Kızınızın son dönemde istediği olmayınca hırçınlaşması, kendisine sürekli ilgi ve alaka beklemesi sizi şaşırtabilir. Kız çocuklarında görülen prenses sendromu nedir? Nasıl tedavi edilir? Günümüz dünyasındaki figürlerden ve ailenin aşırı ilgisinden kaynaklanan bu duruma kısa süre içinde müdahale edilmesi gerekir.

Her aile için çocukları dünyadaki en özel varlıktır ve onun isteklerini yerine getirmek önemlidir. Bazen bu durum henüz doğru ve yanlış davranışları ayırt edemeyen çocuklarda farklı sonuçlar doğurabilir. Kızınızın son dönemde ilgiyi sürekli kendi üzerinde istemesi, varsa kardeşine kötü davranması onunla ilgilenilmesini kıskanması gibi durumlarla karşılaşıyorsanız bu durum sadece kardeş kıskançlığı olmayabilir. Dudak bükmesi, ağlama krizlerine girmesi, kaşlarını çatması, egolu ve aşırı özgüven içeren davranışlarda bulunmaya başladıysa prenses sendromundan şüphelenebilirsiniz.

Prenses sendromu bir hastalık değildir ancak müdahale edilmesi gerekir. Henüz karakter gelişimi tamamlanmamış çocuğun yakın çevresini oluşturan aileden aşırı ilgi gördüğünde ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu sendromun en önemli belirtileri çocuğun kendisini aşırı önemsemesi, istediği oyuncak ve kıyafet alınmadığında hırçınlaşması, kardeş ve kuzenlerini aşırı derecede kıskanması, tüm ilginin kendisinde olmasını istemesidir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Kız çocuğunuza onun cinsiyeti üzerinde ayırt edici kelimeleri sık sık kullanmayın. İstediği oyuncağı almadığınızda nedenini onun yaşına uygun bir şekilde anlatın. Erkek çocuğunuz varsa ikisi arasında bir ayrım olmayan davranışlar sergileyin.

Onu etkilediğini düşündüğünüz çizgi film, kitap ve dergilerden bir süreliğine uzak durmasını sağlayabilirsiniz. Günün büyük bir bölümünü televizyon ya da bilgisayarda bunları izlemesine izin vermeyin.

Sürekli özel ve yaşına uygun olmayan kıyafetler giymek istiyorsa ona bunun neden uygun olmadığınız ve devamlı böyle giyinmesine gerek olmadığını uygun kelimeler ile açıklayın.

Kendisini masallardak prensesler ile karşılaştırmaya başladıysa, ona masalların gerçek olmadığını ve yaşadığımız dünyanın oradakinden farklı olduğunu açıklamanız gerekir.

Çocuğun karakter gelişimi henüz tamamlanmadığı için kızınızda bu gibi davranışlar fark etmeye başladıysanız kısa süre içinde müdahale etmeniz gerekir. Çocuğunuzdaki bu durumu aşmakta zorlanıyorsanız pedagogdan yardım almanız gerekebilir.