Narın Sağlığa Sayısız Faydaları ve Besin Değerleri

İşte narın faydaları, nar yemenin potansiyel riskleri ve narın besin değerleri dahil olmak üzere sonbaharın favorisi için her şeyi kapsayan rehberiniz.

Nar Besin Değerleri​


Nar genellikle bir " süper gıda " olarak sınıflandırılır ve bunun iyi bir nedeni vardır. Food & Function dergisindeki bir makaleye göre, antosiyaninler, flavonoidler ve tanenler gibi sizin için iyi olan bileşikleri içeren polifenol adı verilen antioksidanlarla doludur. Eğlenceli gerçek: Molecule dergisindeki bir makaleye göre, antosiyaninler ayrıca bitki pigmentleri olarak da ikiye katlanıyor, yani üretmek için kırmızı, mavi ve / veya mor bir ürün veriyorlar. (Antosiyaninli diğer meyveler arasında böğürtlen, erik ve kiraz bulunur.) Dahası, nar, C vitamini (başka bir antioksidan), demir , kalsiyum, fosfor, riboflavin gibi hayati besinler sunar.

narin_beslenme_degerleri.jpg

1/2 fincan nar çekirdeğinin besin profili :
  • 72 kalori
  • 1 gram protein
  • 1 gram yağ
  • 16 gram karbonhidrat
  • 3 gram lif
  • 12 gram şeker

Narın Sağlığa Faydaları​


Temel besin ve antioksidan kaynağı olan narlar, meyve tabağınızda kesinlikle bir yeri hak ediyor. Diyetisyenler ve araştırmalara göre narın sayısız faydasını burada öğrenin.
narin_sagliga_faydalari.jpg

Hastalık Riskini Azaltabilir​


Antioksidanlar açısından zengin oldukları için narlar, kalp hastalığı ve kanser gibi kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Happea Nutrition'ın kurucusu ve kayıtlı diyetisyen Paula Doebrich, MPH, RDN, diyor ki, antioksidanlar, kronik hastalıklara en büyük katkıda bulunan oksidatif stres ve iltihabı azaltmaya yardımcı oluyor. Antioksidanlar (narlarda bulunanlar dahil), serbest radikalleri veya yüksek seviyelerde bulunduğunda hücrelere zarar verebilecek bileşikleri nötralize ederek çalışır. Ancak nar gibi antioksidan bakımından zengin besinler yemek, oksidatif stresi ve iltihabı yönetmeye yardımcı olabilir ve potansiyel olarak kronik rahatsızlıkları uzak tutar.

Bağışıklık Fonksiyonunu Destekler​


1/2 fincan nar çekirdeği yiyin ve yaklaşık dokuz miligram C vitamini alacaksınız. Kadın sağlığı diyetisyeni ve Flourish Heights'ın kurucusu Valerie Agyeman, C vitamini, beyaz kan hücrelerinin (yani bağışıklık hücrelerinin) bakteri ve virüsler dahil hastalığa neden olan patojenlere saldırmasına yardımcı olduğu için sağlıklı bağışıklık işlevi için gereklidir. Ayrıca, Agyeman'a göre, C vitamininin antioksidan özellikleri, beyaz kan hücrelerini oksidatif stresten koruyarak sağlıklı olmalarını ve mikroplarla savaşabilmelerini sağlar.

Sağlıklı Sindirimi Destekler​

Nar tohumlarının faydaları bağırsaklarınıza kadar uzanır. Spesifik olarak, tohumlar , California San Francisco Üniversitesi tarafından belirtildiği gibi, dışkıya hacim ekleyen bir lif türü olan çözünmeyen lif içerir. Doebrich'e göre bu, dışkıyı geçirmeyi kolaylaştırır, potansiyel olarak kabızlığı hafifletir veya önler. Ancak dikkat edin: Lif, nar tohumlarının hamurunda bulunur, bu nedenle nar suyunda önemli ölçüde daha az lif bulunur, diyor Agyeman. “Bunun nedeni, meyve suyu sıkma işlemi sırasında lifin kaybolması” diyor. Bu nedenle, nar suyunun çeşitli faydaları olsa da, özellikle sindirim faydalarının peşindeyseniz, bütün tohumları tercih etmek isteyeceksiniz.

Beyin Sağlığını Korur​

Bahsedildiği gibi, nar antioksidanları kronik durum riskini azaltabilir. Doebrich'e göre buna beyni etkileyen hastalıklar da dahildir. İşte anlaşma: Yaşlanma Tıbbı dergisindeki bir makaleye göre, oksidatif stres yaşla birlikte artar. Frontiers dergisindeki bir makaleye göre, özellikle beyinde oksidatif stres nöronlara (yani sinir hücrelerine) zarar verebilir ve böylece Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif durumların riskini artırır. Bununla birlikte, narlarda bulunanlar da dahil olmak üzere antioksidanlar, oksidatif stresi azaltarak ve nihayetinde beyni koruyarak yardımcı olabilir, diyor Doebrich.


Kan Basıncı Düzeylerini Yönetir​


Yüksek tansiyon veya hipertansiyon, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür. Ancak belirli yiyecekleri yemek (egzersiz ve stres yönetimi gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının yanı sıra) kan basıncınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Narlarda bulunan polifenoller, kan damarlarını genişleterek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Diyetisyen ve Phoenix Vegan Diyetisyen'in kurucusu Rhyan Geiger, RDN'ye göre, aksi takdirde kan damarlarını daraltacak ve kan basıncını artıracak bir madde olan anjiyotensin II'yi üreten anjiyotensin dönüştürücü enzimlerin (ACE) aktivitesini azaltarak çalışırlar.. Geiger, "Bu nedenle, narlar bu enzimlerin etkisini bloke ederek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir" diyor. Agyeman, nar tohumlarının ayrıca sağlıklı kan basıncı için bir başka temel besin maddesi olan bir miktar potasyum da sunduğunu belirtiyor.

Egzersiz Performansını Destekleyebilir​


Doebrich , bağlantıyı doğrulamak için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç duyulsa da, nar tohumları ve suyundaki polifenollerin daha iyi egzersiz performansı ile ilişkilendirildiğini söylüyor. Yeni başlayanlar için, polifenollerin antioksidan özelliklerinin iyileşmeyi hızlandırdığı düşünülmektedir. Doebrich, polifenollerin dayanıklılıkla bağlantılı belirli genlerin ekspresyonunu da uyarabileceğini açıklıyor. "Son olarak, polifenollerin nitrik oksidi artırarak kan akış hızını iyileştirdiğine inanılıyor. (Nitrik oksit, kan damarlarınızı genişleten, fiziksel aktivite ve iyileşme sırasında vücudun oksijen bakımından zengin kan almasına yardımcı olan bir maddedir, diye açıklıyor Geiger.) Ama yine, Doebrich'in belirttiği gibi, daha sağlam araştırmalara ihtiyaç var. Artan egzersiz performansının narın sağlığa faydalarından biri olduğunu doğrulamak için.

Narı Kimler Yememeli?​


Nar doğal olarak kan basıncını düşürebilir. Dolayısıyla, halihazırda ACE inhibitörleri gibi kan basıncını düşüren ilaçlar alıyorsanız, narları sınırlamanız veya bunlardan kaçınmanız gerekebilir. Meyveyi tüketmek tansiyonunuzun düşmesine neden olabilir, bu nedenle tabağınıza nar eklemeden önce doktorunuzla görüşün.

Nara alerjisi olması nadirdir, ancak yine de mümkündür. Bir gıda alerjisinin bazı yaygın belirtileri arasında ağızda karıncalanma veya kaşıntı, kurdeşen, nefes darlığı, mide ağrısı ve yüzde, dudaklarda, dilde veya boğazda şişme sayılabilir. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, nar çekirdeği veya suyu tüketmeyi bırakın ve daha fazla rehberlik için doktorunuzu arayın. Benzer şekilde, gıda alerjisi geçmişiniz varsa ve nar konusunda yeniyseniz, ilk kez yerken dikkatli olun.
  • Beğen
Reactions: Bal0ncuk