Dünyaya geldiği andan itibaren en değerli varlığını olan çocuklarınızın eğitiminde nelere dikkat etmeniz gerekir? Çocuk yetiştirmenin altın kuralları nelerdir? Her anne ve babanın bilmesi gerekenleri sıraladık.

Çocukların eğitim süreçleri doğduklarında başlar. İlk eğitimin verildiği, karakter yapısının belirlendiği ve alışkanlıkların kazandırıldığı çocukluk sürecinde nelere dikkat etmeniz gerekir. Çocuğunuzun sağlıklı bir birey olarak yetişmesi için bu önerileri dikkate alabilirsiniz.

cocuk_yetistirme.jpg

Çocuk Büyütürken Bilmeniz Gereken Püf Noktaları

Dinleyin

Çocuğunuzun sizinle aynı düşüncede olmasını ya da yetişkin bir birey gibi düşünebilmesini beklememelisiniz. Size anlatmak istediklerini onu susturmadan dinlemeye özen gösterin. Böylece çocuk kendisini daha rahat ifade edebilecektir.

Aşırı Korumacılıktan Uzak Durun

Çocuğunuz sizin için dünyadaki en özel insan olabilir ancak onun sosyal ya da okul hayatını etkileyecek korumacı davranışlardan kaçınmalısınız. Bu durum çocuğun uzun vade de özgüvensiz ve çevresine bağımlı olmasına neden olabilir.

Takdir Edin

Çocuğun başarılarını takdir etmek kendisine olan güven duygusunun gelişmesine yardımcı olabilir. Çocuğunuzun her konuda başarılı olmasını beklemeden onu sadece çaba gösterdiği için tebrik edebilirsiniz.

Güvenin

Çocuğunuza devamlı şüphe ile yaklaşmayın. Size anlattıklarını dinlerken ona güvendiğinizi gösteren davranışlarda bulunun. Bunu sözlü olarak ve davranışlarınızla ifade edin.

Kıyaslamayın

Çocuklarda özgüvensiz ve saldırgan davranışların temelinde başka çocuklar ile kıyaslama yer alabilir. Kardeşler ya da kuzenler arasında sıkça yapılan kıyaslamalar çocuk psikolojini etkiyen önemli kavramlardan biridir.

Kesinlikle Şiddet Uygulamayın


Çocuğunuza fiziksel ve psikolojik olarak kesinlikle şiddet uygulamayın. Unutulması zor olan fiziksel şiddet çocuğunuzun kalbinde derin yaralar açabilir. Size karşı içinde büyük bir öfke birikmesi ile sonuçlanabilir.

Özür Dilemeyi Öğrenin


Yanlış bir cümle ya da hatalı bir davranışınız olduğunda ondan özür dileyin. Bu ona verdiğiniz değeri gösteren küçük ama önemli bir adımdır. Çocukların ailelerin davranışlarını örnek aldığını unutmayın.

Cesaretlendirin


Çocuğunuzu okul ya da sosyal hayatında cesaretlendirin. Henüz tecrübesiz ve korunmasız olan çocuk için ailesinin desteklemesi önemlidir. Onu başarılı olacağı konusunda yüreklendiren cümleler söyleyin. Davranışlarınız ile destekleyin.
  • Beğen
Reactions: burfur