Doğum sonrası sağlıklı kalmak için önerilerimizi Kadınlar Kulübü olarak sizlerle paylaşıyoruz!

Hayatın en özel anlarından biri kuşkusuz anne olmak. Bu süre boyunca ister istemez bazı değişimlerin yaşanması muhtemel. Hamile kalma süreciyle başlayan bu değişim doğum sonrası da devam ediyor.

Peki ya doğum sonrası sağlıklı kalmak için neler yapmak gerekiyor diyorsanız gelin birlikte göz atalım.
dogum-sonrasi-saglik-icin-oneriler-1.jpg


Doğum Sonrası Sağlıklı Kalmak İçin Öneriler

Doğum sonrasında konforu elden bırakmamak için işte dikkat etmeniz gerekenler..

Doğum sonrasında anneler birçok sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor. Özellikle de lohusa döneminde annelerin sağlık adına bazı konularda dikkat etmesi gerekiyor.

· Doğum sonrasındaki ilk hafta annede adet kanaması gibi yoğun bir durum söz konusu olabilir. Kanamadan sonra akıntı süreci başlar ve 40 gün boyunca devam eder. Bu dönemde kullanılan pedler sık sık değiştirilmeli ve de genital bölge temizliğine özen gösterilmesi gerekir.

· Doğum sonrası sağlıklı kalmak için önemli adımlardan biri ayakta duş almak. Oturarak duş almak genital bölge enfeksiyonlarına neden olabilir. 40 gün boyunca ayakta, 40 günden sonra oturarak duş almaya başlanabilir.

· Özellikle lohusalık döneminde beslenmeye çok dikkat etmenizde fayda var. Yeterli ve dengeli beslenmek, gaz yapan yiyeceklerden uzak durmak ve sıvı alımını arttırmak sağlıklı yaşamın adımlarından.
dogum-sonrasi-saglik-icin-oneriler-2.jpg


· Doğumdan sonra göğüslerde hassasiyet olabilir. Bunun nedeni süt oluşumu olduğundan dolayı bebeğinizi sık sık emzirin ki memede daha fazla şişlik ve iltihap oluşmasın. Sütünüz gelmiyorsa ılık bir duş etkili olabilir.

· Bebeğinizin rahat emmesi için emzirmeden 10 dakika önce meme başlarına masaj yapılabilir. Böylece bebeğiniz daha rahat bir emzirme süreci geçirir.

· Doğum sonrası sağlık adımlarından biri de cinsellik. Uzmanlar lohusalık döneminde cinsel ilişkiyi uygun bulmuyor. 40 günden sonra normal cinsel hayatınıza dönmenizde sakınca yok.

· Doğum sonrası sağlıklı kalmak için lohusalık döneminden sonra rutin jinekolojik muayenenizi olmanız gerekir.

Doğum sonrası siz hangi sağlık sorunlarını yaşadınız?

Bu yazılanlar öneri niteliğinde olup, kesin bilgi için uzmana danışınız!

Editör: Neşe Akbaş