NGS Nedir?

Yeni nesil sıralama anlamına gelir. NGS sistemi kullanılarak, bir insanın gen sıralaması yapılabilir. Bu yöntem, genetik araştırma teknolojisinde bir devrim niteliğindedir. Kısaca, 24 adet kromozomun değerlendirilip, taranmasıdır. Bu kromozomal tarama sayesinde, tüp bebek tedavisinde başarı oranı artar. Kromozom anormallikleri olmayan embriyolar, döllenme için seçilir.

ngs_yontemi_nedir_tup_bebek_tedavisi-600x398.jpg


Next Generation Sequencing (NGS) yöntemi, CGH yöntemi ile birlikte kullanılır. İkisi de aynı amaca yönelik çalışmaktadır. CGH, kromozomlardaki yapısal ve sayısal anormallikleri tespit etmeye yardım eder. Genetik tarama ile kıyaslandığında, maliyeti daha az olduğu için, daha avantajlı olabilir. Ayrıca yeni keşiflerle birlikte, aynı anda hem kromozomal hem de genetik sorunların tek bir yöntemle keşfedilmesi de gündeme gelecek gibi durmaktadır. CGH ve NGS aynı amaca yönelik olsa da, sıklıkla CGH yerine NGS tercih edilmeye başlanıyor.

CGH Nedir?

CGH yönteminde, yumurtalar tek tek incelenir ve genetik ve kromozomal sorunlar tespit edilir. Daha sonra, sağlıklı olan yumurtalar seçilir ve dondurulur. Sağlıklı olan yumurtalar kullanarak yapılan tüp bebekuygulamasında başarı oranı % 80 yükselir. Ayrıca bebeğin Down Sendromu gibi bir sorunla doğma ihtimali de ortadan kalkmış olur. CGH’de dondurulmuş yumurtaları, istenilen zamanda kullanabilen çiftlerin bebek sahibi olma durumu da garantilenmiş olur. Böylece kadınlar, ilerleyen dönemde de bebek sahibi olabilirler. Ülkemizde henüz kullanılmaya başlanan CGH, genetik taramaya göre daha ayrıntılı sonuçlar vermektedir.

cgh_yontemi_nedir_tup_bebek_tedavisi-600x398.jpg


CGH yönteminde, her embriyo ve her kromozom incelenir. En kaliteli olan embriyo seçilir ve rahime yerleştirilir. Böylece, tüp bebek tedavisinde sıkça karşılaşılan çoğul gebelik ihtimali ortadan kalkar hem de sağlıklı bir bebek doğurma şansı artar. Düşük oranı da aynı sebeplerden dolayı, azalır.

İki kere ya da daha fazla kez tüp bebek tedavisi denemiş ve başarılı olamamış çiftlerin kullanması gereken bir yöntemdir. Genetik sorunların teşhis edilmesi için mutlaka CGH yapılmalıdır. Genetik tarama yapılmışsa, anne yaşı 35’in üstündeyse, baba adayında azospermi bulunduysa ve daha önceki tüp bebek denemelerinde başarısız olmuşlarsa, CGH uygulaması yapıldığında başarı net bir şekilde artar.

Tüp bebek tedavisi için devrim niteliğinde olan NGS ve CGH yönteminin kullanımı giderek artmaya devam ederken, tüp bebekte başarı oranı da yükselmeye devam edecektir.

Dondurulmuş Embriyo İle Hamile Kalanlar için Tıklayın !

Gelecek Nesil Genetik Tarama (NGS) Yöntemi Tıklayın !

Tüp Bebekte CGH Yöntemi için Tıklayın !