Diyet | Estetik | Güzellik / Bakım | Moda | Sağlık | Dekorasyon | Anne Çocuk | Kadın Sağlığı | Kadın | Yemek / Mutfak
Merhaba, sitemize ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz. Ücretsiz üye olmak için tıklayın...

Zeka geriliğinin nedeni iyot eksikliği

Konusu 'Endokrinoloji' forumundadır ve 1BukeT tarafından 1 Nisan 2007 başlatılmıştır.

    1 Nisan 2007
    Konu Sahibi : 1BukeT
  1. 1BukeT

    1BukeT Popüler Üye Üye

    Katılım:
    21 Eylül 2006
    Mesajlar:
    1.454
    Beğeni:
    22
    Ödül Puanları:
    106
    Çanakkale Sağlık Müdürü Dr. İlhan Güney, önlenebilir zeka geriliğinin en önemli nedenlerinden birinin iyot eksikliği olduğunu belirtti.

    Günlük iyot ihtiyacının ortalama 150 mikrogram olduğunu söyleyen Dr. İlhan Güney, iyotlu tuzların ışık ve rutubet almayan kutularda korunup, yemeğe piştikten sonra eklenmesini önerdi.

    İyot kullanımını toplumun tüm kesiminde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Dr. Güney, yazılı açıklamasında, iyot eksikliğinin fiziksel koordinasyon bozukluğu, guatr, sağırlık ve dilsizlik, büyüme sorunu gibi olumsuzluklara yol açtığını ifade etti.

    Dr. Güney, “Hafif derecede iyot eksikliği dahi çocukların enerjilerini tüketerek, hem kişilerin hem de toplumların ilerlemesini yavaşlatmakta, bu da çocukların fizik ve zihinsel gelişimini engellemektedir. Özellikle kadınların hamilelik ve emzirme dönemlerinde iyot eksikliği çoğalmaktadır. Bu nedenle, vücut için gerekli iyotun alınmasına son derece dikkat edilmelidir” dedi.

    Günlük iyot ihtiyacının ortalama 150 mikrogram olduğunu söyleyen Dr. Güney, şunları kaydetti: “İyot yetersizliğinde başlıca önlem, günlük iyot alımlarını artırmaktır. Bu kapsamda iyotlu tuzlar kullanılabilir. Guatr hastalığının en önemli etkeni iyot eksikliğidir. Lahana, turp, şalgam ve hardalın iyotu bağlayıcı maddeler taşıdığı unutulmamalıdır. İyot, en fazla deniz ürünleri, et, sebze, yumurta ve meyvede bulunur.”

    İyotlu tuzların ışık ve rutubet almayan kutularda korunması gerektiğini belirten Dr. Güney, bu tuzların yemeğe, piştikten sonra eklenmesini önerdi. Dr. Güney, Çanakkale’de yüzde 40 oranındaki iyotlu tuz kullanımını, yüzde 60’lara çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
     
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren kadinlarkulubu.com adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.

Kadinlarkulubu.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler iletişim linkinden iletişime geçildikten sonra en geç 5 (beş) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve avukatımız size yazılı/sözlü geri dönüş yapacaktır.