Güney Avustralya Üniversitesi'nden yapılan yeni bir araştırmaya göre, kilo vermek asla kırılması kolay bir ceviz değildir, ancak bir avuç badem fazla kiloları uzak tutabilir.

Bademlerin iştahı nasıl etkileyebileceğini inceleyen araştırmacılar, 30-50 gramlık bir badem atıştırmasının, insanların her gün tükettikleri kilojoule sayısını azaltmalarına yardımcı olabileceğini buldu.

Avrupa Beslenme Dergisi'nde yayınlanan çalışma, enerji eşdeğeri bir karbonhidrat atıştırmalığının aksine badem tüketen kişilerin bir sonraki öğünde enerji alımlarını 300 kilojoule (çoğu abur cuburdan gelen) azalttığını buldu.

UniSA'nın Egzersiz, Beslenme ve Aktivite Araştırmaları Birliği'nden (ARENA) Dr Sharayah Carter, araştırmanın kilo yönetimi için değerli bilgiler sağladığını söylüyor.
findik_badem_zayiflama_kilo_verme.jpg
Dr Carter, "Aşırı kilo ve obezite oranları, önemli bir halk sağlığı sorunudur ve daha iyi hormonal yanıt yoluyla iştahı modüle etmek, kilo yönetimini teşvik etmenin anahtarı olabilir" diyor.

"Araştırmamız, iştahı düzenleyen hormonları ve fındıkların - özellikle bademlerin - iştah kontrolüne nasıl katkıda bulunabileceğini inceledi."

"Badem yiyen insanların iştahı düzenleyen hormonlarında değişiklikler yaşadıklarını ve bunların gıda alımının azalmasına (300 kJ) katkıda bulunmuş olabileceğini bulduk."

Avustralya'da her üç yetişkinden ikisi (12,5 milyon) aşırı kilolu veya obezdir. Küresel olarak, dokuz milyar yetişkin aşırı kilolu ve bunların 650 milyonu obez.

Çalışma, badem yiyen kişilerin yüzde 47 daha düşük C-peptit tepkilerine sahip olduğunu buldu (bu, insülin duyarlılığını artırabilir ve diyabet ve kardiyovasküler hastalık geliştirme riskini azaltabilir); ve daha yüksek seviyelerde glikoza bağımlı insülinotropik polipeptit (%18 daha yüksek), glukagon (%39 daha yüksek) ve pankreatik polipeptit tepkileri (%44 daha yüksek). Glukagon beyne tokluk sinyalleri gönderirken, pankreatik polipeptit sindirimi yavaşlatarak gıda alımını azaltabilir ve her ikisi de kilo kaybını teşvik eder.

"Bademler protein, lif ve doymamış yağ asitleri açısından zengindir, bu da doygunluk özelliklerine katkıda bulunabilir ve neden daha az kalori tüketildiğini açıklamaya yardımcı olabilir."

Bu çalışmanın bulguları, badem yemenin insanların enerji alımında küçük değişiklikler yarattığını gösteriyor, Dr Carter bunun uzun vadede klinik etkileri olabileceğini söylüyor.


Dr Carter, "Küçük, olumlu yaşam tarzı değişikliklerinin bile daha uzun bir süre boyunca etkisi olabilir. Küçük, sürdürülebilir değişiklikler yaptığımızda, uzun vadede genel sağlığımızı iyileştirme olasılığımız daha yüksektir" diyor.

"Badem, günlük diyete dahil etmek için harika, sağlıklı bir atıştırmalıktır. Şimdi, bademlerin kilo verme diyeti sırasında iştahı nasıl etkileyebileceğini ve uzun vadede kilo yönetimine nasıl yardımcı olabileceğini görmekten heyecan duyuyoruz."