Tekrar ısıtılınca zehirleyen yiyecekler

Caddy

Popüler Üye
Pro Üye
Katılım
28 Mart 2012
Mesajlar
8.075
Emoji Skoru
1.858
Tekrar ısıtılınca zehirleyen yiyecekler.. Yemek yapıldığında özellikle çok yapılır ki yarın da yenilebilsin özellikle bunu çalışan ve yemek yapmak için çok vakti olmayan hanımların tercihi oluyor ancak bunun doğurabileceği ciddi sağlık problemleri olabilir.

Tekrar ısıtılınca zehirleyen yiyecekler

Pancar:

Pancarda anormal derecede nitrat bulunur ki, bu çok iyidir. Ancak bu nitrat sebebiyle pancar da tekrar ısıtılmaması gereken besinler kategorisine girer.

tekrar-isitildiginde-zehirleyen-yiyecekler.jpg


Tavuk:
Tavuk da ısıtılmaması gereken besinlerden. En ağır besin zehirlenmelerine yol açan bu yiyecek ısıtıldığı zaman içerisindeki proteinin yapısı değişiyor ve bakteri üretiyor. Pişmiş tavuk yemeğini ya düşük derecede hafif ısıtın ya da soğuk yiyin.

Mantar:
Mantar tekrar ısıtılma konusunda riskli bir besin. Mantarlı yemekler ısıtıldığında besin değeri kalmıyor. Ayrıca tekrar ısıtmak sindirim sorunlarına yol açabiliyor. Mantarlı yemeklerinizi ertesi güne bırakmayın ve tekrar ısıtmayın. Mantar yemeği hazırlıktan hemen sonra bir seferde tüketilmeli.

Ispanak:
Ispanağı ısıtmak da oldukça riskli bir işlem. Pancarda olduğu gibi ıspanakta da yüksek oranda nitrat bulunur. İkinci ısıtılma işleminin ardından tüm ıspanak nitrata dönecektir ki bu da kanserojen bir yapı almasına neden oluyor.

Yumurta:
Farklı şekillerde pişirilmiş yumurta yüksek derecede ısıtıldığında içindeki su miktarı azalıyor ve tavukta olduğu gibi protein yapısı değişiyor. Nadir görülen bir zehirlenme türü olsa da yumurtalı yemekler ve sosları tüketirken dikkatli olmakta yarar var.

Yemeği yaptıktan sonra Zehirlenme risklerini engellemek için alabileceğimiz bazı önlemler vardır, bunlar:

  • Yemekleri 2 saatten fazla oda sıcaklığında tutmayın.
  • Çiğ eti kestiğiniz bıçakla pişmiş eti kesmeyin. Çiğ etteki bakteriler çok hızlı bir şekilde pişmiş ette çoğalacaktır.
  • Pişirildikten sonra 2. defa yemekleri ısıtmayın. Isıtmak bakteri oranını arttırdığı için 2. ısıtma bakteri oranı zehirlemeye kadar gidebilir.
  • Çiğ kıyma buzdolabında en fazla 4 ay saklanabilir.
 

Miyav_su

Nirvana
Pro Üye
Katılım
16 Şubat 2009
Mesajlar
37.822
Emoji Skoru
125.796
Tekrar ısıtılınca zehirleyen yiyecekler.. Yemek yapıldığında özellikle çok yapılır ki yarın da yenilebilsin özellikle bunu çalışan ve yemek yapmak için çok vakti olmayan hanımların tercihi oluyor ancak bunun doğurabileceği ciddi sağlık problemleri olabilir.

Tekrar ısıtılınca zehirleyen yiyecekler

Pancar:

Pancarda anormal derecede nitrat bulunur ki, bu çok iyidir. Ancak bu nitrat sebebiyle pancar da tekrar ısıtılmaması gereken besinler kategorisine girer.

Eki Görüntüle 1736850

Tavuk:
Tavuk da ısıtılmaması gereken besinlerden. En ağır besin zehirlenmelerine yol açan bu yiyecek ısıtıldığı zaman içerisindeki proteinin yapısı değişiyor ve bakteri üretiyor. Pişmiş tavuk yemeğini ya düşük derecede hafif ısıtın ya da soğuk yiyin.

Mantar:
Mantar tekrar ısıtılma konusunda riskli bir besin. Mantarlı yemekler ısıtıldığında besin değeri kalmıyor. Ayrıca tekrar ısıtmak sindirim sorunlarına yol açabiliyor. Mantarlı yemeklerinizi ertesi güne bırakmayın ve tekrar ısıtmayın. Mantar yemeği hazırlıktan hemen sonra bir seferde tüketilmeli.

Ispanak:
Ispanağı ısıtmak da oldukça riskli bir işlem. Pancarda olduğu gibi ıspanakta da yüksek oranda nitrat bulunur. İkinci ısıtılma işleminin ardından tüm ıspanak nitrata dönecektir ki bu da kanserojen bir yapı almasına neden oluyor.

Yumurta:
Farklı şekillerde pişirilmiş yumurta yüksek derecede ısıtıldığında içindeki su miktarı azalıyor ve tavukta olduğu gibi protein yapısı değişiyor. Nadir görülen bir zehirlenme türü olsa da yumurtalı yemekler ve sosları tüketirken dikkatli olmakta yarar var.

Yemeği yaptıktan sonra Zehirlenme risklerini engellemek için alabileceğimiz bazı önlemler vardır, bunlar:

  • Yemekleri 2 saatten fazla oda sıcaklığında tutmayın.
  • Çiğ eti kestiğiniz bıçakla pişmiş eti kesmeyin. Çiğ etteki bakteriler çok hızlı bir şekilde pişmiş ette çoğalacaktır.
  • Pişirildikten sonra 2. defa yemekleri ısıtmayın. Isıtmak bakteri oranını arttırdığı için 2. ısıtma bakteri oranı zehirlemeye kadar gidebilir.
  • Çiğ kıyma buzdolabında en fazla 4 ay saklanabilir.
Çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler Caddy Caddy
 

sapsik58

"Kafayi duvara toslayan emoji"
Kayıtlı Üye
Katılım
23 Aralık 2014
Mesajlar
10.503
Emoji Skoru
9.799
Yaş
25
Yararli bilgi, tesekkurler.
 

themis1990

canım oğlum mertim
Pro Üye
Katılım
19 Haziran 2012
Mesajlar
31.024
Emoji Skoru
38.784
Yaş
28
zaten bu besinleri ısıtınca tatları kaçıyor

sadece bunları değil çoğu besini taze yemekten yanayım
 

puka1606

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
13 Şubat 2015
Mesajlar
895
Emoji Skoru
780
Yemek yapmıyorum zehirlenmiyorum (inşallah zehirlenmem fast food'tan) hayat bana güzel :KK45: yemek yok alışveriş yok zehirlenmek yok bulaşık yok kafa rahat :KK53: yine de güzel bilgiler aklımda olsun..
 

samyeli34

Guru
Pro Üye
Katılım
14 Ağustos 2006
Mesajlar
2.533
Emoji Skoru
420
Ne olacak peki.. Tuketemıyorsak.. Cope atacagız.. GÜN geliyor o gun bitmiyor..
 

tuzsuz_ruh

🍹🏊‍♀️☀️🌊🌊🌊🌊
Pro Üye
Katılım
30 Temmuz 2015
Mesajlar
25.721
Emoji Skoru
73.868
Yaş
29
Yemek yapmıyorum zehirlenmiyorum (inşallah zehirlenmem fast food'tan) hayat bana güzel :KK45: yemek yok alışveriş yok zehirlenmek yok bulaşık yok kafa rahat :KK53: yine de güzel bilgiler aklımda olsun..
Bekarmisiniz:-)
 

bluedream06

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
16 Mart 2011
Mesajlar
128
Emoji Skoru
145
Az az günlük yapmak en iyisi 2. güne kalan yemeğin tadı değişiyor zaten
 

Yukarı Alt