Multivitamin haplarınız kadar işe yarayabilecek birkaç yiyecek var. Bu tür yiyeceklerin kısa bir listesini sizin için derledik. Bir göz atın ve bunları diyetinize eklemeye başlayın!

Multivitamin Yerine Tek İhtiyacınız Olan Bu 5 Gıda​

1. Muz​

muzun_faydalari_multi_vitamin.jpg
Muz, dünya çapında en popüler meyvelerden biridir. Sağlık üzerinde koruyucu etkisi olabilecek temel besinleri içerirler. Muz yemek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir ve kanser riskini azaltabilir. Muzlar lif, potasyum, folat ve C vitamini gibi antioksidanlar içerir. Bunların tümü kalp sağlığını destekler. Bir orta boy muz, 422 miligram (mg) potasyum içerir. Bir orta boy muz, bir kişinin günlük lif ihtiyacının yaklaşık% 10'unu karşılar.

2. Fasulye​

multivitamin_haplari_yerine_yiyecekler_gidalar.jpg
Birçok sağlık yararları olan fasulye protein, lif, demir ve vitamin kaynağıdır. Lif bakımından zengin olduğu için sindirim sağlığınızı iyileştirir. Fasulyede ayrıca bakır, folat, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko bulunur. Bunların hepsi bir arada sizi sağlıklı, zinde tutacaktır. Fasulye, proteinin yapı taşları olan amino asitler bakımından yüksektir. Fasulye, folat dahil birçok hayati besin içerir. Folat, sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmek ve hamilelik sırasında fetüste nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olmak için gereklidir.

3. Yumurta​

haslanmis_yumurta_faydalari.jpg
Bir yumurtanın hem beyazı hem de sarısı, proteinler, vitaminler ve mineraller de dahil olmak üzere besinler açısından zengindir. Yumurta sarısı ayrıca kolesterol, yağda çözünen vitaminler (D ve E vitaminleri gibi) ve esansiyel yağ asitleri içerir.

Sadece bir adet haşlanmış yumurta şunları içerir:
  • Günlük D vitamini ihtiyacınızın% 40'ı
  • Günlük folat gereksinimlerinizin% 25'i
  • Günlük riboflavin (Vitamin B2) gereksinimlerinizin% 12'si
  • Günlük selenyum gereksinimlerinizin% 20'si
  • Yumurtalar ayrıca A, E, B5, B12 vitaminlerinin yanı sıra demir, iyot ve fosfor içerir.
Yumurta, kemiklerin korunmasına ve kemik erimesi ile raşitizmin önlenmesine yardımcı olan yararlı bir D vitamini kaynağıdır.

4. Patates​

multivitamin_ilaclari_yerine_gidalar.jpg
Patateslerin sıfır kolesterol içerdiğini biliyor muydunuz? Doğru, patateslerin kolesterolü yok. Sadece pişirildiği yağ ve kolesterol yüklü maddeler onu kalp için tehdit eder. Aslında patates, kalp iyileştirici antioksidan antosiyaninleri ile kalbiniz için harikalar yaratabilir. Ayrıca kalp sağlığı için mükemmel olan lif, potasyum, C ve B6 vitaminlerini içerirler. Patateslerde bulunan bir dizi vitamin ve mineral, beynin işlevini (çinko, fosfor ve B kompleksi dahil) olumlu yönde etkiler. B6 Vitamini, nörolojik sağlığı korumak için özellikle önemlidir.

Bazı araştırmalara göre patates suyu, adet öncesi sendromu semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

5. Ispanak​

ispanak_faydalari.jpg
Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler cilt, saç ve kemik sağlığı için önemlidir. Ayrıca protein, demir, vitamin ve mineral sağlarlar. Ispanak, kemik sağlığına yardımcı olan K vitamini içerir. Magnezyumun metabolizmanızı artırdığı, kalp ritminizi düzenlediği ve kan basıncını koruduğu söylenir. Bu nedenle ıspanak, sağlığınıza çeşitli şekillerde fayda sağlayabilecek zengin bir diyet magnezyum kaynağına sahiptir. Ispanak lif ve su bakımından zengindir ve her ikisi de kabızlığı önlemeye ve sağlıklı bir sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olur.