Popüler Konu Ev Yapımı Lavaş-Mersin Tantuni (01 TR Paşa Sponsorluğunda)

sey_ren

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
ÜZGÜN
Sahte Profil
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2013
2.392
52
Merhaba arkadaşlar.Yarışmaya pek katılma niyetim yoktu ama eşim yap bir tantuni yiyelim deyince yarışma da ET KATEGORİSİ olunca hem yapayım hem resimleyeyim dedim.Hoş bu kez mutfak bana pek uğurlu gelmedi inşallah Tantunim uğurlu gelir.Oğlum elini yaktı ben elimi kestim:KK15:
Resimleri de eşimi beklediğim için akşam olduğundan çok kaliteli çekemedim.:26:
Neyse çok uzatmadan tarfilerimizi paylaşalım inşAllah.:KK16:


4 Kişilik (Benim Yaptığımdan 5 Kişilik Çıktı)
Toplam Hazırlama Ve Servis Süresi:3-4 Saat

Ev Yapımı Lavaş(Bazlama-Gözleme)

MALZEMELER


*6 Su Bardağı Beyaz Un
*1,5 Su Bardağı Mısır Unu
*Bir Paket İnstant Maya
*Tuz
*1 Tatlı Kaşığı Şeker
*Su

Mısır unu hamurun hem güzel kızarmasını,hemde yumuşak olmasını sağlar.Şeker ise hamurun daha erken mayalanmasını sağladığından zaman kazandırır.

YAPILIŞI





*Beyaz ve mısır ununu derince bir kaba alıp üzerine maya,şeker ve tuzu ilave edelim.
*Harmanlayıp ortasını havuz gibi açalım.
*Suyu yavaş yavaş ilave ederek özlü fakat yumuşak bir hamur elde edelim.



*Yoğurduğumuz hamurun üzerini nemli bir bez veya buzdolabı poşeti ile kapatalım.



*Üzerini kapattığımız hamuru bir sofraya sarıp ılık bir ortamda mayalanmaya bırakalım.

Nemli bez veya poşet hamurun kurumasını ve üzerinin kabuk bağlamasını engelleyecektir.
*Ilık ortam hamurun daha çabuk kabarmasını ve normalinden daha kısa sürede mayalanmasını sağlayacaktır.

*Yaklaşık(Ben sobanın yanına koyduğumdan)1,5 saat sonunda mayalanan hamurdan orta büyüklükte 4 parça koparıp iyice yoğurmadan beze yapalım.




İyice yoğrulan mayalı hamurun mayası kaçar.İstediğiniz gibi kabarmasını engellersiniz
*Bezeleri sırası ile servis tabağı büyüklüğünde açıp tavada pişirelim.



*Pişen ekmekleri bir sofraya saralım.Hem kurumasını engelleyelim hemde ılık kalmasını sağlamış oluruz.
*Pişen ekmeklerimiz tantuniyi sarmaya hazır.


MERSİN TANTUNİ


Tantuni bir çeşit et kavurmadır.Kavurmadan kendini ayıran özelliği ise etlerin ne kıyma nede kuşbaşı olmayışıdır.Tavla zarı veya incecik şeritler halince sacda pişirilmesi ile ortaya çıkan enfes bir lezzettir.

MALZEMELER


*Yarım kg yağsız kuzu kemiksiz et(dana eti de yapabilirsiniz)
*50 gr kadar kuyruk yağı
*1 yemek kaşığı sıvı yağ

Kuyruk ete lezzet veren yağdır.Tantuni de Pamuk yağı kullanılmakta bulamadığımdan kuyruk yağı alternatifim oldu.
*1 fincan su
*Pul biber
*Tuz

YAPILIŞI


*Eti ve yağı önce ince şeritler halinde kesip sonra tavla zarı büyüklüğünde doğruyoruz.



*Doğranan etleri tavaya alıp bir fincan suyu ekleyip önce haşlıyoruz.Tuzunu ve pul biberi ilave etmiyoruz.


Tuz etin suyunu çekeceğinden ve sertleştireceğin den pişmeye yakın ilave ediyoruz.




*Eti suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
*Pişen ete sıvı yağı gezdirip pişmeye yakın tuz ve pul biberi ilave ediyoruz.



*Ocağın altını olabildiğince kısıp salatamızı hazırlayalım ki etlerimiz sıcak kalsın.


SALATA MALZEMELERİ


*3 Adet domates
*Yarım demet maydanoz
*1 büyük boy kırmızı soğan



Kırmızı soğan ete lezzet katan ve en yakışan renktir.
*Sumak,tuz

YAPILIŞI


*Soğanı ince ince şeritler halinde doğrayıp tuz ile ovalım.



*Acı suyunu bırakan soğanı güzelce yıkayıp suyunu süzdürelim.
*Maydanozları ince ince kıyıp soğan ile sumak ve çok az tuz ekleyip harmanlayalım.
*Suyu süzülen soğanları maydanoz ve sumak ile harmanlayalım.



*
Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım.Bir fiske tuz atalım.



*Artık salatamız hazır,tantuni ile buluşma zamanı geldi.


TANTUNİ HAZIRLANIŞI


*Ekmekleri tavadaki etlerimizin üzerine koyup bandıra bandıra bir güzel yağlayalım.



*Yağlanan ekmeğimizi bir tepsiye alıp içine etten yayalım.
*Sonrasında soğan ve doğranmış domatesten de ekleyip güzelce dürüm yapalım.




*Sırası ile diğer ekmekleri de aynı şekilde yapalım.
*Bu lezzet eşimi kesmediğinden ona somun ekmek ile hazırladık:KK1:






*Artık tantunimiz bol köpüklü bir ayran ile sıcak sıcak yemeye hazır.Yanında acı ev yapımı turşuda hiç fena değil hani.




*Tabakları değiştirmekten bir hal olduk.:KK1::nazar:



:nazar:Oğlum illa bu pepeleği (kelebek)de çek deyince kıramadım.Pepeleğimiz tantuniye ortak çıkıyordu az kalsın.:KK1:








NOT:Resim kalitesinden dolayı kusura bakmayın.En aydınlık şekilde ve iyi çekmeye çalıştım umarım beğenirsiniz.

Diğer yarışmacı arkadaşlarıma bol şanslar.
:nazar:

AFİYET OLSUN
 

Ausencia

_Alcatraz Kaçkını_
ÜZGÜN
Kayıtlı Üye
2 Eylül 2012
41.680
145.339
Ellerine , emeğine sağlık ...

Tantuni benimde çok sevdiğim bir lezzet , evde yapmam ama iyi bir tantunici bulursam kaçırmam :KK56:

Yarışmada başarılar.
 

MiNiKAsK

Olamaz mı Olabilir.....
Kayıtlı Üye
21 Kasım 2011
1.566
17
Ellerinize saglik,basarilar.Tantuni benim de cok sevdigim bir et yemegi.Olsa da yesem :))
 

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Doğa Severler Kulübü
16 Ağustos 2010
171.909
269.718
Ellerine sağlık:KK56:Başarılar dilerim:KK16:
 

cincikk

Popüler Üye
Pro Üye
7 Haziran 2012
4.620
1.726
hayatıma kastın mı var böyle yapma gözün sevem :KK53: midem tantuni tantuniii diye ağlıyor şu an :84::84::84:

ellerine sağlık gel beni ye diye bağırıyor o tantuniler
 

TaeYang

Popüler Üye
Pro Üye
24 Şubat 2013
6.573
9.575
sunum çok güzel olmuş, çok iştah açıcı görünüyor
baya da uğraşmışsın lavaş filan :)
yarışmada başarılar :)
 

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
ÜZGÜN
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
77.758
122.926
Muhteşem görünüyor :KK56::KK56::KK56:
Ellerinize sağlık :KK16:
 

paris68

ALLAHIM SANA SUKUR
Kayıtlı Üye
3 Nisan 2012
1.835
319
ellerine emegine saglik cok guzel olmus tantuni ayran ikilisi oh missss bayilirim ayranda fena kopurmus:KK34::KK34:
 

Bambino2013

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
27 Şubat 2013
276
6
Diğer arkadaşlara başarılar dilemişsin, ayoool Bu tarifden sonra diğer arkadaşların sanşımı kaldi. Eline saglık. Harika görünüyor. Bu tarifden sonra kocam beni boşasa yeridir yaniii:)))
 

cincikk

Popüler Üye
Pro Üye
7 Haziran 2012
4.620
1.726
sey_ren sen kocaman bir çılgınsın :KK1: naptın gelip gidip fotoğraflara bakıyorum :KK5:
 
Yukarı Alt