Gebelik dönemi dışında kişilerin aşermesi normal midir? Hamile olmayan kadınlar aşerir mi? Neden aşerir? Aşermenin bilinmeyen yönlerini ve nedenlerini araştırdık.

Hamilelik döneminde farklı ve normalde tüketilmeyen gıdalar karşı aşırı yeme isteğinde bulunulması normal karşılanır. Gebe olmayan kadınlarda da aşerme ve belirli bir gıdaya karşı aşırı yeme isteği gelişebilir. Bunun nedenleri nelerdir?

Aşermeler hamilelik döneminin başından itibaren bazı kadınlarda daha yoğun gözlenebilen bir durumdur. Bu aşermenin farklı bir hali ise adet döneminde ortaya çıkabilir. Bu iki dönemin dışındaki aşermeler ise hormon değişimlerine bağlı olarak gerçekleşir.

Özellikle bazı gıdalara karşı şiddetli istek duymanın nedeni beyinden salgılanan bazı kimyasallar ve seratonin seviyesi ile bağlantılıdır.

hamile_olmadan_aserme.jpg

Hamilelik Dışında Aşermenin Çözümü Nedir?


Gebelik dışındaki aşermenin nedeni pika sendromu ise bunun için uzman desteği almanız gerekir. Pika sendromunda yenmeyecek besinlere karşı aşırı yeme isteği duyulmasıdır. Bu besinler toprak, duvar boyası, kömür olabilir. Genellikle çocuklarda görülürken yetişkin bireylerde de ortaya çıkabilir.

Yalancı gebelik sendromu da aşermelerin nedenleri arasında yer alabilir. Hamile kalmak isteyen ancak istediği sonucu alamayan kadınlarda karşılaşılan yalancı hamilelikte aşerme durumu ortaya çıkabilir. Gerçek bir istek olmamasına rağmen kişi yoğun aşerme hissedebilir.

Aşermelerde istediğiniz gıdanın sağlığınıza zararı yoksa az miktarda tüketilmesi önerilir. Kronik kalp damar, yüksek tansiyon ve diyabet rahatsızlığı olan kişilerin aşırı tatlı ve tuzlu besinlerden uzak durması gerekir. Devam eden şiddetli aşerme durumlarında doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.