Ceviz Reçeli

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
32.290
23.111
ceviz-receli.jpg

Ceviz Reçeli Tarifi- Ceviz Reçeli Nasıl Yapılır?
Orta Asya insanının uzun yaşamasının ve sağlıklı olmasının sırlarından olan ve doğal viagra olarak isimlendirilen yeşil ceviz; özellikle Kafkasya’lı halkların misafirlerine ikram ettiği özel bir besin. Yeşil ceviz receli ise, cevizin ham halinden elde ediliyor. Yalnızca Haziran ayında toplanan yeşil cevizlerden yapılan ceviz reçelinin yapımı biraz zahmetli. Ancak kesinlikle bu zahmete değiyor.

Ceviz Reçeli Malzemeleri

• 30 adet ham ceviz
• Yarım kg toz şeker
• 1 su bardağı su
• Çeyrek limonun suyu
• 4-5 tane karanfil

Kireç Kaymağı için Malzemeler

• 300 gr sönmemiş kireç
• 5 lt su

Kireç Kaymağı Yapılışı
1. Sönmemiş kireç derin bir tencereye alınır.
2. Üzerine yavaşça su ilave edilip iyice karıştırılır
3. Kirecin dibe çökmesi gerekmektedir. Bunun için bir gece bekletilir ve ertesi gün suyu dikkatlice süzülür. Bu su kaymak için kullanılacak, kireçli kısım ise atılacaktır.

Ceviz Reçeli Tarifi
1. Yeşil Cevizin kabukları çok ince soyulur
2. Bir kap içerisine su doldurulur ve cevizler bu kaba atılır. Su; her gün değiştirilir. Bu işlem 10 gün sürer.Yani yeşil cevizler 10 gün boyunca her gün değiştirilen su içinde bekletilir.
3. 10 gün sonunda cevizler; yukarıda elde ettiğimiz kireç kaymağında ( kireç suyunda ) 5 saat bekletilir
4. 5 saat sonunda cevizler; kireçten arınması için çok iyi yıkanması gerekir. Yıkadıktan sonra üzerine bıçakla bir kaç küçük delik – yarık açılır.
5. Bir tencerede su kaynatılır ve cevizler içine atılarak 5 dakika pişirilir ve soğuk sudan geçirilir. Bu işlem 4 kez yapılır.
6. Son aşamada ise cevizler kaynayan suya atılır ve yumuşayıncaya kadar kaynatılır. ( 30 – 40 dakika sürebilir )
7. Yarım kilo şeker, 1-1,5 su bardağı su ile kaynatılır ve cevizler bu suyun içine atılır. Ardından karanfiller ilave edilir.
8. Reçel kıvamına geldiğinde limon suyu eklenip 3- 4 dakika kadar kaynatılır.
9. Kavanozlara doldurup soğumaya bırakılır. Ardından kapaklar kapatılır.
1organik.com
 
Yukarı Alt