Nevreste

Guru Üye
Yönetici
Editor
Katılım
16 Ağustos 2010
Mesajlar
163.360
Emoji Skoru
239.657
i.800x600w.jpg

Kozalak gibi tıbbi ve lezzetli ürün evlerimiz de mutlaka bulunmalıdır. Reçeli her ne kadar da şekerle buluşsa da ,sabahları bir çay kaşığı şekerin sanırım çok fazla zararı olmaz.Özellikle viral kış hastalıklarında çam kozalağı reçeli ile benzersiz bir koruyucu bariyer oluşturabiliriz.
Toplama zamanı Mayıs sonudur.Cam kavanozlarda muhafaza edeceğiniz bu adeta hayat iksiri olan reçeli çaylara katabilirsiniz. Sabah kahvaltısına kullanın. Sonuçta kırmızı renkten oluşan çam kokusuyla insanı büyüleyen sağlık kaynağı reçeli masanızdan eksik etmeyeceksiniz.


Malzemeler
5 10 tane kozalak kara çam
1 kilo şeker
3 litre su
3 tane limon
Hazırlama ve uygulama
1 .Reçel pişirme işlemi basittir ve karmaşık bir işlem gerektirmez:. Kozalaklar iyice yıkanmalı bir iki gün kadar bol limonlu suda bekletilmelidir.
2. Büyük kozalaklar bölünmeli , küçük olanlar olduğu gibi bırakılabilir.
4. Bundan sonra, kozalakları tencereye alıp üzerine suyu ilave edip üç saat kadar kısık ateşte kaynatılmalıdır.
5.Kaynayan kozalakların içine şekeri de ilave edip.. yoğunlaşıncaya kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edilmeli.. oluşan köpükler sürekli temizlenmelidir.
6.Kıvamını almış reçele 2 tane limon suyu sıkılıp 5 dk daha kaynatıldıktan sonra kavanozlara alınmalıdır.

images.jpeg

Faydaları

Çam kozalağı, ülkemizde çok az bir kesim tarafından bilinen bir şifalı bitkidir. Özellikle solunum yolu hastalıkları için çok önemli bir tedavi edici bitkisel formül olarak gerek eczacılıkta gerekse bitkisel tıp alanında kullanılmaktadır.

Çam kozalağı hakkında yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde, anti-viral, anti-tümör ve anti-bakteriyel özelliklere sahip olduğu belgelenmiştir.

Bu reçel sadece tarifiyle orijinal değil, aynı zamanda, Astım, Bronşit, Öksürük, Grip, Uzun süren soğuk algınlığı, Depresyon, Gençleştirici ve İyileştirici gibi birçok faydaları vardır. Özellikle sigara kullananlar için iyi bir balgam söktürücüdür.

Kozalağın tüm bu hastalıklarda olumlu etki yaptığını ispatlayan dünyada bir sürü araştırma var. Ayrıca Rusya ve Kuzey Asya ülkeleri, Japonya, A.B.D. gibi ülkelerde yüzyıllardır kullanılıyor.


Çam Kozalağı Suyu Yapılışı:
5 adet çam kozalağının doğranır, daha sonra bir kaba ya da geniş hacimli bir su dolu tasa konur. 24 saate yakın bir süre bekletildikten sonra yarım saat kaynatılmalıdır. Kaynadıktan sonra bal veya şekerle tatlandırıcı uygulanmalıdır. Sonrasında rahatlıkla günde bir bardak tüketilebilir.
 
Yukarı Alt