Cilt iç organların çalışma sisteminin dışarı yansıyan yüzüdür. Mat ve sorunlu bir cilt vücut sisteminde istenmeyen çalışma sisteminin habercisi olabilir. Vücutta oluşan en yaygın cilt problemlerini sıraladık.

koyu_lekeler.jpg


Koyu Lekeler

Cildinizde aniden ortaya çıkan koyu renkli lekeler adrenal yetmezlik veya Addison hastalığının bir belirtisi olabilir. Bu hastalığı olan insanlar kas ve eklem ağrısı hissedebilir. İştah kaybı oluşabilir. Düşük kan basıncı ve düşük kan şekeri gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

beyaz_lekeler.jpg


Beyaz Lekeler

Cildin pigmentasyonunu kaybettiği hastalıklara vitiligo denir. Melanosit olarak adlandırılan hücreler vücudun bağışıklık sistemi tarafından öldürülür ve cildin beyaza dönüşmesine neden olur. Hücreler artık pigment oluşturmazlar. Vitiligo böbrek yetmezliğinin bir sonucu olabilir.

dokuntuler.jpg


Döküntüler

Derinizdeki ani kızarıklıklar, vücudunuzda bir sorun olduğunu gösterir. Gıda, ev kimyasalları, tıbbi ilaçlar veya bulaşıcı bir hastalığın belirtileri olabilir.

odem.jpg


Ödem

Vücudunuzda uzun süredir devam eden ödem varsa, bu hipotiroidi belirtisi olabilir. Bu durum, tiroit bezi yeterli miktarda hormon üretmediğinde ortaya çıkar. Kuru cilt, saç dökülmesi, çabuk kırılan tırnaklar gibi belirtileri vardır.

benler.jpg


Artan Benler

Benlerin deride görünmesinin birçok nedeni vardır. Temel neden ise genetiktir. Ailedeki doğum lekeleri sizde de ortaya çıkabilir. Diğer nedenler aşırı ultraviyole ışınlara maruz kalma veya hormon dengesizliği olabilir. Aniden artan ve acı veren benleriniz varsa kısa süre içinde doktora başvurmalısınız.

akne_sivilce.jpg


Sivilceler

Ciltte kir ve yağ birikimi, hormonel dengesizlikler, sindirim sistemi sorunları en önemli nedenleri arasında yer alır.

pul_pul_dokulme.jpg


Pul Pul Dökülme

Dökülme nedenleri bir vitamin eksikliği, hormon dengesizliği, alerjik reaksiyon, sedef hastalığı olabilir. Döküntüler şiddetli ise doktora başvurmanız gerekir.

asiri_terleme.jpg


Aşırı Terleme

Normalin üzerindeki terlemeler hormonel dengesizlik belirtisi olabilir. Tedavi edilmezse farklı sağlık sorunlarına yol açabilir.