Savunmasız vücudu ile dünyaya uyum sağlamaya çalışan bebeklerde en sık görülen hastalıklar nelerdir? Çocuk ve bebeklerdeki hastalıklar için neler yapılması gerekir?

Bebeklerde En Sık Görülen Hastalıklar

Yeni doğan bebeklerin bağışıklık sistemi yetişkin bireylerden daha zayıftır. Tanımadıkları mikroplar vücuda girdiğinde çabuk hastalanır ve hastalık sürecini zorlu geçirebilirler. Bebeklik döneminde en sık karşılaşılan ve aileler için zorlayıcı olan ya da basitçe tedavi edilebilen hastalıkları sıraladık.

Bebeklik Dönemi Hastalıkları Nelerdir?


İshal

Anne sütüne devam eden bebeklerde günde 8 defa dışkılama normal sayılan bir durumdur. Anne sütünden sonra normal gıdalar ile beslenmeye geçen 6 -12 aylık bebeklerde ise ishal problemi en sık karşılaşılan hastalıklardan biridir. Bebeğinizde sıvı kaybı oluşmasına neden olabilecek ishal sorunu varsa doktorunuza danışmanız gerekir.

Konak (Kafa Derisinde Soyulma)

Plasenta kesesinden sonra yeni doğan ve dış dünya ile temasa başlayan bebeklerin kafa derisinde soyulma olur. İlk bebeklerde anneler için huzursuz edici olan konak son derece normal bir durumdur. Cilt yüzeyinin düzenli temizlenmesi ile bu sorun ortadan kalkar. Saf zeytin yağı ya da karbonatı deriye uygulayın ve gazlı bez ile cildi hafifçe ovun.

Sarılık


Erken doğan bebeklerde görülme ihtimali daha yüksektir. Kanda bulunan bilirubin isimli cilde sarı renk veren maddenin yükselmesi ile ortaya çıkar. Dış hayata uyum sağlamaya çalışan bebeğin derisinde sarı ve soluk bir görüntü oluşur. En iyi teşhis gün ışığında ya da florasan lamba altında fark edilir. Genellikle kendiliğinden geçer ancak doktora danışmanız daha sağlıklı bilgi almanıza yardımcı olur.

Kabızlık


Bağırsak sorunu olan ya da anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde görülme ihtimali daha yüksektir. Bebekte karın ağrısı, ağlama ve huzursuzlanma sorunları görülür. Yetersiz lif tüketiminden kaynaklanan bu sorunda vakit kaybetmeden doktora danışmanız gerekir.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Burun akıntısı, ateşlenme, hapşırma ve huzursuzlanma olarak kendisini belli eder. Virüs ya da bakterilerin zayıf olan bağışıklık sistemi üzerinde baskı oluşturmasından kaynaklanır. Hastalık küçük bebeklerde ağır ilerleyebileceği için dikkatli gözlemlenmesi gerekir.