Bodrum Mutfagi

gerbera

Derinle Hayat
Kayıtlı Üye
Katılım
12 Temmuz 2006
Mesajlar
88
Emoji Skoru
3
Yaş
33
Bodrum Mutfağı

Ege'nin şirin illerinden Muğla'nın yine aynı şirinlikteki ilçesi Bodrum,bildiğiniz gibi her yıl turist akınına uğruyor. Ama biz bu sefer, bölgenin,turizm ile ilgili artılarından bahsetmek yerine mutfağına şöyle bir göz atacağız.

Bölge Mutfağı özellikleri

• Bodrum Mutfağı'nda en sık rastlanılan yemekler, baklagiller ve sebze çeşitleri ile yapılanlardır.
• Sebze, yabanıl bitkiler, deniz ürünleri ve zeytinyağlılar mutfakta önemli bir yeri vardır.
• Kızartma, salata ve tatlılarda patlıcanı sık kullandıkları görülür.

Çökertme kebabı
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı! Malzemeler:
500 gr dana bonfile, 5 adet patates, 50 gr tereyağı, 150 gr yoğurt, 1 demet roka, 4 diş sarmısak, sıvıyağ, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber, nane, tuz, kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:

Patatesleri soyup rendeleyin ve bol suda nişastaları gidene kadar yıkayın.Suyunu süzün. Bir tavada bol sıvıyağ kızdırın ve patatesleri içinde kızartın.Kağıt havlu üzerine çıkartıp yağını süzün. Bonfileyi ince uzun kesin. Yağsız teflon tavada kavurun. Ateşten alın ve zaman geçirmeden tereyağını etlere katıp karıştırın. Karabiber, kırmızı pul biber, kimyon ve nane ile tatlandırın.Sarmısağı soyup havanda ezin. Yoğurda ekleyin. Kızarmış patatesleri servis tabağına alın.Üzerine eti koyup, yoğurt gezdirin. Roka ile servis yapın.

Ege patlıcanı
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı! Malzemeler:2 adet bostan patlıcanı, 150 gr tulum peyniri, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz

Yapılışı: Bostan patlıcanını yıkayıp kuruladıktan sonra fırında közleyin. Fırından çıkarır çıkarmaz uzunlamasına ortadan ikiye yarıp, tuzla tatlandırın.Tulum peynirini çatalla iyice ezin. Peyniri sıcak patlıcanların içine doldurun. Üzerlerine zeytinyağını gezdirip, bekletmeden servis yapın.

Lokma

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı! Malzemeler:2 su bardağı un, 3 adet yumurta, 1 su bardağı yoğurt, 2 su bardağı toz şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1 adet limon kabuğu rendesi, kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:

Şerbet için şeker, limon suyu ve 2 su bardağı suyu bir tencereye koyup 10 dakika kaynatın. Ateşten alıp soğumaya bırakın. Bir kapta yoğurdu pürüzsüz bir yüzey elde edene kadar çırpın. Unu derin bir kaba boşaltın, ortasını çukurlaştırıp yoğurdu katın. Yumurta, limon kabuğu rendesi karbonatı ekleyip
karıştırın. Sıvı yağı kızdırın. Hamurdan kaşıkla bilye büyüklüğünde parçalar
alıp kızgın yağda kızartın. Kızaran lokmaları delikli bir kepçe yardımı ile yağdan çıkarın ve bekletmeden şerbete koyun. İsteğinize göre sıcak ya da soğuk servis yapın.
 

aalev

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
25 Ekim 2010
Mesajlar
100
Emoji Skoru
1
Ankara'da Bodrum mutfağı olan bir yer var mı arkadaşlar?
 

hayattanazicik

Şimdi Hayat bumu yani?
Kayıtlı Üye
Katılım
29 Kasım 2010
Mesajlar
1.329
Emoji Skoru
1
Enginar dolması, otlu börek, keşkek, kenker dolması başlıca yemekleri aslında...Çökertme kebabı Egeye özel sayılır Lokmada öyle...
 

melkana

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
27 Şubat 2013
Mesajlar
214
Emoji Skoru
3
Bodrum mutfağında daha otlu yemekler veya zeytinyağlılar yokmudur. Nede olsa ege mutfağı.
 
Yukarı Alt