Karat...

roxett

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
12 Temmuz 2006
Mesajlar
2.286
Emoji Skoru
52
Yaş
41
Kırat veya karat denilen mücevher ölçüsünün, keçiboynuzu tohumundan veya
çekirdeğinden geldiğini ben bilmiyordum. Benim gibi bilmeyenler olabilir
düşüncesiyle aşağıdaki yazıyı sizlerle paylaşıyorum,

'' Keçiboynuzunun Yunanca adı keration, İngilizce'de carob, Arapça'da
ise kırrat. Keçiboynuzu tohumu yüzyıllar boyunca elmas ölçmek için
kullanılmış. Elmaslar

keçiboynuzu tohumu ile tartılarak satılmış. Bu yüzden keçiboynuzu,
kırat ya da karat denilen ölçüye adını vermiş.

Prof.Dr. Aydın Akkaya'nın bu konudaki açıklaması şöyle;

'' Keçiboynuzu çekirdeği doğada ağırlığı değişmeyen bir tohumdur. Bütün
tohumlu bitkilerden yalnız keçiboynuzu uzun süre suda bekletildikten
sonra filiz verebilir. Bu hem çok kuruduğu ve meyvesinden çıktıktan
sonra son ve sabit ağırlığını aldığı için hem de içine su alması
olasılığının çok az ve çok uzun zamana bağlı olduğu içindir.

Bu nedenle Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde ağırlık ölçüsü
olarak kullanılmıştır. Dört tanesi bir dirhem eder.Dirhem değişmekle
birlikte 3 gr. ağırlığı temsil etmektedir. Satıcı iki dirhemlik birşey
satarken (8 çekirdek) lütfedip 1 çekirdek fazla tartarsa bu malı alanın
itibarını gösterir. Olağandan fazla giyinen, süslenen vb. kişilere de
''iki dirhem bir çekirdek'' denmesi bundan kaynaklanmaktadır.''



alıntıdır....
 
K

kasabakal

Ziyaretçi
haydaaa vallahi ben ilk defa duyuyorum
yalnız şu iki dirhem bir çekirdek olayına bir açıklık gelmesine sevindim
 
Yukarı Alt