Egenin Sebzesi

sblue

iyilik kumkuması
Kayıtlı Üye
Katılım
3 Temmuz 2008
Mesajlar
2.213
Emoji Skoru
0
Yaş
40
tamamen yeşilliklerle yapılan yöresel bir yemek ben çok severim isteyen buyursun

tüm yeşillikler yıkanır gazete yada bir bez üstünde iyice kurutulur sabahtan yıkayıp akşama kadar beklemek gerekebilir kuruluk çok önemli kurdktan sonra büyük bir leğene hepsini doğra

bir bağ dalagan (ısırgan otu)
bir kg ıspanak
birkaç kök pırasa yaprağı
karabiber
tuz
1 veya 2yumurta
1 su bardağı un
zeytinyağı kararınca

doğranan yeşilliğe yumurta un tuz k. biber i az da zeytinyağını koy hepsini ovalaya ovalaya yoğur yeşillik ölsün ovalarken ama abartmayın cok vıccık vıccık olmasın sakın ! sonrasında tüm malzemeyi zeytin yağı kızdırdığınız tavaya koy tavayı ocakta gezdirerek pişir her yanı pişmeli çünkü ( ortası yanabiliyor da ) altını şöle bi kontrol et eger kızrmışsa bir yuvarlak tepsi yardımıyla ters cevir tekrar tavaya koy aynı işlem diğer kısmı içinde gecerlidir iki tarafta piştikten sonraaaa dilimlenerek sunum yapılır tercihe göre sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos dökülerek yenir ayrıca egeliler bilir kurumuş biberler kızgın yağda şöööle hızlıca kızartılır ve yanında harika oluur herkese afiyet olsuun
 

Azeri kizi

Türkiye'mmm
Kayıtlı Üye
Katılım
21 Haziran 2007
Mesajlar
5.723
Emoji Skoru
9
Yaş
41
Ilginc bir yemek.
Böyle birsey yememistim hic vallahi.
Ama otlari cok severim ben de.
Isirgan otu bulabilirmiyim burada,bilemiyorum.
Tesekkürler yine de.
 

sblue

iyilik kumkuması
Kayıtlı Üye
Katılım
3 Temmuz 2008
Mesajlar
2.213
Emoji Skoru
0
Yaş
40
bu mevsimde burda da yoktur aslında ama bende en orjinal yemek tarifim olduğu için yazdım gerçi başlığı deiştiricem kaba olmuş özür:eek:
 

sahrayxixldxixzxix

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
15 Temmuz 2008
Mesajlar
150
Emoji Skoru
0
Yaş
47
hımm ısırganın fanatiğiyim ama bunu hiç duymadım kıs biz bu malzemeleri doğrayıp küçük yufkaların içine serper üzerini kapatır saçta yağsız pişiririz pişincede margarin yağlarız harika oluyo ama senikinide deneyecem tatmassam çatlarım
 

sblue

iyilik kumkuması
Kayıtlı Üye
Katılım
3 Temmuz 2008
Mesajlar
2.213
Emoji Skoru
0
Yaş
40
hımm ısırganın fanatiğiyim ama bunu hiç duymadım kıs biz bu malzemeleri doğrayıp küçük yufkaların içine serper üzerini kapatır saçta yağsız pişiririz pişincede margarin yağlarız harika oluyo ama senikinide deneyecem tatmassam çatlarım
ben yaparım topraam hele bi ısırgan ıspanak çıksında aşkolsuuuun Şeniz
 

sudish

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
4 Mart 2007
Mesajlar
325
Emoji Skoru
0
anladığım kadarıyla bu çaykama..yani bizim burda öyle deniyo ama biz daha büyük boyutlarda fırın tepsisinde yapıp fırında pişiririz...ayy canım çekti şimdi yaa..
 
S

SuNAYY

Ziyaretçi
bende 2008 itibari ile egeli oldum evet yafisfisfisburda genelde ot yebende alıştım şimdi daha salıklıyımhihoyyytniliyo :sm_cool:
 

zerrinn

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
9 Mayıs 2007
Mesajlar
774
Emoji Skoru
4
evet bir eğeli olarak sebzenin yada halk değimiyle ottt un her çinsini yeriz acaba izmirin kızları o yüzden hep ğüzel sebze cildi çok beslediği için
 

violette

zor bir yola çıkıyorum
Kayıtlı Üye
Katılım
16 Eylül 2008
Mesajlar
1.330
Emoji Skoru
0
Yaş
40
Bende doğma büyüme izmirliyim.otun her türlüsü makbuldur bizim için.ebegumeci,ısırgan,arapsaçı,şevket-i bostan vb.mesela kabak çiçeği dolmamız meşhurdur.Özellikle sahil kasabalarında.
Malzemeler:

Kabak çiçeği (bu tarifte yaklaşık 25 tane)
Her çiçek için küçükse 1 tatlı kaşığı, büyükse 1 yemek kaşığı pirinç
7-8 dal taze soğan (ince kıyılmış)
1/2 demet taze nane (ince kıyılmış)
5-6 sap dereotu(ince kıyılmış)
1/3 demet maydanoz (ince kıyılmış)
1 tane büyük boy kuru soğan (rendelenmiş)
1 tane domates(rendelenmiş)
3/4 çay bardağı zeytinyağı
karabiber,kırmızı biber,tuz
Kabak Çiçeklerinin seçimi ve hazırlanması:

Sabah erken saatlerde (beşbuçuk-altı gibi)toplanarak pazara getirilen kabak çiçeklerini yine erken saatlerde alıp aynı gün için de de pişirmek gerekiyor.
Kabak çiçeklerinin ortasındaki kısmı bir çaykaşığı yada cımbız yardımı ile nazikçe çıkarın Temizlenen kabakları içiçe koyarak su dolu bir kaba bırakın. Her ayıkladığımız çiçeği bir diğerinin içine koyun ve bu işlem bitene kadar çiçekleri suda bekletin

Dolma içi için gerekli bütün malzemeyi bir kapta karıştırın. Çiçekleri teker teker çıkarıp içini kaşıkla doldurun(çiçeklerin sadece dibinde dolma içi olacak şekilde az koyuyoruz). Ağızlarını büzerek, ağzı yukarıda olacak şekilde tencereye sıkışık sıkışık yerleştirin. Tencerenin tamamen dolması gerekiyor. Üzerine 1 bardak su koyup 35-40 dakika pişirin.
biraz zor neden derseniz kabak çiçeklerini bulmak açısından derim.ama bizim bu taraflara yolunuz düşerse mutlaka tadın derim.tadan bayılıyor çünkü kaydirigubbakcemile5
 

firstday

Canlarım ve ben
Kayıtlı Üye
Katılım
12 Mart 2008
Mesajlar
2.155
Emoji Skoru
9
ben de egeliyim...bu tarifi ilk kez duydum
en kısa zamand deniycem. biraz mücverimsi bişey mi oluyor?
 

Yukarı Alt