Anne sütü, dirençli bakterileri güçsüzleştiriyor

isabel

La Vie En Rose
Yönetici
Super Moderator
Doğa Severler Kulübü
5 Mart 2012
16.507
12.212
34e10a3771a272f317fb90f33169bd0d.jpg


Anne sütündeki bir proteinin, bakterilerin antibiyotiklere karşı direncini azalttığı belirlendi.

ABD’deki Buffalo Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptığı araştırma, anne sütündeki bir proteinin, ağır zatürre ve tedavisi zor bazı enfeksiyonlara yol açan bakteri ve mikropların antibiyotiklere direncinin azaltılmasına katkıda bulunduğunu gösterdi.

Laboratuvar ortamında hayvanlar üzerinde yapılan araştırma, “Human Alpha-lactalbumine made lethal to tumor cell” (Hamlet) proteininin penisilin ve eritromisin gibi birçok antibiyotiğin bakterilere karşı etkisini artırdığını ortaya koydu.

Amerikan Plos One dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atanlardan Anders Hakansson, Hamlet sayesinde bakterilerin çoğunun öldüğünü vurguladı.

Hamlet’in anne sütünde doğal halde bulunduğunu belirten Hakansson, bu proteinin çok güçlü antibiyotiklerin aksine yan etkisinin bulunmadığına dikkati çekti.

Araştırmanın, hastanelerin karşı karşıya olduğu antibiyotiklere dirençli “süper mikroplar” sorunuyla mücadeleye ışık tutabileceği ifade ediliyor. Hamlet’in kansere etkisi de birçok araştırmaya konu oldu.

 
Yukarı Alt