Saç dökülme nedenlerini az çok biliyoruz ama asıl önemli olan iki nedeninden haberdar mıyız hanımlar? Öyleyse yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Kıyafetlerimizi tamamlayan ve yüzümüze anlamlı bakışlar kazandıran saçlarımız zamanla yıpranır ve dökülmeye başlar. İlk etapta dökülmeleri umursamayız ama dökülmeler zamanla artınca yumurta kapıya dayanır.
sac-dokulmesinin-iki-onemli-nedeni-2.jpg


Peki ya saç dökülmelerinin asıl nedeni ne diyorsanız hemen açıklıyoruz. Kabul edelim ki saç dökülmesi erkeklere oranla kadınlarda daha fazla.

Her saç teli farklı büyüme evresinden geçtiği için dinlenmeye geçen saç telleri zamanla dökülür. Her gün belli oranda saç teli dökülür. Yani günlük 100 saç telinin dökülmesi gayet normal. Ancak bu seviyenin üstüne geçerse hem sosyal hem de psikolojik olarak sıkıntı yaratır.

Kadınlarda Saç Dökülmesinin İki Önemli Nedeni

Kadınlarda saç dökülmesinin iki önemli nedenlerinden biri “telogen effluvium” denilen saçların aniden dökülmeye başlaması. Diğeri ise genetik faktörlerle ortaya çıkan “kadın tipi saç dökülmesi”.
sac-dokulmesinin-iki-onemli-nedeni-1.gif


Telogen Effluvium Nedir?

Saç dökülmenin en sık nedeni olan telegon effluvium gebelik sonrası, doğum kontrol hapları, hormon tedavileri, tiroid bezinin çok ya da az çalışması, yüksek ateş, demir eksikliği gibi nedenlerle ortaya çıkar ve saçlarda dökülmelere neden olur.

Kadın Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

Genetik faktörlere dayanan kadın tipi saç dökülmesi erkeklerdeki kelliğe benzer saç dökülmesine benzer. Kadın tipi saç dökülmesi androjen hormonlarının etkisi ile ortaya çıkar ve ilk olarak saçlarda seyrekleşmeye neden olur. Yani saç dökülmeye başladığında yavaş yavaş incelmeye başladığı için bunu yaşayan kişi saçlarının azaldığını fark etmez. İlk zamanlar tam anlamıyla dökülme olmasa da menopoz sonrasında alında açılmalar yaşanabilir.

Sizin saçlarınızda nasıl bir dökülme yaşanıyor?

Bu bilgiler öneri niteliğinde olup, kesin bilgi, için uzmana danışınız!

Editör: Neşe Akbaş