Egzersiz Hamile Kalmaya Yardımcı Olur mu?

Egzersiz yapmanın birçok avantajı olsa da hamile kalma olasılığını da artırır mı? Gebe kalmaya çalışan bir kadın, genellikle herkesin ve annelerinin tavsiyelerine boğulur. Bu dönemde duydukları en yaygın şeylerden biri, hamilelik şansını artırmak için özel egzersizler yapmaları gerektiğidir. Fakat egzersiz aslında bir kadının hamile kalma şansını artırabilir mi? Bu konuda en iyi tavsiyeyi almak için sağlık uzmanlarıyla konuştuk.

Egzersiz Hamile Kalmaya Yardımcı Olur mu?​


Egzersizlerin doğurganlığı iyileştirmeye yardımcı olabileceği olumlu sonuçlara işaret eden çeşitli çalışmalar var. Fiziksel aktivite veya egzersizin doğurganlık üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceği çeşitli mekanizmalar vardır.


Egzersiz Doğurganlıkta Nasıl Yardımcı Olabilir?​

hamile_kalmak_icin_egzersiz.jpg
Yumurtlama bozukluğu kısırlığın ana nedenlerinden biridir. Ancak egzersiz, vücuttaki tüm üreme fonksiyonlarını düzenleyen ana erişim olan Hipotalamik-Hipofiz-Yumurtalık Ekseni tarafından östrojen ve diğer steroid hormonlarının üretimini değiştirerek yumurtalık fonksiyonunu etkileyebilir. Sadece bu değil, egzersiz aynı zamanda vücudumuzun lipid profilini geliştirir, iltihabı azaltır, BMI'mizi (Vücut Kitle İndeksi) optimize eder ve enerji dengemizi değiştirir ve bunların tümü doğurganlığın artmasına katkıda bulunur.

Ne Tür Egzersizler Gebelikte Yardımcı Olur?​

gebe_kalmak_icin_egzersiz.jpg
Sağlıklı ve formda olmak kadınların hamile kalmasına yardımcı oluyor. Tempolu yürüyüş, yüzme, yoga, dans ve pilates gibi ılımlı egzersizler kadınların sadece kilolarını kontrol altında tutmalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bir kadının hamile kalma şansını da artırır. Egzersiz yapmak özellikle PCOS'lu kadınlar için iyidir.


Hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında aktif bir yaşam tarzı sürdürmenin önemlidir. “ Hamilelik öncesi ve boyunca aktif kalmak, hamilelik sırasında gestasyonel diyabet ve hipertansiyon gibi bazı komplikasyonların insidansını azaltmaya yardımcı olur. ” Egzersiz, refah ve mutluluk duygularını teşvik eden endorfinleri serbest bıraktığından, zihinsel sağlığı korumak için düzenli egzersiz de gereklidir. Tüm bu faktörler, bir çocuğu gebe bırakmada önemli bir rol oynamaktadır.
  • Beğen
Reactions: Bal0ncuk