Çocuklarda bıngıldak kapanması, başın ön ve arka kısmında yer alan yumuşak dokunun sertleşerek kemikleşmesini ifade etmektedir. Bebeklerin doğum kanalından zorlanmadan çıkması nedeniyle yumuşak olan bıngıldak, beyin gelişimi açısından da büyük öneme sahiptir.

  • Başın önünde yer alan kısmı doğumdan 2 ay,
  • Başın arka kısmında ise doğumdan 12 ila 18 aylık
Sonra kapanmaktadır. Bıngıldağın geç kapanması kadar erken kapanmasının da riskli olduğu bilinmekte olup erken kapanması durumunda düzenli olarak kafa çevresi ölçülerek bebek gelişimi kontrol edilmektedir.

Bıngıldak Neden Erken Kapanır?
Kraniosinostoz olarak adlandırılan bıngıldağın erken kapanması ve D vitaminiarasında bir ilişki bulunmasının yanı sıra farklı nedenlerden dolayı bıngıldak normal sürelerinden önce sertleşebilmektedir.

  • D vitamini damlasının kullanımı,
  • Paratiroid bezinin fazla çalışması,
  • Genetik bozukluklar,
  • İskelet gelişim sistemi bozuklukları,
  • Hidrosefali
Bıngıldağın erken kapanmasına yol açan nedenlerdir. Zeka geriliğine neden olabilecek bu durum için tıbbı destek alınarak çocuk gelişimi sık periyotlarla kontrol edilmelidir.

bebeklerde_bingildak_erken_kapanmasi_gec_kapanmasi-600x371.jpg


Bıngıldak Çökmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Beynin gelişimi açısından da öneminin bulunması, özellikle ilk çocuklarına sahip oldukları dönemde ebeveynlerin bıngıldak çökmesi nedeniyle tedirgin olmalarına sebep olmaktadır. Baskı uygulanmadığı sürece bıngıldağa dokunmak ve yıkamak beyni koruyan zar nedeniyle herhangi bir zarar vermemektedir.

Bıngıldak Neden Geç Kapanır?
Bıngıldağın geç kapanması D vitamini eksikliğinden kaynaklı raşitizm hastalığı olarak isimlendirilmektedir. D vitamini eksikliği ile birlikte hiporoid rahatsızlıklarına işaret eden bu durum için en yakın sağlık kuruluşundan tıbbi destek alınması gereklidir.

Bıngıldağın Kapanması İçin Neler Yenir?
İlk 6 aylık sürecin sonrasında bebeklerde uygulanan beslenme yöntemlerinde yapılan yanlışlar, bıngıldağın kapanmasını geciktirebilmektedir. D vitamini ve kalsiyum içerikli besinlere ek gıdalarda dikkat edilerek bıngıldağın kapanması için ne yenmelis orusuna yanıt verilebilir.

Bebeklerde Bıngıldak Ne Zaman Kapanır?

Bebeklerde Emekleme, Yürüme, Koşma Ve Zıplama Dönemleri Tıklayın!