Bilinçaltınız siz farketmesinizde olayları algılar. Kendinize kurduğunuz cümleler ile günlük yaşamdaki enerjinizi etkileyebilir. Bazı felsefelerde "iyi düşün iyi olsun" bazılarında ise "olumlama"" adı verilen pozitif yaşam enerjinizi sağlamak için kurmamanız gereken cümleler var. Bilinçsizce alışkanlık olarak kurulan bu cümleler sizi olumsuz etkileyebilir.

"Mecburum" Demeyin
Sizi hayattan soğutabilecek güce sahip olan bu kelime aslında başlı başına olumsuzluktur. Elbette hayatta zorunluluklar vardır. Bunları kendinizi iyi hissederek yapmanın yollarını arayabilirsiniz. Örneğin her sabah işe gitmek zorundayım demeden önce işin hayatınızı devam ettirmek için bir gereklilik olduğunu hatırlayın.

"Suç Bende" Demeyin
Hatalar yapmış olabilirsiniz. Geçmişte yaşadıklarınız yüzünden bugünü ve yarını kendiniz için eziyet haline getirmeyin. Daha sağlıklı bir psikoloji için hatalarınızı kabul edin ve tekrarlamamaya çalışın.

"Üzgünüm" Demeyin
Karşınızdaki insan sizi yanlış anladığında yada sizin bir hatanız olmadığında sizi yok sayıyorsa yapabileceğiniz bir şey yoktur. Sizi dinlemek ve anlamak isteyen insanlar sizden her zaman bir açıklama bekler ve fırsat sağlar. Sizi anlamak için sıraya girmiş bir çok insan olduğunu unutmayın.
demeyin.jpg



" Ben Yapamam" Demeyin
Şimdiye kadar denediğiniz bir çok konu da başarısız olmuş olabilirsiniz. Edindiğiniz tecrübeleri gözden geçirin. Bir çok insan edindiği tecrübeleri göz ardı eder ve sadece başarısızlığa odaklanır. Tekrar ve tekrar demeyi hayat felsefeniz haline getirin.

"Bir Gün Yapacağım" Demeyin
İlk bakışta olumlu bir cümle gibi görünse bile temelinde olumsuzluk barındırabilir. Hedeflerinizin olması harikadır ancak bunu için bugün ne yapıyorsanız yarının temeli olduğunu unutmayın. Bugün gelecek planlarınız için adım atmaya başlayabilirsiniz.

"Zamanım Yok" Demeyin
Okul, iş, aile, sosyal çevre sizin kendiniz için yeni birşeyler denemeniz için gerekli zaman bırakmıyor olabilir. İnsanları mutlu etmeyi seven fedakar bir yapınız olsa da kendinizi mutlu etmenin ilk adım olduğunu unutmayın. Kendiniz için zaman yaratın.

"Onsuz Yaşayamam" Demeyin
En sevdiğiniz kişi sizi terk etmiş ve onsuz nefes dahi alamayacağınızı düşünebilirsiniz. Bir süre yoğun üzüntü yaşayabilirsiniz ancak zaman içerisinde hepsinin yavaş yavaş geçeceğinden emin olun. Duygusal kuyularda boğulmak yerine kendinize zaman tanıyın ve yeni bir hayatı seçin.

"Herşey Çok Kötü" Demeyin
Hayatınızda bir çok aksilik aynı döneme geldiğinde en sık kullanılan cümle bu olur. Evet zorlu bir dönemden geçiyor olabilirsiniz ancak işleri planlayarak ilerlediğiniz de herşey daha kolay olacaktır.

"Her Zaman İyiyim" Demeyin
Kimse günün her saatinde neşeli olmak zorunda değil. Bazen moralinizin bozuk olduğunu yada üzücü bir olay yaşadığınızı çevrenizden saklamanıza gerek yoktur. İnsanlara sürekli iyiyim demek zorunda değilsiniz.