Mutfak Püf Noktaları Soğuk Süt İle Yoğurt Mayalama

cocostar

azimli,sabırlı,kararlı
Kayıtlı Üye
10 Mart 2008
3.081
83
dscf0606h.jpg



Evde kendi yoğurdunuzu kendiniz yapmaya ne dersiniz? Üstelik yepyeni bir yöntemle. Ben yaklaşık 1 senedir kışları bu yöntemle yapıyorum yoğurdumu. Harika oluyor. Hemde oldukça katı mayalanıyor. Hemen anlatayım meraklandırmadan:)

Malzemeler:

Süt
Yoğurt - maya için - (kaliteli ir yoğurt tercih ediniz)

Ben maya olarak ya kendi yaptığım yoğurdu kullanıyorum ya da ülker içim sütün yoğurdunu. Bim'de satılan Dost yoğurdu da önerebilirim o da harika. 3 kg süte yaklaşık 1,5 bardak kadar yoğurt koyuyorum. Yoğurdu öncelikle bir kaba alın ve süt ile seyreltin. ıyice pütürsüz hale gelince soğuk süte yoğurdu ekleyin. ıyice karıştırıp yüksek ısıda yanankalorifer peteğinin üstüne koyun. 5-6 saat burada kalması yeterli. Ardından hiç sallatmadan alıp tezgahta soğumaya bırakın. ıyice soğuduktan sonra da dolaba kaldırın. Afiyet olsun..
 
Son düzenleme:
Harika bir yöntem paylaşmışsın cnm,teşekkürler.
Ama bizAntalya da kalorifer kullanmıyoruz klima ile ısınıyoruz,şimdi düşünüyorum nerede mayalasam diye fırın çözüm olur mu acaba?
Birde süt hazır süt mü,sokaktasatılan süt mü cnm?
 
Harika bir yöntem paylaşmışsın cnm,teşekkürler.
Ama bizAntalya da kalorifer kullanmıyoruz klima ile ısınıyoruz,şimdi düşünüyorum nerede mayalasam diye fırın çözüm olur mu acaba?
Birde süt hazır süt mü,sokaktasatılan süt mü cnm?

günlük pastörize süt ile de yaptığım oluyor apartmana gelen sütçimizden aldığım sütle de yaptığım oluyor. ama bu fotodaki apartman sütçümüzden alınan sütle yapıldı
 
hiç bir şey kendi mayaladığımız yoğurtun yerini tutmaz elbette buda çok pratik bir tarif deniycem inşallah becebebilirim zemuszemus
 
ben hamurun daha kolay mayalaması için tepsinin ya da leğenin altına sıcak su ısıtıp,termoforlar var eczanelerde satılan biliyomusunuz bilmem,sıcak su dolu termofor koyuyorum,çok çabuk kabarıyo bu şekilde hamur..bu da denenebilir,sıcaklık vermek için..ben kaloriferin üztünden düşürürüm filan çünkü bi de...
 
ya birde 5-6 saat o kalorifer yüksek ataştemi yanacak..doğalgaza zam gelmedi mi yaaaa..yoğurt yapacaz diye millet abatacak..sobada 5-6 saat yüksek ataşte yanmazki..aslında yinede peteğin sıcaklığı gibi olur herhalde saatler sonra
 
50 derecede yakıyoruz biz evde kaloriferi
bizim gibi soğuk yerler için 50 derecenn altına düşmek zor:)
 
Ben ılık sütle mayalıyorum..
Soğuk süre hiç cesaret edemiyorum,tutturamazsam mis gibi köy sütüme yazık olur:sinifsinif:
 
bizim evin kalorifer petekleri cok ince.. üstünde tencere filan durmaz, düser. bir de daha önce denilenler gibi dogalgazı 5 saat yüksek ısıya mı cıkarmak gerek?
 
dscf0606h.jpg



Evde kendi yoğurdunuzu kendiniz yapmaya ne dersiniz? Üstelik yepyeni bir yöntemle. Ben yaklaşık 1 senedir kışları bu yöntemle yapıyorum yoğurdumu. Harika oluyor. Hemde oldukça katı mayalanıyor. Hemen anlatayım meraklandırmadan:)

Malzemeler:

Süt
Yoğurt - maya için - (kaliteli ir yoğurt tercih ediniz)

Ben maya olarak ya kendi yaptığım yoğurdu kullanıyorum ya da ülker içim sütün yoğurdunu. Bim'de satılan Dost yoğurdu da önerebilirim o da harika. 3 kg süte yaklaşık 1,5 bardak kadar yoğurt koyuyorum. Yoğurdu öncelikle bir kaba alın ve süt ile seyreltin. İyice pütürsüz hale gelince soğuk süte yoğurdu ekleyin. İyice karıştırıp yüksek ısıda yanankalorifer peteğinin üstüne koyun. 5-6 saat burada kalması yeterli. Ardından hiç sallatmadan alıp tezgahta soğumaya bırakın. İyice soğuduktan sonra da dolaba kaldırın. Afiyet olsun..

kaydirigubbakcemile5 Tek kelimeyle süpersin arkadaşım. opuyorumnanaktan

Ben de evde mayalıyorum.Çok mecbur kalırsam da ya bimden alıyorum(MAM'dan denetimli ürün sattıkları için)ya da ülker ürünlerini alıp kullanıyorum.Bulunduğum yerde sütü çok güzel olup satan amcamız var.10 yıldır sorunsuz bir şekilde alıyorum ve evde yoğurdumu mayalıyorum.Soğuk sütle anlattığın gibi hiç yapmadım.Dün aldığım sütü dediğin gibi küçük bir kavanozda köy yoğurdumun mayasıyla mayalayacağım.Bizim bulunduğumuz yer de çok soğuk,hatta bu sabahtan kar yağmaya başladı bile.:lepi:Mecburen kombiyi 50 de yakıyoruz.

Sanırım o sıcaklıkta olan bir petek üzerinde mayalayınca sarmalamaya gerek yok.Ya da nasılsa mayalanan yoğurt sarmalanıyor diye yazmadın mı? a.s.

Süpersin ya sen. :1hug: Şeniz
 
yok maydanozcum sarmaya gerek yok
olduğu gibi koyuyorsun peteğe o kadar
 
Ben yoğurdumu fırında yapıyorum. Burada açık sütlere güven olmadığı ve uzun ömürlü sütlerinde yoğurdu ayran gibi olduğundan ben günlük kutu veya şişe sütle mayalıyorum. Sütü çok hafif ılıklaştırıyorum.Bir borcamın içine döküyorum. İçine küçük bir kutu probiyotik yoğurtlardan koyup iyice eritiyorum. Erkan topuzdan duymyuştum probiyotik yoğurtla mayalamak daha faydalıymış. Sonra borcamın kapağını kapatıp doğru fırına. 50 derecede 1 saat fırını çalıştırıyorum. Sonra da 1 saatde kapalı tutuyorum fırını. O orada kendi kendine mayalanıyor sıcaktan. 2 saatin sonunda hemen çıkarıp yiyebileceğiniz kıvamda yoğurt oluyor tavsiye ederim
 
Ben yoğurdumu fırında yapıyorum. Burada açık sütlere güven olmadığı ve uzun ömürlü sütlerinde yoğurdu ayran gibi olduğundan ben günlük kutu veya şişe sütle mayalıyorum. Sütü çok hafif ılıklaştırıyorum.Bir borcamın içine döküyorum. İçine küçük bir kutu probiyotik yoğurtlardan koyup iyice eritiyorum. Erkan topuzdan duymyuştum probiyotik yoğurtla mayalamak daha faydalıymış. Sonra borcamın kapağını kapatıp doğru fırına. 50 derecede 1 saat fırını çalıştırıyorum. Sonra da 1 saatde kapalı tutuyorum fırını. O orada kendi kendine mayalanıyor sıcaktan. 2 saatin sonunda hemen çıkarıp yiyebileceğiniz kıvamda yoğurt oluyor tavsiye ederim

bu da güzel ve değişik bir yöntemmiş. ben de deneyeceğim kısmetse çok teşekkürler paylaştığnız için
 
çok güzel bir yöntem,teşekkürler canım.Şeniz

hemen yapıp koydum peteğin üzerine inş. güzel olur.

sonucu merakla bekliyorum.

bu arada seninki süper görünüyorkaydirigubbakcemile5ellerine sağlık.:)
 
gerçekten bende merak ettim bu soğuk sütü peteğin üzerine koyup,o görüntüde bir yoğurt olmasını,çok nefis görünüyor..ilay 78 ,nasıl olduğunu yazarmısın...
 
Ben yoğurdumu fırında yapıyorum. Burada açık sütlere güven olmadığı ve uzun ömürlü sütlerinde yoğurdu ayran gibi olduğundan ben günlük kutu veya şişe sütle mayalıyorum. Sütü çok hafif ılıklaştırıyorum.Bir borcamın içine döküyorum. İçine küçük bir kutu probiyotik yoğurtlardan koyup iyice eritiyorum. Erkan topuzdan duymyuştum probiyotik yoğurtla mayalamak daha faydalıymış. Sonra borcamın kapağını kapatıp doğru fırına. 50 derecede 1 saat fırını çalıştırıyorum. Sonra da 1 saatde kapalı tutuyorum fırını. O orada kendi kendine mayalanıyor sıcaktan. 2 saatin sonunda hemen çıkarıp yiyebileceğiniz kıvamda yoğurt oluyor tavsiye ederim

teşekkürler. bu yöntem de güzell
 
X