, cevizi midedeki fazla asit problemlerinin tedavisinde de etkilidir ve hastada rahatlama sağlar. Hindistan cevizi' nin özü sindirim sistemi rahatsızlıkları'nın tedavisinde oldukça etkilidir. Hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusama, gaz, dizanteri rahatsızlıklarına karşı da oldukça değerli bir besindir. Kusmayı yatıştırmak için diğer metodlar başarısız kaldığında hindistan cevizi çok değerli bir besindir.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Suyunu içebileceğiniz gibi; Uzak doğu yemeklerinin pişirilmesinde kullanabilirsiniz. Etli kısmını ise ham olarak yiyebilir, ya da öğüttükten sonra sıkıp sütünü çıkartabileceksiniz.

Muhafaza Koşulları:

Kırılmamış hindistan cevizleri oda sıcaklığında 4 aya kadar saklanabilir. Rendelenmiş cevizler ağzı iyice kapatılmış kaplarda yada naylon torbalarda buzdolabında dört güne, buzlukta ise altı aya kadar saklanabilir. İçindeki yağ oranı uygun koşullarda saklanmazsa hemen ekşimesine sebep olur.



(alıntıdır)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
ÇARKIFELEK



Faydaları

Çarkıfelek C,B1,B2, B5,Kalsiyum, Fosfor ve Protein açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca çarkıfelek bitkisi harmin, harmol, harman ve passiflora adı verilen alkaloitleri; flavon, glisosit ve sterol adlı diğer maddeleri içerir.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Çarkıfeleğin çekirdeklerini, tamamını çiğ meyve olarak yiyebilirsiniz. Meyve suyu, kokteyl, tatlı, dondurma, ve meyve salatalarında kullanabilir, hoş koku ve tat vermesi açısından yemeklerinizin yanında garnitür olarak da tüketebilirsiniz.

Muhafaza Koşulları

Çarkıfelek, %85 - %90 nem de saklanmalıdır. Olgun meyveler, 2 – 7 ºC de 1 hafta boyunca muhafaza edilebilmektedir.




ÇERİMOYA



Faydaları

Çerimoya, cildin saçların tırnakların diş etlerinin, dişlerin ve kemiklerin sağlıklı kalmasında faydalıdır. İçerisinde bulunan A vitamini sayesinde idrar yoları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırıcı özelliği vardır. İhtiva ettiği B2 vitamini ile Migren türü baş ağrılarının önlenmesinde etkilidir. Ayrıca iştahı arttırır, hazmı kolaylaştırır.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Meyveyi taze olarak tüketebileceğiniz gibi aynı zamanda tatlılarınızda, meyve salatalarınızda ve dondurmalarınızda lezzet katması için de kullanabilirsiniz.

Muhafaza Koşulları

Çerimoya, 6 ºC de %85-%90 nem oranında 3-4 gün muhafaza edilebilen bir meyvedir. Çerimoya saklanırken bu hususlar mutlaka dikkate alınmalıdır.

Besin Değerleri

Çerimoya, A,B1,B2,B3,B6,C,Kalsiyum,Demir,Protein ve Fosfor gibi çeşitli vitamin ve mineralleri bünyesinde bulunduran bir meyvedir.




CURUBA



Faydaları

İçerdiği özellikle B3 sayesinde sinir sisteminin düzenli çalışmasını destekler. kolestrol düşürücü olarak da kullanılabilir. Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde etkilidir. İştahı arttırır, hazmı kolaylaştırır. Sağlıklı bir deri sağlar ve santral sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur.

Kan basıncını normal seviyede tutar. Bütün vücuda oksijen taşıyan hemoglobin oluşumuna yardımcı olur. Kanın pıhtılaşmasında gereklidir.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Curuba’nın çekirdeklerini yiyebilir, kokteyllerinizde, dondurmalarınızda, pastalarınızda, meyve salatalarınızda vs kullanabilirsiniz.Yine Curuba dekorasyonlarınıza egzotik bir hava katacaktır.

Muhafaza Koşulları

-18 ºC de %80 nemde muhafaza edilmelidir.

Besin Değerleri:

Curuba C, B1, B2,B3, Demir ve Kalsiyum ihtiva eder.





(alıntıdır)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
FEJOYA



Faydaları

İçerdiği potasyum sayesinde kaslarımızın ve buna bağlı olarak kalbimizin fonksiyonlarını düzgün bir biçimde yerine getirilmesini sağlar, metabolizmayı hızlandırır, kan basıncını kontrol altında tutar ve felç riskini azaltır.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Meyve salatalarınıza,dondurmalarınıza, tatlılarınıza vs. farklı bir lezzet ve aroma katmak için kullanabilirsiniz.

Muhafaza Koşulları

Kesilince rengi çabuk koyulaştığı için üzerine limon sürerek saklayınız. %90-%95 nem oranında muhafaza ediniz

Besin değerleri

C vitamini, İyot ve Potasyum içermektedir.




KARAMBOLA


Faydaları

C vitamini açısından zengin olan Karambola daha çok C vitamini eksikliği bulunanlarla
soğukalgınlığı ve grip gibi çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Karambola' yı (diğer bir adıyla star fruit) kenarlarındaki hafif sert olan kısımlarını kestikten sonra enlemesine yıldız şekli oluşturacak şekilde kesebiliriz. Bu yıldız şeklinde kesilmiş olan Karambolayı ister bardak süslemelerinizde isterseniz salatalarınızda garnitür olarak kullanabilirsiniz. Diğer yönden bu meyve ile pastalarınıza renk katabilir, dilerseniz çiğ olarak da tüketebilirsiniz.

Muhafaza Koşulları:

Karambola asttropikal olarak sınıflandırılır.Çünkü olgun ağaçlar
27 F (-2 C) dereceyi tolere edebilirler. Genç bitkiler daha hassastırlar ve 32 F (0 C) derecede ölebilirler. Karambolalar su baskını ya da etkili sıcak ve kötü rüzgarlarla zedelenebilir.

Besin Değerleri:

C, Niasin, Potasyum, Fosfor açısından zengindir.




KİVANO

kiwiano2.jpg


Faydaları

Kivano, cildin, saçların, tırnakların, diş etlerinin, dişlerin ve kemiklerin sağlıklı kalmalarını sağlar. İdrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttır.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Kivano, tatlılarda kullanılabildiği gibi içeceklere de hoş tat ve koku kazandırmakta da kullanılır. Kivano bu yönlerinden dolayı büyüleyici bir meyve olarak da bilinir.

Muhafaza Koşulları

6 ºC de %90 - %95 nem oranında muhafaza edilmelidir.

Besin Değerleri

A,C Vitaminleri ile Kalsiyum, Demir bakımından zengin bir meyvedir.





(alıntıdır)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
KUMKUAT



Faydaları:

* C vitamini bakımından zengin olan Kumkuat, kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır.
* A,B1,B2,B3 ve Kalsiyum da ihtiva eden Kumkuat, Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

* Kumkuat genelde taze meyve olarak kabuğu ile birlikte yenilir.
* Reçel ve marmelatı yapılır.
* Çok değişik bir aroması vardır.
* Meyve suyu ve sos olarak kullanılır.
* Dünya restaurantlarında tatlı ve salatalarda en gözde yeri alır.
* Alkollü içki masalarının bulunmaz çok değerli mezesidir.

Muhafaza Koşulları

5 ºC de %90 nem oranında muhafaza edilmelidir




LİME



Faydaları:

İçermiş olduğu C vitamini sayesinde yara ve diş iltihaplarında etkilidir. İştahı arttırır, hazmı kolaylaştırır. Sinir sisteminin düzenli çalışmasını destekler. Kolesterol düşürücü olarak da kullanılmaktadır.
Sağlıklı bir deri sağlar ve santral sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Kan dolaşımını düzenler.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Lime ın kendine has aromatik suyu, kokteyllerinizden limonatalarınızda, sodalarınıza kadar bütün içeceklerinizde ferahlatıcı bir özellik katar. Papaya ile birlikte mükemmeldir.
Lime ayrıca pastalarda hoş koku ve tat vermesi açısından da tercih edilen bir meyvedir.

Muhafaza Koşulları:

Lime, (+)4 – (+)5 ºC de muhafaza edilmelidir. Nem oranı ise %85-%90 civarlarında olmalıdır.

Besin Değerleri:

C, B1,B2,B3,Keroten,Kalsiyum gibi çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir.




LİÇİ



Faydaları:

İhtiva ettiği besin ve mineraller itibariyle iskelet sisteminin ve kemiklerin gelişimine faydalı bir meyvedir. Dişlerin sağlıklı gelişimine yardımcı olur, hemoglobin oluşumunda etkilidir.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Kabuğu rahatlıkla soyulur. Çekirdeğini yemeyiniz. Çok lezzetli bu meyve; salatalarınıza, tatlılarınıza, dondurmalarınıza rahatlatıcı egzotik bir aroma ve lezzet katacaktır.

Muhafaza Koşulları

2 ºC de %95 nem oranında muhafaza edilmelidir.

Besin Değerleri:

Liçi, C, Kalsiyum,Demir, Fosfor ve Karbonhidrat ihtiva eder. Bu yönleri ile aslında metabolizmayı hızlandırıcı bir özelliğe de sahip olduğu söylenebilir.





(alıntıdır)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
PEPINO



Faydaları:

İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırır. Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkilidir. Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar.

Muhafaza Koşulları:

Gece gündüz sıcaklık farkı fazla olmayan ılıman bölgelerimizde (Karadeniz , Ege , Marmara , Akdeniz ) bahçe üretimi yapılabilir.
Pepino soğuğa karşı duyarlı olup, +5º de bitki gövdesi zarar görür, 0ºde tamamen kurur.Bu nedenle gece ayazlarına karşı korunmalıdır.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Pepinoyu dolapta soğutarak ve ince kabuğunu soyarak kavun gibi tüketebileceğiniz gibi meze olarak dondurmalara katarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca yine karışık meyve salatalarında garnitür olarak da kullanabilirsiniz.

Besin Değerleri:

1 kg. meyvede 56 gr. suda eriyebilir kuru madde verir. 57 gr. suda eriyebilir şeker, 1 gr. Protein, 480 mg. C vitamini, 107 mg. P, 1150 mg. K vitamini bulunmaktadır.





PHYSALIS



Faydaları:

Physalis’in, içerdiği keroten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmaktadır. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcıdır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

İçerisindeki meyveyi ham olarak yiyebilirsiniz. Dekorasyon için kullanabileceğiniz gibi, meyve salatalarınıza ilave edebilir ya da reçelini yapabilirsiniz. Ayrıca çikolatayla mükemmel bir birliktelik sağlamaktadır.

Muhafaza Koşulları:

Physalis, 7 ºC de %70 - %80 nem oranında muhafaza edilmelidir.

Besin Değerleri:

Physalis, C,B1,B2,B3,Keroten gibi bir takım vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir.




PITAHAYA



Faydaları:

İçerdiği besin ve mineraller itibariyle gözlerin görüş yetisini kuvvetlendirme ve yüksek tansiyonu önleme gibi bir takım özellikleri bulunmaktadır.
Ayrıca içerdiği kalsiyum sayesinde güçlü iskelet sistemi ve kemikler için yararlıdır. Elektrolize yardımcı olur ve vücudun nem dengesini kontrol altında tutar.

Vücuttaki toksinleri temizler, kan basıncını azaltır ve düşük kolesterol sağlar. Kan dolaşımını düzenler, kandaki glikozu tespit eder, bağışıklık sistemini sağlamlaştırır, sindirim sistemini geliştirir, vücut ısısını etkin olarak düzenler, güzel ve sağlıklı bir cilde sahip olmamızı sağlar.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Taze meyve olarak yiyebileceğiniz gibi; salatalarınızda, tatlılarınızda, yemeklerinize, kokteyllerinize ilave edebilirsiniz. Dekoratif görüntüsü, garnitür olarak kullandığınız yerlere renk katacaktır.

Muhafaza Koşulları:

7 ºC de %80 - %90 nemde muhafaza edilmelidir.

Besin Değerleri:

C, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum ve Lif ihtiva etmektedir.




(alıntıdır)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
RAMBUTAN



Faydaları:

İçerdiği demir minerali sayesinde vücutta hemoglobin oluşumuna yardımcı olur. Demir seviyesi düşük olduğunda kırmızı kan hücreleri yeterince oksijen taşımayacağı için hücrelerimiz düzgün bir şekilde çalışmazlar.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Meyvesi içindeki çekirdeğine yapışıktır. Çekirdeğini yemeyiniz. Tatlı meyvesini ham olarak yiyebilir, kokteyllerinizde, meyve salatalarınızda, keklerinizde kullanabilirsiniz.

Muhafaza Koşulları:

6 ºC de %90 - %95 nem oranında muhafaza edilmelidir.




GRANADILLA



Faydaları:

Subtropikal bir meyve olan Granadilla, içerdiği Kalsiyum sayesinde kemik gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Bununla birlikte ayrıca cildi diri ve sağlıklı tutma gibi özellikleri de bulunmaktadır.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Çekirdeklerini yiyebilir, meyve sularınızda, tatlılarınızda, yoğurtlarınızda, dondurmalarınızda, kokteyllerinizde, salatalarınızda ilave ederek, farklı bir lezzet ve görsel elde edebilirsiniz.

Muhafaza Koşulları:

7 ºC de %80 - %90 nem seviyesinde muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Besin Değerleri:

C,B1,B2,B3,Keroten ve Kalsiyum açısından zengin bir meyvedir.




TAMARILLO



Faydaları:

İçerisinde bulunan E vitamini sayesinde yağların oksidasyonunu önler. Yaşlılık nedeniyle ortaya çıkan hafıza kayıplarını önleyici etkisi vardır. Göz sağlığı için elzemdir.
Beta Carotene sayesinde sigara dumanı ve hava kirliliğine karşı vücuda siper olur.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Kabuğunu soyup, meyvesini ve çekirdeklerini yiyebilirsiniz. Tatlılarınızda, meyve salatalarınızda, dondurmalarınızda kullanabilir ya da reçelini yapabilirsiniz.

Muhafaza Koşulları:

8 ºC de %70 nem oranında muhafaza edilmelidir.

Besin Değerleri:

E,C,Beta Ceratone, Kalsiyum ve Potasyum bakımından zengin besin değerlerine sahip bir meyvedir.




(alıntıdır)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
MANGOSTEN



Yetiştirildiği Yerler:

Anavatanı Malaya yarım adası ve Sunda adaları olan bir meyve olup, Durian gibi yalnız yağışlı tropik ülkelerin bir ürünüdür.

Faydaları:

İçerdiği Demir sayesinde daha güçlü bir bünye sağlar. Özünde yer alan Fosfor sayesinde de doku tamirlerinde, büyüme için gerekli olan protein sentezinde, karbonhidrat ve yağların vücut tarafından kullanılmasında etkisi bulunmaktadır.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Dilimlerini mandalina gibi yiyebilirsiniz. Blenderden geçirip, kremalarınızda, tatlılarınızda, kokteyllerinizde vs. kullanabilirsiniz. Kabuğu leke yapabilir dikkat ediniz.

Muhafaza Koşulları:

3 – 4 ºC de %80 - %90 nem oranında muhafaza edilmelidir.

Besin Değerleri:

C,B1,B2,Kalsiyum,Fosfor,Demir ve Karbonhidrat açısından zengin değerlere sahip bir meyvedir.




KUŞKONMAZ



Faydaları

Yetiştirilmesi zor sebzeler arasında yer alan kuşkonmaz iyi bir böbrek çalıştırıcıdır.
Aynı zamanda da sinirleri yatıştırır ve iştah açar. Ancak ıspanak ve enginarla bağdaşmadığı için aynı öğünde yenilmemelidir. Ege ve Marmara bölgelerinde ekimi yapılan kuşkonmaz, yeni Türk mutfağının aranan sebzeleri arasındadır. Ağzının tadını bilenlerin gözdesi olan kuşkonmaz, çocukların da yemesi gereken sebzelerdendir. Karaciğer üzerine olumlu etkisi vardır.
Kalp atışlarını düzenlediğinden özellikle sınav zamanları heyecanı yatıştırmak için çocukların mönüsüne eklenmelidir.

Hazımsızlığa karşı etkilidir. Antitoksit maddeler içeren bu sebze böbreği toksinlerden arıtmakla beraber besinlerin hazmedilmesini kolaylaştırmaktadır.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Kuşkonmazın çorbadan soslu garnitüre ve etli yemeğine kadar birçok kullanım alanı bulunmaktadır. 3 cinsi, 6 çeşidi olan kuşkonmazın küçük olanları salatalarda, büyük olanları yemeklerde kullanılmaktadır.

Muhafaza Koşulları

Taze kuşkonmaz, sert, bükülmez, tek renkte ve kırıldığı zaman parlak bir kesite sahip olmalıdır.
Nemli bir beze sarılı olarak 3 gün kadar tazeliğini korur.

Besin Değerleri

Kuşkonmaz da Karbonhidrat, kolesterol ve yağ yoktur. Enerjisi düşüktür. A ve C vitaminleri bakımından ise zengindir.




(alıntıdır)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çoğunu ilk defa gördüm, çok güzel bilgiler vermişsin canım, teşekkürler, emeğine sağlık.
 
ay ne meyveler varmış. :KK70: meraktan artık yarın hepsinden bitane alıp denerim. kaydirigubbakcemile3
 
çok güzel bir paylaşım emeğine sağlık ben tam bir meyve hastasıyım her türlü meyve yerim ama bunlardan bazılarını sevemedim bazılarını ilk defa gördüm bazılarını yurt dışında gördüm ama cesaret edip alamadım birkaçını alıp tadına baktıktan sonra beğenmediğim için hepsini denemeye cesaret edemedim ama sağlık için yenebilir ama bulmak mesele bu tür meyveleri heryerde yok
 
X