Her anne bebeğinin ilk kez hecelemesini, eğlenceli sesler çıkarmasını, farklı tınılarla kahkahalar atmasını ve ilk anne deyişini heyecanla, sabırla ve yüksek sevgiyle bekler. Genellikle tüm bebekler baba ya da dede diyerek konuşmaya başlasalar da dil gelişimini başarıyla tamamlayan genellikle annelerdir.

Bebek Seslerinden Heceler

Bebeklerde dil gelişimi farklı evrelerde oluşur. Evrensel olan bebek lisanı, kendine özgü sempati ve eğlence barındırır. Çeşitli sesler çıkarılarak harflere ardından hecelere dönüştürülür.

Ilk iki ay, ağlama ve refleks sesleri çıkaran bebekler, 2 ila 6 ay arasında sesli ve sessiz harflerden kombinasyon yapılır ve uzun şekilde söylenir.

bebeklerde_ilk_sesler_heceleme-600x428.jpg


6 ila 12 ay arasında ise sesli- sessiz harfle sıralı olarak söylenir ve heceleme türünde sesler çıkarılır. Dil, diş, dudak ve gırtlak kullanılarak hecelemeler yapılır. Bebeklerin dil gelişimi genellikle yetişkinlerin çıkardığı sesleri taklit etme yöntemiyle sağlanır. Tonlamalar daha farklı yapılsa da vurgu ve şive özelliklerine göre dil gelişimi başlar.

Bebeklerde 12 ila 18 ay arasında anlamlı sözcükler ifade edilmeye başlanır. Genellikle 1 yaşına giren bebekler, ilk kelimelerini söylemeye başlar ve ilk adımlarını atmaya başlarlar. Gelişim tam boyutlu olarak hızla gelişmeye devam eder.

Kurulan ilk kelimeler bebeğin dil ve iletişim gelişimi açısından oldukça önemlidir. Aynı kelime ile pek çok şeyi ifade etmeye, tanımlamaya çalışırlar. Yetişkinlerin desteği ile yeni kelimeler gelişmeye başlar.

Çocuklarda geç konuşma nasıl anlaşılır? Tıklayın !

Bebeklerde Dil Gelişimi ve Süreçleri Tıklayın !

Bebeklerde Emekleme, Yürüme, Koşma Ve Zıplama Dönemleri Tıklayın !

Bebeklerde Diş Çıkarma Sürecinde Ebeveynler Nelere Dikkat Etmelidir? Tıklayın !