Tetradox (Doksisiklin), çeşitli bakteriyel enfeksiyonların yanı sıra orta ila şiddetli sivilceleri tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan tetrasiklin ailesindeki bir antibiyotiktir. Doksisiklin, tetrasiklinler adı verilen bir antibiyotik grubuna ait bir antibiyotiktir. Akne ve rosacea için en sık reçete edilen oral antibiyotiktir (hap veya kapsül). Yalnızca iltihaplı sivilceden muzdarip olanlar için düşünülmelidir; Başka bir deyişle yaygın, kırmızı, kızgın sivilceler. Ayrıca, vücudun daha geniş bölgelerinde sivilceyle uğraşanlar için (göğüs ve sırt sivilceleri) ve tek başına topikal ilaçlara yanıt vermeyen hastalar için de yararlıdır. Doksisiklin, az yan etkili ve enflamatuar akne tedavisinde etkinliği nedeniyle sivilce için en yaygın kullanılan oral antibiyotiktir. Doksisiklin Doryx, Vibramycin, Oracea, Adoxa ve daha pek çok marka adı altında satılmaktadır. Aynı zamanda jenerik doksisiklin olarak satılır.

Doksisiklin, orta ila şiddetli iltihaplı sivilceyi veya diğer tedavilerle iyileşmeyen hafif iltihaplı sivilceyi tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca selülit veya cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için de kullanılır.

Doksisiklin sivilceyi hem doğrudan hem de dolaylı olarak tedavi eder. İlaç, ciltte sivilceye neden olan bakteri (akne) seviyelerini doğrudan düşürür. Tetrasiklinler gibi, bunu da bu bakterinin protein sentezini engelleyerek yapar. Azalan bakteri seviyeleri aynı zamanda ciltteki müteakip iltihaplanmayı da azaltır.

Bağışıklık sistemini etkiler: Doksisiklin ayrıca bağışıklık sistemi üzerindeki etkileriyle iltihabı daha doğrudan bir şekilde azaltır. Anti-enflamatuar faydaların etkisi, bu ilacın aktif sivilcelerin kızarıklığını ve hassasiyetini azaltmasının nedenidir.

Doksisiklin küçük çocuklar tarafından kullanılmamalıdır çünkü büyümeyi etkileyebilir ve dişlerde kalıcı renk değişikliğine neden olabilir.

Tetradox (Doksisiklin) Nasıl Kullanılır?​

doksisiklin_sivilce_ise_yarar_mi.jpg
Önce dermatoloğunuzdan bir reçete almanız gerekir. Bazı ciddi yan etkileri olabileceğinden, bu ilacı sadece bir dermatoloğun doğrudan rehberliğinde almak son derece önemlidir. Dozaj ve tedavi süresi hastadan hastaya değişebilir, ancak tipik olarak en az altı ila sekiz hafta boyunca ilaç tedavisi görmeyi bekleyebilirsiniz. Doz genellikle günde bir veya iki kez alınan 50 ila 100 miligramdır. Doksisiklinin bazı gastrointestinal yan etkileri olabilir. Bu nedenle dermatologlar ilacı bir bardak su ile almayı tavsiye ediyor.

Etkileri görmek için birkaç hafta boyunca kullanmanız gerekse de üç veya dört aylık kullanımla sınırlandırılmalı ve mümkün olan en kısa sürede kesilmelidir. Bakteriyel direnç olasılığını en aza indirmek için yine akne tedavisi olarak kullanılan herhangi bir oral antibiyotik için genel kural budur. Sivilcelerden kurtulduğunuzda, elde edilen sonuçları korumak için topikal tedaviler yeterli olacaktır.

Doksisiklin yemek borusunda iltihaplanmaya neden olabilir ve ciddi vakalarda ülsere bile yol açabilir. Bulantı ve kusma, artan güneş hassasiyeti gibi olası yan etkilerdir.

Doksisiklin alırken kendinizi güneşte koruduğunuzdan emin olun. Dışarıda olmayı planlıyorsanız, güneş kremi kullanmayı, koruyucu giysiler, şapka ve güneş gözlüğü takmayı unutmayın.