İşerken yanmadan kaşıntıya kadar, hangi vajinal sağlık sorunları hakkında ikinci bir görüş almanız gerektiğini görün. Çoğumuz zaman zaman vajinal hijyenle ilgili sorunlarla karşılaşıyoruz ancak bu konularda konuşmaktan çekinebiliyoruz. Yaşadığınız şeyin doğal olup olmadığını veya bir uzmana danışmak için bir işaret olup olmadığını düşünüyoruz.

İşerken Yanma​

Göz ardı etmemeniz gereken idrar yolu enfeksiyonlarının (İYE) belirgin belirtilerinden biridir. Sürekli idrara çıkma dürtüsü hissediyorsanız ve bunu yaparken yanıyorsa, test ve ilaç için bir doktora başvurmanızın tam zamanı.
iserken_yanma_hissi_tedavisi.jpg
Başka bir durumda, yanma, idrar yolunun yanlış sıkılmasına neden olan postmenopozal hormon kaybının bir işareti olabilir. Bu nedenle, bu semptomla karşılaşırsanız dikkatli olun.

Olağandışı Vajinal Akıntı​

Aşağıda kalın, sarı veya yeşil renkli akıntılar görüyor musunuz? Akıntının rengi veya kıvamı normalden büyük ölçüde değişirse, jinekoloğunuzla konuşmanız gerekir. Külotunuzda yeşil bir akıntı görüyorsanız veya bir koku geliyorsa, bu bir maya enfeksiyonu veya cinsel yolla bulaşan bir hastalığın belirtisi olabilir .

Herkesin 'normal'i farklı olsa da, genellikle farklı kıvamda beyaz renkli akıntı endişelenmenize gerek olmayan bir şeydir. Tutarlılıktaki değişiklik adet döngüsü boyunca gerçekleşir.

Mavi Kanama​

Adet takviminin dışında kanama yaşarsanız derhal sağlık uzmanınıza başvurmalısınız. Cinsel ilişkiden sonra, adet döngüsünün ortasında lekeler veya idrar yaparken kan görürseniz, bu uyarı işaretlerini bir doktorla görüşün.
vajina_mavi_akinti_kanama.jpg
Döngünüzün ortasında kanamaya devam ederseniz ve pelvik bölgede ağrı çekiyorsanız, bunun bir klamidya belirtisi olabilir. Ayrıca serviksteki bir polipten de kaynaklanabilir, bu endişelenecek bir şey olmayabilir, ancak her zaman kontrol ettirin.


İdrarı Kontrol Etme Sorunu​

Tıbbi terimlerle problem, mesanenizi kontrol edemediğiniz inkontinans olarak bilinir. Mayo Clinic'te yapılan bir araştırma , sorunu hapşırdığınızda veya öksürdüğünüzde sızıntı olarak açıklıyor. Ani bir işeme dürtüsü hissettiğinizde tuvalete gidememek de olabilir.

Bölgede bir yanma hissi de yaşıyorsanız, bu bir İYE'nin sonucu olabilir. Bir doktor birkaç ilaçla size yardımcı olabilir ve size yardımcı olabilecek pelvik taban egzersizleri hakkında bilgi verebilir.

Vajina Dışı veya Vajina İçi Kaşıntı​

vajina_kasinti.jpg
Sabun, krem, kokulu tuvalet kağıtları, kadınsı spreyler ve banyo köpüğünden kaynaklanan kaşıntı normaldir. Sadece tahrişe neden olan ürünleri kullanmayı bırakmanız gerekir. Bununla birlikte, vulva çevresinde veya vajina içinde kaşıntı devam ederse, bakteriyel vajinozis, cilt hastalıkları, maya enfeksiyonu, hormonal dengesizlik ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonun bir işareti olabilir. Bu nedenle bir jinekolog, ciddi sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir ve kaşıntı ve tahrişi uzak tutmanız için size rehberlik edebilir.

Vajinal Şişlik​

Çoğu vajinal şişlik zararsızdır. İyi huylu bir kist veya enfekte bir saç folikülü olabilir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan bir hastalığın belirtisi olabilir. Sadece batık tüylerden kaynaklanan bir sivilce veya şişlik ise rahatlayabilirsiniz.
vajinal_saglik_sorunlari_tedavisi.jpg
Ancak bu şişlikler devam ederse ve bölgedeki herhangi bir ağrı artarsa mutlaka bir jinekoloğa başvurmalısınız. Uzman, sağlık sorununu tanımlamanıza ve onaylamanıza yardımcı olabilir ve size gerekli bakım ve ilaçları sağlayabilir.