Liken planus lekeleri her yaşta görülebilen ve farklı sebeplerle ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. İyi huylu olan liken planus, bulaşıcı olmasa da tırnak ve ağız içini etkilediği için kişiye ciddi rahatsızlıklar verebilir. Genel olarak bu hastalığın oluşması için en bilinen sebepler ise mikroplar, stres ve çeşitli ilaçlardır. Liken planus döküntüleri 1 mm ile 1 cm arasında değişen boyutlara sahiptir. Genel itibari ile hafif kabarık olan bu yapılar, mor renkli ve parlak olabilir. Üzerindeki gri ve beyaz çizgiler ile dikkat çeker.

Liken Planus Sebepleri Nelerdir?
Liken planus nedenleri oldukça çeşitlidir. Bu sebepler ise:

  • Stres bu döküntülerin oluşmasının en büyük sebeplerinden biridir. İş durumu ya da okul hayatı stresli olan kişilerde en sık karşılaşılan cilt sorunlarından biridir.
  • Özellikle Hepatit B ve Hepatit C, karaciğer hastalıkları ve diyabet gibi sorunları olan kişilerde liken planus döküntülerine sıkça rastlanır. Bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar bu döküntülerin şiddetlenmesine yol açabilir.
  • Bir diğer sebep ise tansiyon ilaçları ve bilinçsiz kullanılan antibiyotiklerdir.
Liken Planus Lekeleri


Liken Planus Belirtileri Nelerdir?
Liken planus belirtisi hemen hemen herkeste aynı şekilde kendini belli eder. Bu belirtiler:

  • Liken planus eğer ağız içinde oluşmuşsa ülsere yol açarak beslenmeyi zorlaştırabilir.
  • Vajinada oluşan liken planus, kırmızı parlak lekeler olarak kendini belli eder. Kimyasal ürünler ve cinsel hastalıklar bu duruma yol açabilir.
  • Tırnaklarda liken planus oluşmuş ise tırnakların daha kolay kırılmasına sebep olabilir.
  • Ateş yükselmesine ve saç dökülmelerine yol açabilir.
  • Pullu bir görünüm ile kendini belli eder.
Liken Planus Tedavisi Nasıldır?

Liken planus tedavisi nasıl geçer, için bir uzmana başvurmak gerekir. Eğer liken planus hafif şiddetliyse kendiliğinden geçmesi beklenir. Ancak belirtiler şiddetliyse ve hastayı rahatsız ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Bu hastalığın tamamen yok edilmesi için bir tedavi olmasa da yapılan uygulamalar sayesinde belirtilerin azaltılması söz konusudur. Doktor önerisi ile krem ya da ilaçlar kullanılması gerekebilir.

İbrahim Saraçoğlu Liken Planus Doğal Bitkisel Tedavi Tıklayın !