Karpuzun Faydaları

yaren_76

mareşal
Kayıtlı Üye
Katılım
12 Temmuz 2006
Mesajlar
2.069
Emoji Skoru
31
KARPUZUN FAYDALARI

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuzun sayısız faydasının olduğu bildirildi.

Samsun Devlet Hastanesi Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, karpuzun yüzde 95'inin sudan oluşmasından dolayı bedeni temizleyici bir özelliği bulunduğunu söyledi.

Karpuzun böbrekleri çalıştırdığını, idrar söktürdüğünü, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizlediğini ifade eden Dr. Dinççağ, ayrıca kum ve taştan yakınanların da karpuzu es geçmemesi gerektiğini söyledi.

Karpuzun B ve C vitamini içerdiğini belirten Dr. M. Emin Dinççağ, "Az miktarda da olsa barındırdığı 'likopen' maddesi kalbi enfarktüs ihtimaline karşı koruyor. Karpuzun bu özelliklerinden yararlanmak için yemeklerden çok önce, mide boşken tüketmek gerekiyor. Çünkü yemek sonrasında yendiğinde sindirim güçlüğü yaşanabiliyor. Yüksek miktarda lif içeren karpuzun kalorisi de düşüktür. İlginç olan, karpuzun besin değerinin diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı olması. Bu nedenle olabildiğince kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmı tüketilmeli.

Karpuz bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliğiyle çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta karoten içerir. İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynar. Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan cucurbocitrin adlı maddeyle kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan Diyetlerde özel bir yeri vardır" dedi. (İHA)

BAŞKA BİR KAYNAKTAN

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!

Erciyes Üniversitesi’nden Doç. Dr. Betül Çiçek, kansere karşı koruma özelliği olduğu bilinen laykopen maddesinin, karpuzda bol miktarda bulunduğunu ifade etti.

Yaz mevsiminde bolca bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına faydasına dikkati çeken Çiçek, yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tüketmelerini tavsiye ettiklerini kaydetti.

Laykopen maddesinin antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşı koruma sağladığını ifade eden Çiçek, şu bilgileri verdi: “Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir. Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir.”

Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini hatırlatan Çiçek, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğunun A vitamininden iki kat, E vitamininden on kat daha fazla olduğunu vurguladı.”

Karpuz besin değeri açısından da oldukça zengin bir meyve. Orta boy bir karpuzdan kesilen ince bir dilim 6.4 gram kanbonhidrat, bir miktar protein ve yağ ile 26 kalori içeriyor.

Karpuzun içerdiği bol miktardaki potasyum da insan sağlığı açısından son derece faydalı. Potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler tarafından vücuttan sodyumun atılmasını hızlandırıyor. Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da kan basıncı dengeleniyor, kalp işlevleri düzenleniyor ve kalp krizi riski azalıyor. Karpuz, yüksek miktarda su içerdiği ve hazmı kolay olan bir meyve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı olarak vücuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını da sağlar.”
 

xxAyxsxeGxuxlxx

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
8 Mayıs 2007
Mesajlar
403
Emoji Skoru
2
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuzun her derde şifa özellikleri...


Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuzun sayısız faydası var. Karpuz, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili oluyor.

İçeriğindeki yüksek potasyum da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesini sağlıyor.
Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olan karpuz, bağırsak hareketlerini düzenliyor ve bağırsak kanserini önlüyor.
Karpuzun çekirdekleri de, içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor.

Karpuzun yüzde 95'i su olduğundan temizleyici özelliği bulunuyor. Böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizliyor. Karpuz, kum ve taştan yakınanların tercih etmeleri gereken bir meyve.
 

nrsnkma39

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
4 Mayıs 2007
Mesajlar
3.736
Emoji Skoru
10
26.06.2007

Yaz günlerinin bol sulu ve serinletici meyvesi karpuzun hamileler için önemli faydaları olduğunu belirten uzmanlar, hamilelere günde 300 gramlık, bir dilim karpuz yemelerini tavsiye ediyor. Karpuzun hamileler için sağladığı faydalardan bazıları şöyle sıralanıyor: Karpuz, mide yanmasını hafifletir. Vücutta su toplanmasını önlemeye yardımcı olur. İçeriğindeki yüksek sıvı ve meyve şekerleri, bulantıları hafifletir ve vücudun susuz kalması önler. İçerdiği mineraller, gebeliğin son üç ayda sık yaşanan krampları önlemeye yardımcı olur. İyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler. Karpuz, domatesten daha fazla likopen içeriyor. Bir antioksidan madde olan likopen ise kanserden ve kalp-damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cildin doğal güneş koruma faktörünü artırır. Ayrıca likopen hamilelikte karşılaşılan ciddi sorunlardan biri olan preeklempsi riskini önemli ölçüde azaltır. Karpuzun 100 gramında 4 miligram likopen bulunur. A, C ve B6 vitaminleri ile potasyum ve magnezyum minerallerini de bol miktarda içerdiğinden anne karnındaki bebeğin beynin, sinir sisteminin ve bağışıklık sisteminin gelişimi açısından büyük önem taşır.
Link Silinmiştir.
 

cmcmcns

_CanCu (: _
Kayıtlı Üye
Katılım
12 Haziran 2007
Mesajlar
535
Emoji Skoru
0
Yaş
32
Lezzeti ve serinletici özelliği nedeniyle yazın en fazla tercih gören meyvesi karpuzun, açken tüketilmesinin daha faydalı olduğu, ancak karbonhidrat içermesi nedeniyle kilo problemi olanların dozunu kaçırmaması gerektiği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokronoloji ve Metobalizma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Sert, yaptığı açıklamada, karpuzun iyi bir diyet meyvesi olmakla birlikte, karbonhidrat içeriğinin de unutulmaması gerektiğini belirtti.

Yüzde 90'ı su olan karpuzun tüketildiğinde tokluk hissi veriyor. İyi bir lif kaynağı olduğu için bağırsak hareketlerini düzenleyen karpuz günde en az bir ya da iki porsiyon tüketilmeli

Lezzetinin yanı sıra, vitamin değerleriyle de karpuz çok yararlı bir meyve. Özellikle fazla tok değilken karpuz tüketmek, özelliklerinden daha çok yararlanmanızı sağlıyor.

Yemekten hemen sonra tüketilen karpuz dolu midede rahatsızlık yaratabiliyor bu yüzden uzmanlar, aç karnına tüketilmesi öneriyor.

Karpuz, protein, yağ, karbonhidrat, demir, selüloz, kalsiyum, fosfor, A
vitamini, C vitamini ve potasyum içeriyor. C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içeriyor. İçerdiği yüksek
potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle tamamı olmasa da karpuzun en azından bir bölümü çekirdeğiyle tüketilmeli. Ancak, çekirdeğini çok fazla tüketmek de bu kez kabızlık sorunu yaratabilir.

ÇEKİRDEĞİNİ DE ÇIKARMAYIN
Karpuz çekirdeklerinin de içinde bulunan ''Cucurbocitrin'' adlı maddenin
kan basıncını düşürmede ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkisi
var.

Karpuz, su, madensel tuzlar ve antioksidanlar açısından da zengindir. Böylece vücudu temizleyici bir özelliği var. Böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor. Böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizliyor. Yani kum ve taştan şikayeti olanlara öneriliyor.

B ve C vitamini içermesi de diğer artıları. Az miktarda da olsa barındırdığı ''likopen'' maddesi kalbi enfaktüs tehlikesine karşı koruyor.

Karpuzun besin değerinin diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı. Bu nedenle uzmanlar, mümkün olduğunca kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmının da tüketilmesini öneriyor...
 

fely

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
ÜZGÜN
Kayıtlı Üye
Katılım
10 Mayıs 2007
Mesajlar
779
Emoji Skoru
2
duymuştum daha önceden biz de hep yemeklerden önce yer beyaz kısmını keser çekirdekleri çıkarırız halbuki...eline sağlık canım
 

Alsebe

Rutbesiz :-)
Pro Üye
Katılım
12 Temmuz 2006
Mesajlar
1.322
Emoji Skoru
3
Cekirdekleri cikarmayin derken yutmakmi lazim yoksa uzumdeki gibi cignemekmi anlamadim??
 

XIXpek Kozasxix

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
12 Temmuz 2006
Mesajlar
167
Emoji Skoru
3
çok teşekkürler herkes gibi ben de çok severim, ama çok yiyorum acaba çok kalori alıyor muyumdur?fisfisfis
 

sarxix papatya

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
21 Nisan 2007
Mesajlar
1.554
Emoji Skoru
4
Yaş
45
dırek serum olarak bılınıyor zaten.cok faydalı.soguk soguk......:dance:
 
Yukarı Alt