Araştırmacılar, siyah ve yeşil çaylardaki kafeinin akciğer fonksiyonunu mütevazı bir şekilde iyileştirebileceğini söylerken, hastalar genellikle zencefil ve meyan kökü gibi bitki çaylarının bir fark yarattığını iddia ediyor.

Bir fincan sıcak çay, mide bulantısını yatıştırmaktan ruh halini iyileştirmeye kadar sonsuz iyileştirici faydalara sahip gibi görünüyor, ancak astım gibi solunum yolu hastalıklarına yardımcı olabilir mi?

Alerji ve Klinik İmmünoloji Dergisi'nde yayınlanan bir incelemenin arkasındaki bilim adamları gibi araştırmacılar, solunum sağlığını desteklemek için dünya çapında yüzyıllardır, bazen çay şeklinde kullanılan düzinelerce farklı bitki ve doğal maddeyi kabul ettiler.

astima_iyi_gelen_bitki_caylari.jpg

Yine de çok az bilim insanı, doğal ilaçların astım hastalarına gerçekten yardımcı olup olmadığını araştırdı. Özellikle çay ve astımı inceleyen araştırmalara gelince, California'daki Stanford Üniversitesi'nde pediatrik akciğer tıbbı klinik profesörü John Mark, “Tek bir çalışma bulamadım” diyor.

Açıkça çaylar astım ilaçlarının yerini alamaz, ancak uzmanlar rutininize belirli çayları eklemenin neredeyse hiçbir zararı olmadığı konusunda hemfikirdir. Dr. Mark, " Meyan kökü, okaliptüs ve zencefil gibi çayları solunum yolu semptomları için kullanmıştır ve insanların bunlara ters tepki verdiğini görmedik" diyor.

Kafein ve Astım Bağlantısı​


Bazı çay çeşitlerinin solunum etkileri için araştırılan bir bileşeni vardır : kafein . Minnesota, Rochester'daki Mayo Clinic'te bir göğüs hastalıkları uzmanı olan MD Karina Keogh'a göre , kafein akciğerlerdeki gibi düz kasları gevşetmeye yardımcı olabilir ve bir bronkodilatör görevi görerek hava yollarının açılmasına yardımcı olabilir. Aslında, Dr. Keogh, kafeinin , günümüzde kullanılan ilaçların geliştirilmesinden yıllar önce astımı tedavi etmek için kullanılan teofilin adı verilen bir ilaçla bazı benzerlikler paylaştığını söylüyor.

astim_kafein.jpg

Araştırmacılar, kafeinin kısa süreli akciğer fonksiyonunu hafifçe iyileştirebileceğini, ancak bu küçük iyileşmenin daha iyi bir yaşam kalitesi ile ilişkili olup olmadığını anlamak ve kafein toleransının bu etkiyi zaman içinde nasıl değiştirdiğini görmek için daha fazla kanıt gerektiğini belirtiyorlar.


Uzmanlar, sonuçların çarpıklığından kaçınmak için astımlı hastaların solunum testinden birkaç saat önce kafeinli içeceklerden kaçınmaları gerektiğine inanıyor.

Astımınıza Yardımcı Olabilecek 5 Çay​

Astım, solunum yollarınızın astarını etkileyen, iltihaplanıp daralarak nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürük ve göğüste sıkışma gibi semptomlarla sonuçlanan kronik bir hastalıktır.

Astım için birçok geleneksel tedavi olmasına rağmen, bazı bitki çayları semptomları hafifletebilir.

İşte astımı rahatlatabilecek 5 çay...

1. Zencefil çayı​

zencefil_cayi_astim_solunum.jpg
Zencefil çayı, zencefil bitkisinin ( Zingiber officinale ) köklerinin kaynatılmasıyla yapılır. Bu güçlü baharat, besinler ve biyoaktif bileşiklerle yüklüdür. Enflamasyonun azalması, mide bulantısının giderilmesi ve daha düşük kan şekeri seviyeleri gibi faydalarla ilişkilidir. Ayrıca, araştırmalar zencefilin astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

İnsan hücrelerini kullanan test tüpü çalışmaları, gingeroller ve shogaoller gibi zencefil bileşiklerinin, solunum yolu iltihabını azaltarak astım semptomlarını hafifletebileceğini göstermektedir.


Evde zencefil çayı yapabilirsiniz. Küçük bir tutam soyulmuş zencefil rendeleyin, 1 bardak (240 mL) kaynar suda istediğiniz kıvama göre 10-20 dakika demleyin, ardından zencefili süzün. Dilerseniz zencefil çayını olduğu gibi veya bir tutam limon, bal veya tarçın ile karıştırıp içebilirsiniz.

2. Yeşil çay​

astim_caylari.jpg
Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen popüler bir içecektir.

1000'den fazla kişide yapılan bir araştırma, en az günde 2 fincan yeşil çay içenlerin, hiç içmeyenlere göre önemli ölçüde daha iyi akciğer fonksiyonlarına sahip olduğunu buldu.

Yeşil çay, solunum yollarınızı 4 saate kadar rahatlatmaya yardımcı olabilecek ve astım semptomlarından geçici olarak kurtulmanızı sağlayan bir kafein kaynağıdır.

Yeşil çay, astıma bağlı iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlarla doludur. Aynı zamanda, solunum yollarınızı geçici olarak rahatlatabilecek bir kafein kaynağıdır.

3. Siyah çay​


Yeşil çay gibi siyah çay da Camellia sinensis bitkisinden gelir. Bununla birlikte, oksidasyon için havaya maruz kalır, bu da yaprakların koyu kahverengiye dönmesine ve lezzetin yoğunlaşmasına neden olur.

Siyah çay, akciğer fonksiyonunu orta derecede iyileştirebilen ve astım semptomlarından geçici olarak kurtulmayı sağlayan bir uyarıcı olan kafein sağlar.

4. Okaliptüs çayı​

Okaliptus_cayi_astim_tedavisi.jpg
Okaliptüs çayı, güçlü antioksidanlar ve okaliptol gibi bitki bileşikleri ile dolu olan okaliptüs ağacının yapraklarından yapılır. Özellikle, okaliptol astım semptomlarının tedavisine yardımcı olabilir.

Okaliptüs çayı, belirli astım semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek bir bileşik olan okaliptol içerir.

Kurutulmuş okaliptüs yaprakları kullanarak evde kendiniz yapabilirsiniz. Kurutulmuş yaprakları 1 bardak kaynar suda 10 dakika kadar demleyin ve içmeden önce bir tülbent kullanarak yaprakları süzebilirsiniz.

5. Meyan çayı​


Meyan kökü çayı, meyan bitkisinin ( Glycyrrhiza glabra ) kökünden yapılır ve belirgin şekilde tatlı ama biraz acı bir tada sahiptir. Geleneksel tıpta meyan kökü , astım da dahil olmak üzere çeşitli durumları tedavi etmek için uzun süredir kullanılmaktadır.

Çok miktarda meyan kökünün tehlikeli yan etkilere yol açabileceğini unutmayın. Çay alımınızı günde 1 fincan ile sınırlamak ve herhangi bir tıbbi durumunuz varsa sağlık uzmanınızla konuşmak en iyisidir.
  • Beğen
Reactions: morkity-