Diyet | Estetik | Güzellik / Bakım | Moda | Sağlık | Dekorasyon | Anne Çocuk | Kadın Sağlığı | Kadın | Yemek / Mutfak
  1. Merhaba, sitemize ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz. Ücretsiz üye olmak için tıklayın...
  2. Notu Gizle

Yumurta Deyip Geçmeyin

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve deryacox tarafından 11 Mayıs 2007 başlatılmıştır.

    11 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : deryacox
  1. deryacox

    deryacox Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    1.039
    Beğeni:
    0
    Ödül Puanları:
    146
    • Yumurtanın marketlerde soğuk bölümlerde muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmelidir.
    • Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır; çünkü bu yumurtalar çok çabuk bozulur ve ayrıca mikroorganizmaların oluşmasına meydan verirler. Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır.
    • Yumurta evde buzdolabında ve alınan orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığında doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır.
    • Yumurta buzdolabında güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır. Çünkü yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emebilmektedir.
    • Yumurtaların, iyi kaliteli olma özelliğini kaybetmeden önce yani 3-4 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir.


    BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

    • Yumurta kabuğunda 17.000 adet küçük delik bulunur.
    • Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş
    yumurtadan daha tazedir.
    • Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır. Taze ve bayat yumurtaları ağırlığından da test edebilirsiniz.
    • Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır.
    • Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz. Ayrıca yumurta sarısı yüksek görünümdedir.
    • Yumurta hazırlanılan yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada da kullanılabilir. Sebzelerin protein miktarı düşüktür. Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar.
    • Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb.) protein kalitesini arttırmış oluruz.
    • Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir.
    • Yumurta proteinleri ısı ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır.

    YUMURTA PİŞİRİRKEN

    • Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce ve sonra eller, kullanılacak kaplar ve araçlar yıkanmalıdır.
    • Çiğ yumurtalar temiz kaplara kırılmalıdır.
    • Kullanılacak sayı kadar yumurta buzdolabından çıkartılmalıdır.
    • Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır.
    • Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı katılaşır.
    • Yumurta içeren bütün tarifelere pişirilme işlemi uygulanmalıdır. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır. Salmonella enfeksiyonları en çok rastlanılanıdır.
    • Çiğ yumurtanın beyazındaki avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller. Pişirme ile bu olumsuz etki önlenir.
    • Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir. Örneğin; yumurtayı haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşur.
    • Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yöntemler ile pişirme tercih edilmelidir.


    Eki Görüntüle 6002
     
  2. 11 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : deryacox
  3. BenBurcuyum

    BenBurcuyum Aktif Üye Üye

    Katılım:
    3 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    56
    Beğeni:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    deryacox bu bilgiler için tşkler bir çoğunu bilmiyodum... tşkler
     
  4. 11 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : deryacox
  5. sarxix papatya

    sarxix papatya Popüler Üye Üye

    Katılım:
    21 Nisan 2007
    Mesajlar:
    1.554
    Beğeni:
    4
    Ödül Puanları:
    106
    verdıgın bılgıler ıcın saol canım
     
  6. 11 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : deryacox
  7. yaseemin

    yaseemin Popüler Üye Üye

    Katılım:
    23 Ocak 2007
    Mesajlar:
    1.461
    Beğeni:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    güzel bilgiler teşekkürler
     
  8. 11 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : deryacox
  9. deryacox

    deryacox Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    1.039
    Beğeni:
    0
    Ödül Puanları:
    146
    rica ederim kizlar
     
  10. 12 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : deryacox
  11. EU1

    EU1 Ziyaretçi

    payalşımın için teşekkür ederim bilmdiğim çok sey varmış :)
     
  12. 12 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : deryacox
  13. BenCano

    BenCano ~HürGeneral~ Üye

    Katılım:
    17 Aralık 2006
    Mesajlar:
    2.257
    Beğeni:
    10
    Ödül Puanları:
    148
    çok yararlı bi paylaşım olmuş ,teşekkürler...
     
  14. 17 Nisan 2015
    Konu Sahibi : deryacox
  15. eyluldogan

    eyluldogan Popüler Üye Üye

    Katılım:
    27 Kasım 2013
    Mesajlar:
    1.946
    Beğeni:
    404
    Ödül Puanları:
    143
    Çok teşekkürler. Her sabah bir tane yemeye özen gösteririm.
     
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren kadinlarkulubu.com adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.

Kadinlarkulubu.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler iletişim linkinden iletişime geçildikten sonra en geç 5 (beş) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve avukatımız size yazılı/sözlü geri dönüş yapacaktır.