Hafif Olduğu Kadar da Leziz 10 Kabak Tarifi

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Katılım
16 Ağustos 2010
Mesajlar
166.001
Emoji Skoru
247.297
fırında-beşamel-soslu-kabak.jpg

Bol lifli olması; B1 ve C vitaminleri yönünden zengin, başta potasyum ve fosfor olmak üzere magnezyum, demir, sodyum gibi elementleri barındırması sebebiyle çok faydalı bir besin kabak. Bağırsak tembelliği yaşayanlardan tutun da mideyi yormayacak yiyecekler tüketmek isteyenlere kadar herkesin beslenme listesinde bulunması gereken kabakla yapılan bir o kadar leziz yemeklerimiz, salatalarımız, atıştırmalıklarımız var. Yani çok şanslıyız.

Dedik ya kabak mideyi yormaz, hafiftir diye, e yaz da yaklaşırken, diyet programlarına sıkı sıkıya tutunmuşken şimdi kabak yemenin tam sırası değil mi?



Kaynak:yemek-com​
 

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Katılım
16 Ağustos 2010
Mesajlar
166.001
Emoji Skoru
247.297
En sağlıklı atıştırmalık: Kabak crostini

kabak-crostini-tarifi.jpg


Öğünleriniz arasında karnınız acıktığında sağlıksız yiyeceklere yönelmek yerine kısa sürede hazırlayabileceğiniz bu kabak crostini tarifi ile midenizi şenlendirebilirsiniz. Ara öğün dedik ama kabak crostinileri ana öğün olarak da sofralarınıza konuk edebilir, misafirlerinizi de mutlu edebilirsiniz.

Malzemeler
  • 2 dilim ekşi mayalı ekmek
  • 3 adet bebek kabak ( yoksa normal kabağı dilimleyerek kullanın)
  • 6 adet üzüm domates
  • 1/2 adet avokado
  • 7-8 yaprak taze fesleğen
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 iri diş sarımsak
  • 1 adet suda mozzarella
  • 1 çay kaşığı öğütülmüş top karabiber
Nasıl Yapılır?
  1. Küçük bir tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı dökün ve kızdırın. Boyuna ortadan ikiye böldüğünüz bebek kabakları tavada ızgara yapın.

  2. Bu arada, domatesleri boyuna ortadan ikiye bölün, mozarella peynirini dilimleyin.

  3. Pişen kabaklardan birini(2 yarım) rondaya atın. Fesleğen, avocado, sarımsak, zeytin yağı ve bir çimdik de tuz ekleyin ve rontoyu çalıştırın.

  4. Ekşi mayalı ekmeklerinizi hafif kıtır olana kadar kızartın.

  5. Ekmeklerin üzerlerine önce bolca sostan gezdirin.

  6. Sosun hemen üzerine mozarella dilimlerini sonra domates ve kabakları yerleştirin.

  7. Son olarak üzerine öğütülmüş karabiber serpin.
 

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Katılım
16 Ağustos 2010
Mesajlar
166.001
Emoji Skoru
247.297
O bir klasik: Kabak yemeği
patatesli-kabak-yemegi.jpg

Malzemeler
  • 5 adet orta boy kabak
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet büyük boy domates
  • 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 tatlı kaşığı nane
Servisi için:
  • 1/2 demet dereotu
Püf Noktası
Yemeği sulandırmaması için kabakların çekirdekli kısımlarını yemek hazırlığında kullanmayın. Ayrıca rendelediğiniz kabaklarla birlikte mücver hazırlığında kullanabilirsiniz.Arzuya göre kabakları yarım ay şeklinde doğrayın. Tencereye tek sıra halinde dizip pişirin.
Pişirme Önerisi
Salça yerine mevsiminde ve sulu rendelenmiş bol domates kullanmayı tercih edebilirsiniz.Pirinç yerine bulgur kullanabilir arzuya göre sade olarak da pişirebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
  1. Bol suda yıkayıp uç kısımlarını kestiğiniz kabakların kabuklarını kazıyın, arzuya göre tamamen soyun. Uzunlamasına dört eşit parçaya böldüğünüz kabakları iri küpler halinde doğrayın.

  2. Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Sarımsakları ince ince doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz domatesi küçük küpler halinde kesin.

  3. Zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. Soğan ve sarımsakları ekleyip hafif bir renk alana kadar soteleyin.

  4. Domates küplerini ve biber salçasını ilave edip karıştırın. Kısık ateşte 2-3 dakika kadar pişirin.

  5. Doğranmış kabakları tencereye alıp tuz ve karabiber ekleyin. Sıcak suyu üzerlerine gezdirin.

  6. Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdüğünüz pirinçleri katın. Kabak yemeğini, kapağını kapattığınız tencerede kısık ateşte 25-30 dakika kadar pişirin.

  7. Pirinçler açılıp fazla suyunu çektiğinde kuru nane ekleyip kapağını kapattıktan sonra ocaktan alın.

  8. Oda sıcaklığında ılık bir hal alan kabak yemeğini incecik kıyılmış dereotu ilavesiyle sevdiklerinizle paylaşın.
Servisi Önerisi
Zeytinyağlı kabak yemeğini önceden hazırlayıp soğuttuktan sonra da servis edebilirsiniz.


 

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Katılım
16 Ağustos 2010
Mesajlar
166.001
Emoji Skoru
247.297
Kızartmaya Gelmez: Fırında Kabak Mücveri
IMG_1461-620x330.jpg


Malzemeler
  • 5 adet orta boy kabak
  • 5 adet taze soğan
  • 1/2 demet dereotu
  • 10 dal maydanoz
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı tam tahıllı un
  • 1 su bardağı yağsız lor peyniri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı biber
Pişirme Önerisi

Fırında mücveri; tepsi ya da kek kalıbında pişirebilir, dilimledikten sonra servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?
  1. Bol suda yıkadığınız kabakların uç kısımlarını aldıktan sonra kabuklarını soyun.

  2. Rendenin kalın tarafıyla rendelediğiniz kabakların suyunu sıkarak çıkartın.

  3. Ayıkladığınız taze soğan, dereotu ve maydanozu incecik kıyın. Rendelenmiş kabaklar, kıyılmış yeşillikler, yumurta ve yoğurdu bir kapta harmanlayın.

  4. Elenmiş tam tahıllı un ve kabartma tozunu katın. Yağsız lor peyniri, tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyin.

  5. Tüm malzemeyi özleşene kadar karıştırın. Porsiyonluk muffin kalıplarını zeytinyağı ile yağladıktan sonra mücver karışımını her birine eşit olarak paylaştırın. Üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin.

  6. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar, yaklaşık 30 dakika pişirdiğiniz mücverleri, ılık olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Servis Önerisi

İki küçük mücveri, naneli bir bardak ayran ile servis edip, sağlıklı bir öğün oluşturabilirsiniz.


 

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Katılım
16 Ağustos 2010
Mesajlar
166.001
Emoji Skoru
247.297
Parmesanlı kabak çubukları
citir-kabak-cubuklari.jpg

Malzemeler
  • 4 adet orta boy kabak
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı karabiber
  • 2 adet yumurta
Parmesanlı kaplama harcı için:
  • 1 su bardağı panko (japon ekmek kırıntısı)
  • 1/2 su bardağı toz parmesan peyniri
  • 1/2 tatlı kaşığı kekik
  • 1/2 tatlı kaşığı sarımsak tozu
Kızartmak için:
  • 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
Sosu için:
  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı krema
  • 1 adet taze soğan
  • 4 dal maydanoz
  • 2 dal dereotu
  • 1 diş sarımsak
  • 1/4 çay kaşığı tuz
Püf Noktası


Daha iyi ve çıtır bir şekilde kızarmaları için kabakların kabuklarını soymayın. Bol suda yıkadıktan sonra kurulayın ve sırasıyla kaplama malzemelerine bulayıp, kızartın.



Pişirme Önerisi


Panko yerine ufalanmış bayat ekmek içi ya da galeta unu kullanmayı tercih edebilir, kabakları yağlı kağıt üzerinde fırında da pişirebilirsiniz.



Nasıl Yapılır?
  1. Uç kısımlarını aldığınız kabakları uzunlamasına dört eşit parçaya kesin. Ardından ortadan ikiye bölün. Böylelikle bir kabaktan 8 adet mini kabak dilimi elde edin.

  2. Unu, tuz ve karabiber ile harmanladıktan sonra düz bir tabağa alın. Yumurtaları derin bir kasede bir çatal yardımıyla çırpın.

  3. Parmesanlı kaplama harcı için; toz parmesan, ekmek kırıntısı, kekik ve sarımsak tozunu ayrı bir düz tabakta harmanlayın.

  4. Elde ettiğiniz her bir mini kabak dilimini sırasıyla; una, çırpılmış yumurtaya ve son olarak parmesanlı kaplama harcına arkalı önlü bulayın.

  5. Ayçiçek yağını bir tavada kızdırın. Atıştırmalık kabakları, kızgın yağda renk alana kadar kızartın. Siz sosunu hazırlarken dinlenmeleri ve fazla yağlarını bırakmaları için kabakları kağıt havlu serili bir servis tabağına çıkartın.

  6. Parmesanlı kabakların lezzetini bir kat daha arttıracak sosu için; ayıkladığınız taze soğan, maydanoz ve dereotunu incecik kıyın.

  7. Sarımsağı rendeledikten sonra tuz, krema ve süzme yoğurt ile karıştırın. Doğradığınız yeşillikleri katıp, harmanladıktan sonra sosu servis kasesine alın.

  8. Ilık hale gelen kabakları sosu ile birlikte bekletmeden servis edin. Atıştırmalığın yanı sıra davetlerinizde başlangıç olarak da sevdiklerinizle paylaşın.


 

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Katılım
16 Ağustos 2010
Mesajlar
166.001
Emoji Skoru
247.297
Patatese Savaş: Kabak Cipsi
tumblr_inline_n6bsncEJKa1sc49s2.png

Malzemeler
  • 4 adet orta boy kabak
  • 2 yemek kaşığı toz parmesan peyniri
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 çay kaşığı deniz tuzu
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı toz biber
Pişirme Önerisi
Arzu ettiğiniz kuru baharatları ekleyebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
  1. Bol suda yıkayıp, kuruladığınız kabakları olabildiğince ince zar gibi halka halka dilimleyin. Gerekirse özel bir rende ya da aparat kullanın.

  2. Aynı zamanda eşit olarak pişmeleri ve içlerindeki suyu bırakmaları için kabakların fırın tepsisinde üst üste gelmemesi çok önemli.

  3. Bunun için iki adet fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın. Kabak dilimlerini tek sıra olacak şekilde dizin.

  4. Üzerlerine bir fırça yardımıyla ayçiçek yağı sürün. Toz parmesan serpiştirin. Deniz tuzu ve kırmızı toz biber ekleyin.

  5. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kadar pişirin.

  6. Kalorisi çok daha düşük olan kabak cipsini, sevimli bir atıştırmalık olarak arzu ettiğiniz her yerde ve saatte tüketin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Servis Önerisi

Kabak cipsini hazırladığınız yoğurt sos ile ikram edebilirsiniz.

 

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Katılım
16 Ağustos 2010
Mesajlar
166.001
Emoji Skoru
247.297
Kinoalı Girit kabağı
1445183942_girit-topyemegi-tarifi.jpg


Malzemeler
  • 6 adet girit kabağı
  • 1 su bardağı kinoa
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet dolmalık sarı biber
  • 1/2 çay bardağı kurutulmuş yaban mersini
  • 1/2 çay bardağı yer fıstığı
  • 1/2 çay bardağı kabak çekirdeği içi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
Sosu için:
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1/2 çay kaşığı tuz
Püf Noktası
Kinoa tohumlarını saran ve acı bir tat veren kabukları pişirme işlemi öncesinde almak isterseniz bir süzgecin içerisinde çok fazla bastırmadan ovalayın ardından da durulayın.Pişirme işlemi öncesinde en az 20 dakika kadar suda beklettiğiniz kinoayı, bol suda yıkadıktan sonra kullanın.

Pişirme Önerisi
Arzu ettiğiniz kuru yemiş ve baharatları ilave edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?
  1. Kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz havucu soğanlarla uyumlu olacak şekilde kesin.
  2. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız dolmalık sarı biberi küçük parçalar halinde doğrayın.
  3. Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Doğranmış soğanları renk alana kadar soteleyin. Aralarda karıştırarak sırasıyla; havuç ve sarı biber küplerini ekleyip, soteleme işlemini sürdürün.
  4. Kurutulmuş yaban mersini, yer fıstığı, kabak çekirdeği içi, tuz ve karabiberi katın. Kurutulmuş yaban mersinleri şeker ve aromasını bırakana kadar karışımı karıştırarak soteleyin.
  5. Bol suda yıkadığınız kinoayı, sıcak suda suyunu çekene kadar haşlayın. Sotelenen sebzeli ve kuru yemişli harç ile haşlanan kinoayı karıştırın.
  6. Tazecik, mis kokulu Girit kabaklarının uç kısımlarını kapak olacak şekilde kesin, bir kenarda bekletin. Arzuya göre alacalı şekilde soyun.
  7. Kabakların iç kısımlarını bir kaşık yardımıyla oyduktan sonra kinoalı iç harç ile tepeleme doldurun. Kapak kısımlarını kapatın. Geniş tabanlı bir tencereye yan yana dizin.
  8. Dolmanın sosu için; domates salçasını sıcak su ile açın. Zeytinyağı, nane ve tuzu ekledikten sonra karıştırın.
  9. Tencereye aldığınız dolmaların üzerine sosu gezdirin. Kısık ateşte, yaklaşık 30 dakika kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Arzuya göre; ince kıyılmış dereotu ile servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın...
 

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Katılım
16 Ağustos 2010
Mesajlar
166.001
Emoji Skoru
247.297
Sağlıklı Lezzet Elçisi: Peynirli Izgara Kabak Ruloları

kabakrulo.png

Malzemeler
  • 4 adet orta boy kabak
  • 200 gram beyaz peynir
Izgara marinasyonu için:
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı balsamik sirke
  • 1 çay kaşığı hardal
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Servisi için:
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1/2 demet fesleğen
Pişirme Önerisi

Kabakları iyice kızdırdığınız döküm ya da ızgara izli tavada pişirebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?
  1. Bol suda yıkadığınız kabakların uç kısımlarını kesin. Kabuklarını soymadan her bir kabağı keskin bir bıçak yardımıyla uzunlamasına kesin.

  2. Bu şekilde her bir kabaktan ortalama 4 ya da 5 dilim elde edin. Sosu ile buluşup, ızgarada tatlanmaları için bir kenarda bekletin ve ızgarayı ısıtın.

  3. Marinasyonu için; zeytinyağı, balsamik sirke, hardal, tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi küçük bir kasede karıştırın.

  4. Izgaraya sıra sıra dizdiğiniz kabakların üzerine hazırladığınız karışımı bir fırça yardımıyla sürün. Aynı işlemi tekrarlayarak ızgara izi çıkacak şekilde arkalı önlü pişirin.

  5. Izgara olan kabak dilimlerini bir servis tabağına alın. Beyaz peyniri kabakların içine sığacak gibi küçük dikdörtgenler halinde kesin.

  6. Izgara kabakların uç kısmına peynir parçalarını yerleştirin ve rulo şeklinde sarın. Kabakların sıcaklığı ile kendinden geçen peynir dolgulu ruloları servis tabağına dik bir şekilde yerleştirin.

  7. Servisi için; zeytinyağını bir tavada kızdırın. Çam fıstıklarını aralarda karıştırarak hafif bir renk alana kadar kavurun.

  8. Kabak rulolarını tadarken ağza bir çıtırtı gelmesi için fıstıkları üzerine ekleyin. Marinasyon karışımından kaldıysa kabakların üzerine korkmadan gezdirin.

  9. Her bir kabak rulosunu mini fesleğen yaprakları ile süsledikten sonra bekletmeden ılık olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
 

buna

Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
24 Haziran 2015
Mesajlar
929
Emoji Skoru
854
Yaş
31
Enfess.. Tam da diyetteyim, teşekkürler paylaşım için...
 

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Katılım
16 Ağustos 2010
Mesajlar
166.001
Emoji Skoru
247.297
Kabak Spagetti
11.jpg


Malzemeler
  • 2 adet orta boy girit kabağı
  • 8 adet cherry domates
  • 10 adet fesleğen yaprağı
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 2 tatl kaşığı balzamik sirke
  • 1/2 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
Püf Noktası
Pişirme süresi kabakların incelik ve kalınlıklarına göre değişiklik gösterir.

Nasıl Yapılır?
  1. Derin bir tencereye su koyup kaynatın.

  2. Kabakları soymayın, fırçalayarak yıkayın. Boyuna, ince ince dilimleyip, uzun uzun kesin.
    Bu şekilde kolay kesmek için, mandolin veya kabuk soyacağına benzer aletler var, eğer sizde de varsa onu da kullanabilirisiniz

  3. Başka bir derin kaseye soğuk su doldurun, mümkünse birkaç tane buz da ekleyin.

  4. Su kaynamaya başlayınca, tuzu ekleyin ve ince ince kestiğiniz kabakları içerisine atın.

  5. Su tekrar kaynamaya başladıktan 1 dakika sonra kabakları süzün ve soğuk suyun içerisine atın. Bu işlem kabakların renginin canlı kalmasını sağlayacak hem de kendi sıcaklıklarıyla daha fazla pişmesini engelleyecektir.

  6. 3-4 dakika soğuk suda bekleyen kabakları, bir süzgece alın ve suyu iyice süzülsün.

  7. Bu arada, taze fesleğeni incecik kıyın. Zeytinyağı, rendelenmiş parmesan, balzamik sirke, fesleğen ve ortadan ikiye bölünmüş domatesleri derin bir kaseye alıp harmanlayın.

  8. Suyu iyice süzülen kabakları da kaseye ekleyip aromalar birbirine iyice karışıncaya dek iyice karıştırın ve servis kasesine alın.
Servisi Önerisi
Eğer dilerseniz üzerine ekstra parmesan ve fesleğen ekleyebilirsiniz.

 
Yukarı Alt