Popüler Konu Etli Kuru Biber-Patlıcan Dolması ve Yaprak Sarma(Gaziantep Yöresinden)Efsane Pirinç Sponsorluğunda

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Doğa Severler Kulübü
16 Ağustos 2010
196.103
339.454
Merhaba Arkadaşlar:KK3:
Kategorimiz ''Yöresel Yemekler''Ben Malatyalıyım.Fakat 10 yıldır Gaziantep'te yaşıyorum.Doğduğun değil doyduğun yer memleketindir sözünden yola çıkarak Gaziantep yöresine ait ,kış aylarında sık yaptığım bir tarifi paylaşmak istiyorum.
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Gaziantep ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Gaziantep, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Gaziantep ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.

Kuru dolma her yörede farklı farklı yapılmaktadır.Bazı yörelerde zeytinyağlı,bazılarında etli,bazılarında bulgurlu olmak üzere değişik tarifler yapılmaktadır.Antep'te dolma deyince akla ilk gelenler,bol salçalı,bol zeytinyağlı,bol sarımsaklı ,bol acılı ,etli, ve pirinçli dolmalardır.Sadece biber,patlıcan yapılmaz.Acur,kabak,salatalık gibi başka çeşitleride yapılır...Misafir davetlerinde,düğünlerde,özel günlerde mutlaka yapılır...Çok önemli bir özelliğide mutlaka ekmek arası yenir...Bunu burada öğrendik biz de alıştık galiba:)
Okulda çocukların elinde dürüm varsa içinde mutlaka dolma vardır:)
Oğlum sunum yaparken dayanamadı yemeye başladı.Sordum nasıl olmuş.Nasıl görünüyorsa öyle olmuş...Tadına bakmanızı çok isterdim fakat bu mümkün değil:)

Tarifime geçmek istiyorum ve Gaziantepli arkadaşlardan bir hata,bir eksik varsa şimdiden özür dilerim.Ben de hemşeriniz sayılırım sizlerden ne gördüysem onu yapıyorum...:KK45::KK15:


Gaziantep Usulü Kuru Dolma Ve Yaprak Sarma
1.JPG

Malzemeler
25 tane biber kurusu
20 tane patlıcan kurusu
500 gr salamura yaprak
3 su bardağı pirinç
300 gr yağlı kıyma
1 baş sarımsak
2 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
1 fincan nar ekşisi
2 yemek kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı tuz
2 su bardağı zeytinyağı



Yapılışı

Öncelikle iç harcımızı hazırlayalım.
Tavaya 1 su bardağı sıvı yağ ve küp küp doğranmış soğanları ekleyerek kavuruyoruz.
2.JPG


Kavrulan soğanların üzerine sarımsakları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
3.JPG



Kavrulan soğan ve sarımsakların üzerine 3 yemek kaşığı kadar karışık salçamızı ekliyoruz.
4.JPG



Kavrulan yağın üzerine yıkadığımız ama suda bekletmiyoruz.Sadece yıkıyoruz.:KK48:Pirinçlerimizi ekliyoruz.Karıştırıp ocağın altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
5.JPG

6.JPG


Soğuyan harcı bir kaba boşaltıp üzerine yağlı kıymamızı,sumak,nar ekşisi,tuz,pul biberi ekliyoruz...
6i.JPG


Harcımızı karıştırıyoruz...Beklemeye bırakıyoruz..
Bu sırada öncelikle salamura yapraklarımızı tencereye alıp bir taşım kaynatıyoruz.Ben yaprakları Mayıs ayında kendim yaptım.Onun tarifine bakmak isterseniz buraya bakabilirsiniz.
Yaprak salamura nasıl yapılır?

Yaprak sarma püf noktaları
Eğer yapraklarınız çok tuzluysa 1 gece öncesinden uya koymalısınız.
İç harcını hazırlarken yaprakların tuzluluk oranını göz önünde bulundurmalısınız.
İç harcı çok fazla koymamalısınız. İçerisindeki pirinçlerin şişme ihtimalinide göz önünde bulundurmalısınız. Aksi halde yapraklarınız pişerken yırtılabilir.
Sarmalarınızı pişirirken tencerenin tabanına yapraklardan sererek sarmalarınızın yanmasını engellemiş olursunuz.
Sarmalarınızın en üst kısmına porselen bir tabak örterek dağılmalarını engelleyebilirsiniz.

7.JPG


Kaynayan yaprağı bekletmeden alıp soğuk suya koyuyoruz.Fazla beklerse eriyebilir.
8.JPG




Şimdi sıra geldi kuru patlıcan ve biberlerimizi hazırlamaya.Öncelikle patlıcanlarımızı haşlayalım.Kaynayan suya patlıcanlarımızı atıp 5 dakika kapağı kapalı kaynatalım.Patlıcan ve biberlerimi yazın ben kendim kuruttum.
9.jpg



Daha sonra biberleri atıyoruz ve ocağın altını ve tencerenin kapağını kapatıp 10 dk bekliyoruz.
10.jpg


Daha sonra kuru patlıcan ve biberlerimizi soğuk su ile şokluyoruz..

10ii.jpg



Harcımız,yapraklarımız ve kuru biber ve patlıcanlarımız hazır...
11.jpg



Öncelikle patlıcan ve biberlerimizi dolduruyoruz..Patlıcan ve biberleri fazla doldurur ve bastırırsak içleri pişmez o sebeple büyüklüklerine göre 1 tatlı kaşığı ile 1 yemek kaşığı arası harç koyup elimizle düzeltiyoruz...
13.JPG
14.JPG
15.JPG
16.JPG



Daha sonra yapraklarımızı sarıyoruz.Aslında ben genelde elimde sararım ama size örnek olması açısından masada sardım...
Yaprağın geniş kısmına iç harçtan konulur ve rulo gibi iki yanlardan kapatarak sarılır.

12.jpg



Tüm yaprak,kuru biber ,Kuru patlıcan ve iç harcımız tamamlanana kadar bu işleme devam ediyoruz...
Sarmalarımız hazır..
17.jpg


Daha sonra büyük bir tencere alıyoruz.Tenceremiz küçük olursa sarmamız ve dolmamız biraz zor pişer:)
Alta her ihtimale karşı asma yapraklarımızı diziyoruz.Yanarsa dibi tutmasın diye:olamaz::sus:
19.JPG


Onun üzerine kuru patlıcanlarımızı diziyoruz.Patlıcan diğerlerine göre biraz geç pişebilir...
20.jpg


Daha sonra yaprak sarmalarımızı diziyoruz..
21.jpg



En son olarak kuru biberlerimizi diziyoruz..
22.jpg



Daha sonra üzerine 1 su bardağı zeytin yağı ve 1 yemek kaşığı salça ile sos yapıyoruz..
23.jpg


Sosu tencerenin üzerine gezdiriyoruz.
24.jpg


Üzerine soğuk su ekliyoruz .Su dolmaların hizasında olması yeterli oluyor.
25.jpg



Dolmalar sudan kaynaklı biraz yukarı çıkıyor bu sebeple ısıya dayanıklı bir tabak veya dolma taşı kapatıyoruz...
26.jpg


Dolma suyu kaynayınca altını kısıyorz ve kısık ateşte 2 saat pişiyor.Eğer suyu az gelirse kaynamış su ekleyebilirsiniz.Veya pişmezse süreyi biraz uzatabilirsiniz...Altını kapatıp 30 dk dinlendiriyoruz.Dolma ve sarmalarımız sunuma hazır....


Gaziantep Usulü Kuru Dolma Ve Yaprak Sarma sunuma hazır.:KK200:Afiyet olsun..:KK200:
:KK36:Yarışmacı Arkadaşlarıma başarılar dilerim:KK36:


27.jpg
28.jpg
29.jpg
30.jpg
31.jpg
33.jpg
36.JPG
37.jpg
38.jpg
41.jpg
39.jpg
40.jpg
 
Son düzenleme:

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Doğa Severler Kulübü
16 Ağustos 2010
196.103
339.454

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Doğa Severler Kulübü
16 Ağustos 2010
196.103
339.454
Hee delin gecin bizi:)) bu hic aklima gelmemisti dogrusu.. ki cok sevdigim ve yaptigim birseydir. Basarilar boncuum:)
Hiç kimsenin aklına gelmeyince ben kaptım :)
Teşekkür ederim canım:KK200:
 

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Doğa Severler Kulübü
16 Ağustos 2010
196.103
339.454
Ablaaa harika görünüyor yahu bunlar :rolleyes:
Ellerine sağlık çok çok güzel olmuşlar en bayılarak yediğim yemekler arasında sarma ve kuru dolma var. Hele kuru patlıcan dolması ile aşk yaşıyorum resmen :KK70:
Basarilar dilerim mükemmel olmuş :KK200:
Çok teşekkür ederim canım:KK15:
Bizim evde de öyle bir durum var.Ayda en az 2 defa yapıyorum,yaptığım zaman fazla yaparım 2 gün yeniyor.Bitince ne zaman yapacaksın diye soruyorlar.Bir de benim biberler acı çok güzel oluyor:)
 

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Doğa Severler Kulübü
16 Ağustos 2010
196.103
339.454

gurtmingotam

🥇
Pro Üye
28 Mayıs 2015
7.472
27.726
Merhaba Arkadaşlar:KK3:
Kategorimiz ''Yöresel Yemekler''Ben Malatyalıyım.Fakat 10 yıldır Gaziantep'te yaşıyorum.Doğduğun değil doyduğun yer memleketindir sözünden yola çıkarak Gaziantep yöresine ait ,kış aylarında sık yaptığım bir tarifi paylaşmak istiyorum.
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Gaziantep ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Gaziantep, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Gaziantep ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.

Kuru dolma her yörede farklı farklı yapılmaktadır.Bazı yörelerde zeytinyağlı,bazılarında etli,bazılarında bulgurlu olmak üzere değişik tarifler yapılmaktadır.Antep'te dolma deyince akla ilk gelenler,bol salçalı,bol zeytinyağlı,bol sarımsaklı ,bol acılı ,etli, ve pirinçli dolmalardır.Sadece biber,patlıcan yapılmaz.Acur,kabak,salatalık gibi başka çeşitleride yapılır...Misafir davetlerinde,düğünlerde,özel günlerde mutlaka yapılır...Çok önemli bir özelliğide mutlaka ekmek arası yenir...Bunu burada öğrendik biz de alıştık galiba:)
Okulda çocukların elinde dürüm varsa içinde mutlaka dolma vardır:)
Oğlum sunum yaparken dayanamadı yemeye başladı.Sordum nasıl olmuş.Nasıl görünüyorsa öyle olmuş...Tadına bakmanızı çok isterdim fakat bu mümkün değil:)

Tarifime geçmek istiyorum ve Gaziantepli arkadaşlardan bir hata,bir eksik varsa şimdiden özür dilerim.Ben de hemşeriniz sayılırım sizlerden ne gördüysem onu yapıyorum...:KK45::KK15:


Gaziantep Usulü Kuru Dolma Ve Yaprak Sarma
Eki Görüntüle 2204922
Malzemeler
25 tane biber kurusu
20 tane patlıcan kurusu
500 gr salamura yaprak
3 su bardağı pirinç
300 gr yağlı kıyma
1 baş sarımsak
2 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
1 fincan nar ekşisi
2 yemek kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı tuz
2 su bardağı zeytinyağı



Yapılışı

Öncelikle iç harcımızı hazırlayalım.
Tavaya 1 su bardağı sıvı yağ ve küp küp doğranmış soğanları ekleyerek kavuruyoruz.
Eki Görüntüle 2204923

Kavrulan soğanların üzerine sarımsakları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
Eki Görüntüle 2204924


Kavrulan soğan ve sarımsakların üzerine 3 yemek kaşığı kadar karışık salçamızı ekliyoruz.
Eki Görüntüle 2204925


Kavrulan yağın üzerine yıkadığımız ama suda bekletmiyoruz.Sadece yıkıyoruz.:KK48:Pirinçlerimizi ekliyoruz.Karıştırıp ocağın altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
Eki Görüntüle 2204926
Eki Görüntüle 2204927

Soğuyan harcı bir kaba boşaltıp üzerine yağlı kıymamızı,sumak,nar ekşisi,tuz,pul biberi ekliyoruz...
Eki Görüntüle 2204928

Harcımızı karıştırıyoruz...Beklemeye bırakıyoruz..
Bu sırada öncelikle salamura yapraklarımızı tencereye alıp bir taşım kaynatıyoruz.Ben yaprakları Mayıs ayında kendim yaptım.Onun tarifine bakmak isterseniz buraya bakabilirsiniz.
Yaprak salamura nasıl yapılır?



Eki Görüntüle 2204932

Kaynayan yaprağı bekletmeden alıp soğuk suya koyuyoruz.Fazla beklerse eriyebilir.
Eki Görüntüle 2204933



Şimdi sıra geldi kuru patlıcan ve biberlerimizi hazırlamaya.Öncelikle patlıcanlarımızı haşlayalım.Kaynayan suya patlıcanlarımızı atıp 5 dakika kapağı kapalı kaynatalım.Patlıcan ve biberlerimi yazın ben kendim kuruttum.
Eki Görüntüle 2204935


Daha sonra biberleri atıyoruz ve ocağın altını ve tencerenin kapağını kapatıp 10 dk bekliyoruz.
Eki Görüntüle 2204937

Daha sonra kuru patlıcan ve biberlerimizi soğuk su ile şokluyoruz..

Eki Görüntüle 2204938


Harcımız,yapraklarımız ve kuru biber ve patlıcanlarımız hazır...
Eki Görüntüle 2204939


Öncelikle patlıcan ve biberlerimizi dolduruyoruz..Patlıcan ve biberleri fazla doldurur ve bastırırsak içleri pişmez o sebeple büyüklüklerine göre 1 tatlı kaşığı ile 1 yemek kaşığı arası harç koyup elimizle düzeltiyoruz...
Eki Görüntüle 2204940 Eki Görüntüle 2204941 Eki Görüntüle 2204942 Eki Görüntüle 2204943


Daha sonra yapraklarımızı sarıyoruz.Aslında ben genelde elimde sararım ama size örnek olması açısından masada sardım...
Yaprağın geniş kısmına iç harçtan konulur ve rulo gibi iki yanlardan kapatarak sarılır.

Eki Görüntüle 2204945


Tüm yaprak,kuru biber ,Kuru patlıcan ve iç harcımız tamamlanana kadar bu işleme devam ediyoruz...
Sarmalarımız hazır..
Eki Görüntüle 2204948

Daha sonra büyük bir tencere alıyoruz.Tenceremiz küçük olursa sarmamız ve dolmamız biraz zor pişer:)
Alta her ihtimale karşı asma yapraklarımızı diziyoruz.Yanarsa dibi tutmasın diye:olamaz::sus:
Eki Görüntüle 2204949

Onun üzerine kuru patlıcanlarımızı diziyoruz.Patlıcan diğerlerine göre biraz geç pişebilir...
Eki Görüntüle 2204950

Daha sonra yaprak sarmalarımızı diziyoruz..
Eki Görüntüle 2204951


En son olarak kuru biberlerimizi diziyoruz..
Eki Görüntüle 2204952


Daha sonra üzerine 1 su bardağı zeytin yağı ve 1 yemek kaşığı salça ile sos yapıyoruz..
Eki Görüntüle 2204953

Sosu tencerenin üzerine gezdiriyoruz.
Eki Görüntüle 2204954

Üzerine soğuk su ekliyoruz .Su dolmaların hizasında olması yeterli oluyor.
Eki Görüntüle 2204955


Dolmalar sudan kaynaklı biraz yukarı çıkıyor bu sebeple ısıya dayanıklı bir tabak veya dolma taşı kapatıyoruz...
Eki Görüntüle 2204956

Dolma suyu kaynayınca altını kısıyorz ve kısık ateşte 2 saat pişiyor.Eğer suyu az gelirse kaynamış su ekleyebilirsiniz.Veya pişmezse süreyi biraz uzatabilirsiniz...Altını kapatıp 30 dk dinlendiriyoruz.Dolma ve sarmalarımız sunuma hazır....


Gaziantep Usulü Kuru Dolma Ve Yaprak Sarma sunuma hazır.:KK200:Afiyet olsun..:KK200:
:KK36:Yarışmacı Arkadaşlarıma başarılar dilerim:KK36:


Eki Görüntüle 2204960 Eki Görüntüle 2204961 Eki Görüntüle 2204962 Eki Görüntüle 2204963 Eki Görüntüle 2204964 Eki Görüntüle 2204965 Eki Görüntüle 2204966 Eki Görüntüle 2204967 Eki Görüntüle 2204968 Eki Görüntüle 2204994 Eki Görüntüle 2204969 Eki Görüntüle 2204970
Ellerine sağlıklı abla ne yaptın sen böyle maşallah Harika görünüyorlar valla :KK36:
 

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Doğa Severler Kulübü
16 Ağustos 2010
196.103
339.454

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Doğa Severler Kulübü
16 Ağustos 2010
196.103
339.454

yasminsay

Guru
Pro Üye
22 Temmuz 2017
11.962
42.039
38
Enfess efsane olmuş, şuracıkta ağlayabilir miyim :cry:
 

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Doğa Severler Kulübü
16 Ağustos 2010
196.103
339.454

can09e

Guru
Anneler Kulübü
Doğa Severler Kulübü
Kayıtlı Üye
9 Nisan 2018
18.152
49.608
41
Ellerine saglik nevosum harika gorunuyorlar mmhhhh..:kk77:
Yapraklarin da iyiymis nerenin yapragi oluyor bunlar?
Yarismada basarilar canim.
 

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Doğa Severler Kulübü
16 Ağustos 2010
196.103
339.454